שוטטות באחד מאתרי הלייף סטייל גרמה לי לאחרונה להשתעשע, ולו לרגע, במשהו שעד לא מזמן (כשה-40 עדיין היה רחוק) הייתה לי התנגדות אידיאולוגית נחרצת אליו: שיפוץ פנים. בכתבה, שכותרתה "מה השתנה בפנים של כוכבות הוליווד בעשור האחרון", מפורטים טיפולי הפנים שעברו ועוברות הכוכבות המתבגרות. לא יכולתי שלא להביט בתמונותיהן המהפנטות (כמה יפות הן), לא יכולתי שלא לקרוא כל פרט, גם אם לא הבנתי מילה ממה שכתוב שם; זה היה חזק ממני. למדתי, למשל, שכדי להיראות כמו אנג'לינה ג'ולי צריך לטשטש את הקמטים סביב העיניים באמצעות מילוי של חומצה היאלרונית, למלא שקעים בלחיים, להדגיש את השפתיים בעזרת סיליקון בשיטת מיקרו דרופס (שזו הזרקה בשלבים), ולעשות פילינג כימי בדרגה בינונית לשמירה על מראה עור צעיר ורענן. פשוט וקל.
הבטתי בתמונותיהן המועשרות של ג'וליה רוברטס, מדונה, ניקול קידמן, מישל פייפר, ג'ניפר אניסטון ושל שרה ג'סיקה פרקר - לפני ואחרי השיפוצים - ועמוק בפנים, קינאתי. רציתי גם; יופי נצחי, עור מתוח ורענן. שאלתי את עצמי מה אני מוכנה לעשות בשביל זה (מלבד מיניליפט למתיחת קו הלסת), ובאותו הרגע התקבלה ההחלטה: אנביט עדשים, אטחן עשבים ירוקים, ולעולם-לעולם לא אקנה עוד בסופר מוצרים מעובדים, כאלה שברשימת הרכיבים שלהם מופיעות נוסחאות שאיש לא יכול לפענח (והן בדרך כלל מתחילות באות E ומסתיימות במילה תירס). האנטי אייג'ינג של הטבע.
צעד אחר צעד
כך מצאתי את עצמי השבוע בפקקי הערב של כביש 5, נוסעת מזרחה לכיוון מושב ירקונה, לסדנת המזווה האורגני במשק ברזילי, מסעדה צמחונית אורגנית, המושתתת על ירקות ופירות אורגניים הגדלים בשדה ובמטע הסמוכים. מיד בתחילת הסדנה, כששמעתי את מרב ברזילי, הבעלים, אומרת לנו שמהפכות לא קורות ביום אלא לאט, נרגעתי. לא צריך לרוקן את המקרר ולזרוק את תכולת המזווה (התעשייתי, המעובד) לפח, צריך רק לארגן מחדש את זירת המטבח ולהשתית אותו, צעד אחר צעד, על עקרונות הבישול הבריא, שזה אומר: יותר קטניות, דגנים, אגוזים, ירקות, קמח מלא וחומרי גלם טבעיים. הסדנה מעניקה כלים וטיפים יעילים לעשיית השינוי, ומציעה מגוון מוצרים שאפשר להכין פעם בכמה זמן, לאחסן (שבוע, חודשיים, שנה) במקרר, במזווה או על המדף, לשלוף כשצריך, וליהנות מארוחה מהירה, קלה, טעימה ובריאה. אורגני אורבני שכזה.
שלי לרון, שפית המסעדה (שהתחילה את דרכה המקצועית במסעדות גורמה תל אביביות ונטשה אותן לטובת המזון הבריא), התחילה בפסטו עשבי תיבול, מעין וריאציה על הרוטב האיטלקי (במקום בזיליקום, פרמזן וצנוברים - משתמשים בעשבי תיבול שונים, גבינת פטה עזים/טופו ושקדים). "כשיש במקרר ממרח עלים, אנחנו מסודרים", היא אומרת. "זה משדרג כל דבר: פסטה, תבשילים, מרקים וסנדוויצ'ים".
להרגיל את החך
עברנו לממרח גזר, שקדים וכוסברה. ירקות השורש האורגניים מתוקים בהרבה מירקות השורש הרגילים, מה שהעניק מתקתקות נפלאה לממרח המצוין הזה. התאהבתי. אחר כך הכנו חומוס תוצרת בית, כי חומוס תעשייתי, אומרת לרון, הוא אם כל חטאת. "יש בו כמויות אדירות של חומרים משמרים, שמן סויה במקום שמן זית, וחומרים רבים שאין לנו מושג מה הם. חומוס ביתי, מגרגרים אורגניים, הוא עשיר בברזל, לא שמן, מזין ובריא. אנשים מפחדים להכין חומוס בבית, מתעצלים, או מתעצבנים שהוא מתקלקל מהר (לעומת החומוס התעשייתי שמחזיק כחודש), אבל אם משרים ומבשלים כמות חומוס גדולה, מקפיאים בשקיות קטנות ובכל פעם מוציאים מנה ומכינים חומוס טרי, הרווח עצום".
הכנו וטעמנו גם קרפצ'יו ירקות שורש (לפי ירקות העונה; הכי טעים: סלק, דלעת ושורש סלרי), חמוצים אורגניים, ויניגרט סילאן (שתיבל לנו סלט חיטה, חמוציות ונענע משובח), ויניגרט אסיאתי (ששדרג לנו את הבורגול המלא וישדרג כל תבשיל או סלט), קציצות עדשים מונבטות, דלורית בקארי, חלב קוקוס, וקרם שקדים (שישב על תפוחים אפויים שבושלו ביין מתובל, ויעשה טוב בבית לכל בצק או לחם); פלא בשתי שניות, שאפשר לאחסן חודשים בצנצנת אטומה. "זה לא בשמיים", מסכמת ברזילי את ארבע שעות הסדנה. "כל מה שצריך זה לשנות את סדרי העדיפויות ולהרגיל את החך. אוכל בריא, מלא ואורגני, זה טעם נרכש". עשתה לי חשק זאתי. ג'וליה, Here I come.
פסטו עשבי תיבול
המרכיבים:
צרור גבעולי נענע
צרור פטרוזיליה
צרור בזיליקום
4 שיני שום
4 כפות לימון
חצי כפית מלח
קורט סוכר
חצי כוס שמן קנולה
רבע כוס שמן זית
100 גרם גבינת פטה עזים
50 גרם שקדים
אופן ההכנה:
קוצצים גס את עלי עשבי התיבול (ללא גבעולים) וטוחנים אותם במעבד מזון יחד עם מיץ לימון, שום ומלח, ותוך כדי מזליפים את שמן הקנולה ואת שמן הזית. מוסיפים את הגבינה ואת השקדים וטוחנים שוב, עד לקבלת המרקם הרצוי.
ממרח גזר, שקדים וכוסברה
המרכיבים:
10 גזרים פרוסים ומבושלים עד רכות
כף שמן זית
צרור כוסברה
חצי כפית מלח
5 שיני שום
100 גרם שקדים טחונים
אופן ההכנה:
טוחנים במעבד מזון את השקדים, הכוסברה, השום, הגזר, שמן הזית והמלח למרקם אחיד.
חומוס תוצרת בית
המרכיבים:
2 כוסות חומוס מבושל עם מי הבישול (לילה לפני הבישול משרים את החומוס במים ומסננים לפני הבישול)
3 שיני שום
2 כפות מיץ לימון
חצי כוס חמאת שומשום מלא (או טחינה מלאה)
כפית מלח
רבע כפית כמון טחון
אופן ההכנה:
טוחנים במעבד מזון או באמצעות מוט טוחן את השום, הלימון, המלח והכמון. מוסיפים את החומוס עם מי הבישול וטוחנים למרקם חלק. מוסיפים את חמאת השומשום וטוחנים שוב למרקם אחיד. אם החומוס סמיך מדי, אפשר להוסיף עוד ממי הבישול או מי ברז.
ויניגרט סילאן
המרכיבים:
חצי כוס סילאן
1 כוס שמן זית
רבע כוס מי סוכר
רבע כוס חומץ בלסמי
קורט מלח
מיץ מחצי לימון
2 שיני שום פרוסות
אופן ההכנה:
מערבבים את כל מרכיבי הרוטב, ומוסיפים את השמן בהדרגה תוך כדי ערבוב.
סלט חיטה, חמוציות ונענע
המרכיבים:
2 כוסות חיטה מבושלת (משרים במים למשך הלילה שלפני הבישול, ומסננים)
צרור עלי נענע קצוצים דק
חצי כוס (50 גרם) חמוציות
חצי כוס ויניגרט סילאן (מהמתכון הקודם)
אופן ההכנה:
מערבבים את כל מרכיבי הסלט, מניחים בקערה גדולה, ומגישים עם מעט שקדים קלויים.
* מתכונים של שלי לרון, שפית משק ברזילי