סלט אוליביה (салат оливье)
מרכיבים ל-4 מנות:
4 תפוחי אדמה בגודל בינוני, מבושלים לריכוך, מקולפים וחתוכים לקוביות קטנות
1 גזר, מבושל לריכוך ומקולף, חתוך לקוביות קטנות
2 מלפפונים כבושים במלח, חתוכים לקוביות קטנות
1 מלפפון, לא מקולף וחתוך לקוביות קטנות
1 תפוח עץ גרנד סמית, מקולף וחתוך לקוביות קטנות
2 ביצים קשות, חתוכות לקוביות קטנות
1/2 צרור עלי שמיר, קצוצים דק
2 גבעולי בצל ירוק, קצוצים דק
1/2 קופסת שימורים אפונה
6 כפות (150 מ"ל) מיונז
כ- 1/2 מיכל (150 מ"ל) שמנת חמוצה 15%
מלח, לפי הטעם
פלפל שחור גרוס, לפי הטעם
* לקישוט: בצל ירוק, קצוץ דק
אופן ההכנה:
1. מניחים בקערה גדולה קוביות תפוחי אדמה, גזר, מלפפונים, תפוח עץ והביצים הקשות. מוסיפים שמיר, בצל ירוק ואפונה ומערבבים בעדינות.
2. בקערה נפרדת מערבבים היטב מיונז, שמנת חמוצה, מלח ופלפל.
3. יוצקים את הרוטב לקערת הירקות ומערבבים היטב. טועמים ומתקנים את התיבול לפי הטעם. מקשטים בבצל ירוק קצוץ.
לגיוון: אפשר להוסיף לסלט 150 גרם שריר בשר בקר מבושל במים, לשון עגל מבושלת וקצוצה, שרימפס חלוטים או נקניק דוקטורסקאה (докторская колбаса) שאפשר למצוא במעדניות רוסיות.
בפייסבוק שלנו הסופ"ש כבר התחיל
אוחה: מרק דגים (уха)
מרכיבים ל-8 מנות:
2 ראשי דג סלמון
עצמות וראשים מ-3 דגי בורי, דניס או לוקוס
פילה לוקוס במשקל 1/2 ק"ג, ללא העור וחתוך לקוביות בגודל 3 ס"מ
פילה סלמון במשקל 1/2 ק"ג, ללא העור וחתוך לקוביות בגודל 3 ס"מ
שורש סלרי, מקולף וחתוך גס
שורש פטרוזיליה מקולף וחתוך גס
2 בצלים לבנים, מקולפים וחתוכים גס
גבעול כרישה, שטוף היטב וחתוך גס
4 עלי דפנה
6 גרגרי פלפל אנגלי שלמים
3 גזרים, מקולפים וחתוכים לקוביות בגודל 1 ס"מ
1/2 ק"ג תפוחי אדמה (כ-4 יחידות), מקולפים וחתוכים לקוביות בגודל 2 ס"מ
מלח, לפי הטעם
פלפל שחור גרוס, לפי הטעם
שוט (70 מ"ל) וודקה
מיץ מ-2-1 לימונים
להגשה:
לימון, חצוי ופרוס דק
צרור עלי פטרוזיליה, קצוצים דק
אופן ההכנה:
1. מכינים ציר דגים: מניחים בקערה גדולה עצמות וראשי דגים. מציפים במים קרים ומשרים כשעתיים. מסננים ושוטפים את העצמות והראשים.
2. מסדרים את העצמות והראשים בסיר רחב ועמוק, ומכסים ב-5 ליטרים של מים קרים. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כשעה.
3. מוציאים את העצמות וראשי הדגים מהסיר. מוסיפים שורש סלרי, שורש פטרוזיליה, בצלים, כרישה, עלי דפנה ופלפל אנגלי ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים כשעה.
4. מסננים את הנוזל לציר צלול ומוסיפים את קוביות הגזר ותפוחי האדמה. מתבלים במלח ופלפל ומבשלים עד שהירקות רכים, אבל לא יותר מדי. מוסיפים את קוביות הדגים ומבשלים 6-5 דקות. מוסיפים וודקה ומיץ לימון ומערבבים היטב. טועמים ומתקנים את התיבול לפי הצורך.
5. את המרק החם יוצקים לקערות הגשה, מניחים מעל פרוסת לימון ומפזרים עלי פטרוזיליה.
עוד באוכל טוב:
- כך תשמרו על הפטרוזיליה טרייה אפילו שבועיים במקרר
- עומר מילר מציע 20 אחוז הנחה לחיילים
- 9 מתכונים מעולים עם כרובית
סירניקי (сырники)
מרכיבים ל-15 יחידות:
2 ביצים בגודל בינוני
3 כפות סוכר
שקית (10 גרם) סוכר וניל
1/2 כפית מלח
1/2 ק"ג גבינת טבורוג (ניתן להשיג במעדניות וכמעט בכל סופר)
4 כפות קמח תופח
100 גרם צימוקים, לבנים או שחורים
שמן לטיגון
להגשה:
מיכל שמנת חמוצה
דבש
ריבת פירות יער
אופן ההכנה:
1. טורפים בקערה גדולה ביצים, סוכר, סוכר וניל ומלח. מוסיפים גבינת טבורוג, קמח תופח וצימוקים ומערבבים לתערובת אחידה.
2. על גבי משטח עבודה מקומח, מחלקים את התערובת ל-15 כדורים ומשטחים.
3. מחממים מחבת טפלון עם מעט שמן על להבה נמוכה-בינונית. מטגנים את הסירניקי מספר דקות מכל צד, עד להזהבה.
4. את הסירניקי מגישים כשהם עדיין חמים, בתוספת שמנת חמוצה, דבש וריבה.
ספר האוכל הרוסי הוא יוזמה של ילדי העלייה הגדולה מברית המועצות, אך הוא פונה לכל בשלן ישראלי. לצד הרצון לשמר את העושר התרבותי הפרטי של בני העלייה, ישנו גם הצורך לחלוק אותו עם הישראלים, בעברית, באמצעות מתכונים, סיפורי אוכל וסיפורים אישיים, שאספו וערכו מחברי הספר, רינת גולדברג וואדים בלומין, והשף יאן גיצלטר, מחבר המתכונים בספר. ספר האוכל פותח צוהר למטבח הרוסי-סובייטי. לצד הפן המזרח-אירופי המוכר, השתמרו בו השפעות צרפתיות מתקופת הצארים (סלט אָלִיבְיֵה, עוגת נפוליאון ודומיהם), השפעות מזרחיות-אסייתיות (תרבות הכיסונים, תבשילי האורז ועוד) וגם המטבח היהודי-רוסי "גייר" והכשיר לא פעם מתכונים רוסיים מסורתיים - עוף במקום חזיר, פָארְשְׁמָאק (הרינג קצוץ) ועוד.
הספר צפוי לראות אור בהוצאת ספרי האוכל לאנצ'בוקס בקיץ הקרוב, לקראת ראש השנה. לכם יש את האפשרות לעזור לממן את הפרויקט - לקנות מראש עותק, אולי אפילו כמה עותקים כמתנות לחגים במחיר מוזל - ולקחת חלק בפרויקט החשוב לשימור המטבח של עולי חבר העמים. לתמיכה ביוזמת ספר האוכל הרוסי לחצו כאן.