מפגשים בין שני אנשים שונים יכולים להוליד מיזמים חדשים ומעניינים. הפעם זה קורה בתחום הדיאטות: סטיבן קייטס, מאמן כושר אישי בלוס אנג'לס, פגש את מיילס ברקוביץ', במאי סרטים דוקומנטריים, כאשר מיילס היה בשיא משקלו, 100 ק"ג. בשלב זה ברקוביץ' כבר היה עייף מדיאטות ולכן כשמאמן הכושר אישר לו לאכול את כל מה שירצה, אך בכמויות קטנות יותר, הוא התקשה להאמין. "חשבתי שהוא סתם אחד מאלה שחושבים שהם יודעים הכל", סיפר בריאיון ל"ניו יורק טיימס".
לאחר שהתנסה בהקצבת המנות של קייטס וקצר הצלחה, החליט ברקוביץ' לזנוח את עיסוקו הקולנועי ולפתח עם המאמן את שיטת הדיאטה שלו אשר נקראת לייף סייז. השיטה דוגלת באכילה חופשית אך מגבילה את גודל המנות בעזרת ערכת מדידה הקוצבת את גודל המרכיבים לפי חלוקה לבשר, חלב, תוספות ומרכיבים חופשים. בארצות הברית ההתלהבות בשיאה והדיאטה מאיימת לדחוק הצדה את שיטות ההרזיה הקלאסיות.
העיקרון פשוט יחסית: בא לכם פיצה? אל תאכלו ארבעה משולשים, תאכלו שניים. רוצים צ'יזבורגר? לכו על זה - רק שלא יהיה דאבל צ'יזבורגר. הציעו לכם להגדיל במקדונלדס? תלמדו להגיד לא. נשמע פשוט ובסיסי - אבל מסתבר שרוב האנשים מתקשים לעשות את זה ומסתבר, כך לפחות טוענים קייטס ומיילס, שזה גם יכול להביא להרזיה משמעותית.
בתזמון כמעט מושלם התפרסם לפני כשבוע מחקר שנערך במכון הלאומי לחקר זקנה במרילנד, אשר קבע כי דיאטות המבוססות על דלות בקלוריות אמנם יביאו להרזיה, אך לא יתרמו להארכת החיים ולאורח חיים בריא. במחקר, אשר התבצע על קופים לאורך 23 שנה, נמצא כי הקופים שניזונו מדיאטות דלות בקלוריות הציגו מצב בריאותי תקין יותר, אך לא ניתן היה להוכיח כי חייהם התארכו. התוצאות שהציגו החוקרים מצדיקות זניחת דיאטות כסאח ואימוץ דיאטות יותר הוליסטיות - כמו זאת שמציגים קייטס וברקוביץ'.
"השיטה לא פותרת את הבעיה העיקרית של שמנים: תחושת רעב שאינה נגמרת"
ד"ר אולגה רז היא ראש המחלקה למדעי התזונה במרכז האוניברסטאי אריאל ומנחת קבוצות הרזיה. "אמנם לא שמעתי על הדיאטה שלהם ספציפית אבל היא בטוח עובדת", היא אומרת, "אם אדם יסתפק בשתי כפיות של פטה כבד במקום בחמש הוא ירד במשקל. מצד שני זאת מחויבות מאוד גדולה להסתובב עם מכשירי המדידה בכל מקום ורוב האנשים לא מסוגלים להתחייב לדיאטה שכזו לאורך זמן. קשה מאוד למדוד כמויות כשאתה אוכל בחוץ לדוגמה".
ובכל זאת, דיאטה שבה מותר לאכול פיצות, סטייק וגלידה, כל עוד שומרים על המינונים, נשמעת טוב, לא? רז חושבת שלא לכל אחד זה מתאים. "אדם שנמצא בהשמנה שמוגדרת כמסוכנת לבריאות יגיע לנקודת שבר מהר מאוד אם הוא רק יקטין את המנות ולא יעשה שינוי בחשיבה. הדיאטה הזאת מעולה להתחלה, לתת פוש. אבל מי שעושה אותה לא לומד את הערך התזונתי של מה שהוא מכניס לפה, הוא פשוט לומד לחלק. המטרה שלנו כתזונאים היא לתת בסיס של ידע והבנה בכל הנוגע למזון ולעזור לשנות את הרגלי האכילה הלא נכונים".
רז סבורה, שהדיאטה לא פותרת את הבעיה העיקרית של אנשים כבדי משקל, והיא תחושת הרעב שלא נגמרת. "אם היה אפשר לפתור את זה, לא היו שמנים בעולם", היא אומרת, "אדם כזה צריך להתרכז בשינוי הגישה כלפי האוכל ולא רק ב'תיקונים קוסמטיים'. מכיוון שהקיבה לא מצטמקת, על האדם לשנות את מוחו ו'לעבוד עליו' כדי שהוא יהיה מסוגל להתמיד בדיאטה. בשביל לעשות את זה לא מספיק לאכול מנות קטנות. צריך לתכנן שינוי עמוק בחשיבה, דרך השינוי הזה יוכל אדם להקפיד על מה שהוא אוכל ולשלב את זה בחייו הרגילים, ברגע שהאוכל מפסיק להיות עיסוק אובססיבי, תוצאות הדיאטה והטיפול נשמרות לזמן רב יותר".