עוף נא (צילום: Geoffrey Fritsch, Istock)
חלקלק? נגבו אותו במגבת נייר|צילום: Geoffrey Fritsch, Istock
והרי ידיעה שתמוטט אתכם: חוקרי מזון אמריקניים ממליצים לציבור לחדול ממנהגו, ולא לשטוף את העוף הטרי בטרם בישולו. גם אתם מהשוטפים? טוב, אפשר להבין אתכם, עוף טרי הוא עניין די חלקלק וקצת מגעיל; אלא שמסתבר שכשאנחנו שוטפים אותו בברז, אנחנו מפיצים את הגועל לכל עבר.

על עוף טרי יש כמות נכבדה של חיידקים, מבשרים לנו המדענים שמעבר לים, ושטיפתו במי הברז ממש לא תורמת להכחדתם. להפך: כשאתם רוחצים את העוף בכיור הביתי שלכם, המים הניתזים משפריצים את החיידקים לכל עבר, ולמעשה חושפים אתכם ואת בני ביתכם לסיכוי גבוה בהרבה ללקות בסלמונלה או בהרעלת מזון כזו או אחרת. הדרך היחידה למגר את אותם חיידקים היא הבישול עצמו: האורגניזמים כולם ייכחדו כאשר הטמפרטורה הפנימית של העוף תגיע ל-165 מעלות. לפי ההיגיון הזה אפשר להבין שגם השריית העוף במים רותחים הינה חסרת תועלת לחלוטין – היא לא מזיקה כמו השטיפה בכיור, אמנם, אבל גם ממש לא מועילה לחיטוי של הבשר.

אבל למי יש כוח לשנות הרגלים? זה נכון שאי אפשר לראות חיידקים שניתזים ומתפזרים על הבגדים שלכם ובכל רחבי המטבח, אבל אנחנו יכולים להבטיח לכם שאם תצפו באנימציה החמודה המדגימה כיצד זה קורה – לא תוכלו לחזור לאחור.

מפעילים זרם חלש של מים? אל תתחכמו

לפי מחקרים שנעשו בארצות הברית, 90 אחוז ממבשלי העוף רוחצים אותו לפני הבישול. רבים עושים זאת כדי לנקות אותו ולהבטיח, כביכול, את בריאות הסועדים – ולמעשה מעלים את רמת הסיכון. יש כאלה ששוטפים את העוף פשוט כי הוא חלקלק ולא נעים לעבודה – לאלה מומלץ לנגב אותו במגבת נייר, שתעשה עבודה טובה יותר בספיגת הרטיבות של העוף, ולא תפזר את החיידקים שעליו.

אתם משרים את העוף במרינדה לפני הבישול? אין בעיה. לדברי החוקרים, אין שום מניעה להמשיך ולנהוג בעוף שלכם באותה הדרך בה נהגתם בו עד עכשיו; פשוט ותרו על המנהג לרחוץ אותו, ותראו ששום דבר בטעם שלו לא ישתנה.

אם אתם רוצים להתחכם, ולשאול "ומה אם אני מפעיל את הברז ממש חלש, והמים לא ניתזים?", הרי שנענה לכם שחוקרי המזון לא הגדירו עוצמה של זרם מים הנחשבת לבטוחה. אתם רוצים לקחת את הסיכון? בעיה שלכם. דעו רק שהשטיפה הזו, כאמור, מעבר להיותה מפיצת כולירות, לא באמת מנקה את העוף שלכם – רק התנור יכול להפוך אותו למחוטא באמת.

עוף בגריל (צילום: istockphoto)
רק עכשיו הוא באמת מחוטא|צילום: istockphoto

ואם אתם ממש עקשנים, בטח תשאלו "אז למה בכלל לשטוף ידיים בברז? הרי גם אז אני מפיץ חיידקים?". ובכן, כמות החיידקים שעל כפות הידיים שלכם קטנה באופן משמעותי מזו המצויה על העוף שלכם, תאמינו לנו. ואתם הרי לא יכולים להרתיח או לבשל בטמפרטורה גבוהה את הידיים שלכם – ולכן, במקרה הזה, רחיצה טובה של מים וסבון היא בהחלט אפקטיבית.

חשוב להבין שההמלצה נכונה לא רק לעופות, אלא מן הסתם לכל בשר נא שאתם מתעסקים איתובמטבח: בקר, בשר לבן או דגים. לטעמנו, הבשורה הזו היא אפילו בונוס שיחסוך לנו כמה דקות עבודה מלוכלכת ורטובה. נכון שתמיד חשבנו שמדובר באחד מצעדי המאסט של כל בשלן מתחיל, אבל בינינו – קצת כיף לגלות שזה לא ממש ככה.

>> עזבו את העוף, תכינו סלט משודרג עם טונה וקרוטונים - בפחות מ-500 קלוריות
>> והנה עוגיות הקרמוגית של קרין גורן