"קל, קל, קל", לייזה פאנלים, כריכת הספר|צילום: גיא בהר ויהושע יוסף, "קל, קל, קל", הוצאת מודן

מקלובה צ'יפס

רבותיי, הכנתי לנו סיר נדיר, חגיגת עוגת אורז. הדבר הכי חשוב בסיר החלום הזה, זה הסיר - חייב להיות נון דביק, לא סטיק, או פשוט אינעל הטפלון. השאר זה קלולה, וקוצר שבחים בכל הגילאים, כי יש כאן כל מה שטעים: צ'יפס, אורז, אפונה וגזר. אאוריקה הבריקה ולא פאנלים, כשילד אחד ביקש צ'יפס, השני אורז והשלישי אפונה עם גזר. בום ירד האסימון ונהיה לנו מתכון עשירון עליון. ועוד דבר קטן, אנחנו מבשלים את האורז הזה כמו אורז פרסי או כל מקלובה. ללא מים. לשחרר את הפחד, עם האדים זה יוצא פשוט נפלא. סמנו כוכב זהב ליד המתכון הזה. 

המרכיבים (6 מנות):
2 וחצי כוסות אורז בסמטי
1 שן שום, כתושה
חצי כוס + 4 כפות שמן זית
1 כוס אפונה
1 גזר, חתוך לקוביות קטנות או לעיגולים דקים (לא הכרחי)
מלח
פלפל שחור, טחון
חצי כוס בזיליקום, או נענע, או שמיר, קצוצים
1 כפית כורכום (לא הכרחי)
3 תפוחי אדמה, קלופים 

מקלובה צ'יפס מלמעלה (צילום: חגית ביליה וגיא בהר,
מקלובה צ'יפס מלמעלה|צילום: חגית ביליה וגיא בהר, "קל, קל, קל", הוצאת מודן

אופן ההכנה:

1. נשטוף היטב את האורז ונשרה במים כשעה. נביא לרתיחה בסיר עם שפע מים וכפית מלח. אחרי 2 דקות שיש בועיות רתיחה, נכבה ונסנן.

2. נוסיף לאורז המסונן את השום, רבע כוס משמן הזית, האפונה, הגזר, כפית שטוחה מלח וחצי כפית פלפל וכן את עשבי התיבול ונערבב היטב. נטעם (זה הזמן לבדוק, נראה אם חסר מלח, או פלפל שחור, ומי שאוהב כורכום יכול להוסיף). 3

3. נחתוך את תפוחי האדמה למקלות צ'יפס, נתבל בחצי כפית מלח, חצי כפית פלפל ו-4 כפות שמן הזית (אפשר גם חצי כפית כורכום וחצי כפית כמון).

4. נרכיב סיר: ניצוק לסיר טפלון בקוטר 24 ס"מ את רבע כוס שמן הזית, עליו נשטח את מקלות הצ'יפס (אם יש יותר מקלות, לא נורא, זה טעים גם לצופף אותם סתם לעוד שכבה), נשטח מעל את האורז ונהדק היטב.

5. נכסה את הסיר עם מגבת מטבח ונאטום עם המכסה, בלי מים! עכשיו ניקח זמן ונדייק: להבה בינונית 15 דקות, ננמיך ללהבה הכי קטנה לעוד 50 דקות. נכבה ונשאיר על הכיריים החמימות  10 דקות. נהפוך על צלחת הגשה יפה - חלום.

מקלובה צ'יפס (צילום: חגית ביליה וגיא בהר,
מקלובה צ'יפס|צילום: חגית ביליה וגיא בהר, "קל, קל, קל", הוצאת מודן

סיר קציצות עם שומר ואפונה

הקציצות בסגנון מרוקני מטריפני. הכנתי אותן על פי המשנה של העדה: קודם טבלתי בסולת ואז בביצה.

המרכיבים (6-8 מנות):

לתערובת הקציצות:
500 גרם בשר בקר עם טיפי שומן, טחון
1 בצל לבן גדול
חצי כוס פטרוזיליה, או כוסברה, קצוצה
1 כפית כמון
חצי כפית כורכום
חצי כפית קינמון
חצי כפית פלפל שחור, טחון
רבע כפית הל
1 כפית מלח
1 כף גדושה קטשופ (מי שלא בא לו לתת בקטשופ יכול לערבב: כף רסק עגבניות עם חצי שן שום כתושה, כפית שמן זית וכפית סוכר)
חצי כפית סודה לשתייה
2 כפות פירורי לחם
1 כף שמן 

קערה 1:
1 כוס סולת + כפית מלח

קערה 2:
2 ביצים, מבולבלות

סיר קציצות עם שומר ואפונה - הקציצות לפני הטיגון (צילום: חגית ביליה וגיא בהר,
סיר קציצות עם שומר ואפונה - הקציצות לפני הטיגון|צילום: חגית ביליה וגיא בהר, "קל, קל, קל", הוצאת מודן

לירקות:
רבע כוס שמן
2-1 שומרים, חתוכים לרבעים או לשמיניות
1 בצל סגול גדול, חתוך לשמיניות
כוס וחצי אפונה עדינה
10-8 עלי סלרי גדולים (לא לוותר)

לרוטב הסיר:
חצי ליטר מים חמים
1 לימון, קליפה מגוררת ומיץ
רבע כוס שמן זית
1 כפית מלח
1 כפית כמון
1 כפית פלפל שחור, טחון
2 ס"מ שורש כורכום (לא הכרחי, אבל טירוף כמה השורש הוא שורש העניין, אפשר להחליף בכפית כורכום)
מעט פטרוזיליה, נענע או כוסברה, קצוצות דקיק 

אופן ההכנה:

1. נשים בקערה את הבשר. נטחן את הבצל עם הפטרוזיליה בבלנדוש, או נקצוץ דקיק, נוסיף לבשר, נוסיף את התבלינים החמים והקטשופ, הסודה לשתייה, פירורי הלחם והשמן ונערבב טוב טוב בידיים לקבלת עיסה אחידה. ניצור קציצות בגודל כדור פינג פונג.

2. נערבב את הסולת עם המלח, ונצפה את הקציצות בסולת טוב טוב מכל הצדדים. נעביר למקרר להתמצקות של 20 דקות.

3. נלהיט סיר שטוח עם השמן. נטבול כל קציצה בביצים הטרופות, ננער מעודפים ונניח בסיר במרווחים יפים. נשבץ בין הקציצות את השומר והבצל הסגול, ונבשל 5 דקות על להבה בינונית. נהפוך בעדינות את הקציצות, השומר והבצל, ניצוק את כל חומרי הרוטב, נוסיף את האפונה ועלי הסלרי. נכסה את הסיר ונבשל על להבה נמוכה כ-40 דקות.

4. אם רוצים, אפשר להכניס את הסיר לתנור למכת חום גבוה (220 מעלות) ללא מכסה ל-10 דקות.

סיר קציצות עם שומר ואפונה (צילום: חגית ביליה וגיא בהר,
סיר קציצות עם שומר ואפונה|צילום: חגית ביליה וגיא בהר, "קל, קל, קל", הוצאת מודן

סיר אורז נפלא עם פרגיות

זה סוג של פילאף. רק המצלול של המילה "פילאף" זורק אותי מהסיר אל שפת הרחוב, "אל תפלאפו אותי", "אתה פילאפת עכשיו, או מה?". טעים לא פחות ממקלובה. מה שחשוב בסיר הנפלא הזה, זה לתת לזמן את הזמן, זאת אומרת להשרות את האורז לפחות שעה ולקרמל בצל וגזרים.

המרכיבים (6 מנות):

לתערובת הפרגיות:
700-500 גרם פרגיות, חתוכות לקוביות בגודל 2 ס"מ
1 כף רסק עגבניות
3 כפות שמן זית
4 שיני שום, כתושות
1 כפית כורכום
1 כפית כמון
1 כפית פפריקה
חצי כפית מלח
מיץ מחצי לימון

לסיר:
רבע כוס שמן זית
2 בצלים לבנים, חתוכים לקוביות
1 כפית פלפל שחור, טחון
1 כפית סוכר חום
2 כפיות מלח
3 גזרים, קלופים ומגוררים בפומפייה
2 כוסות אורז בסמטי, שטוף היטב ומושרה לפחות שעה
1 כוס גרגירי חומוס, מבושלים (לא הכרחי)
חצי כוס כוסברה, קצוצה

אופן ההכנה:

1. נערבב היטב את הפרגיות עם הרסק, שמן הזית, השום, התבלינים, והלימון וניתן לטעמים להיספג ובינתיים נמשיך בהכנות.

2. בסיר שטוח נלהיט את השמן עם הבצל, נוסיף את הסוכר החום, הפלפל השחור וכפית מלח, ונטגן כ-10 דקות, תוך ערבוב מדי פעם, עד שהבצל יזהיב יפה.

3. נוסיף למחול הבצלים את הגזרים המגוררים, נכסה ונבשל 10 דקות על להבה קטנה; מדי פעם נערבב עד שהבצלים והגזרים יצטמצמו ויהפכו לשחומים.

4. נוסיף לסיר הלוהט את תערובת הפרגיות, נערבב היטב, ונשחים מכל הצדדים כ-10 דקות.

5. נסנן את האורז הבסמטי, נוסיף לסיר ונערבב. נוסיף את החומוס, הכוסברה ועוד כפית מלח ונערבב.

6. נוסיף לסיר מים, כך שיכסו את תערובת האורז והפרגיות בסנטימטר ונביא לרתיחה. נכסה, ונבשל על להבה נמוכה כ-30 דקות. נכבה. נשאיר על כיריים חמימות עוד 20 דקות ונגיש.

סיר‭ ‬אורז‭ ‬עם‭ ‬פרגיות (צילום: חגית ביליה וגיא בהר,
סיר‭ ‬אורז‭ ‬עם‭ ‬פרגיות|צילום: חגית ביליה וגיא בהר, "קל, קל, קל", הוצאת מודן

המתכונים מתוך הספר "קל, קל, קל" של חגית ביליה בהוצאת מודן. 118 שקלים.