פריטי מזון שאנחנו בחיים לא זורקים לפח
התאריך האחרון לשימוש על הקוטג' עבר ביום-יומיים? התפוחים במקרר קצת פחות קראנצ'יים? הורדתם לרגע את העיניים מהבננות והן המשיכו לשלב הבא בחייהן? לפני שאתם חושבים לשגר אותם לפח עשו לנו טובה ותנו להם עוד צ'אנס. לא רק כי חבל על הבזבוז כשהכל כל כך יקר, אלא כי אפשר להכין מהם מעדנים של ממש

לא מעט פעמים עמדנו מול בננות שחורות מדי או תפוחים מקומטים מדי והבנו שאין מנוס מלהשליך אותם לפח. אם זה כי קנינו קצת יותר מדי ואם זה כי שכחנו שקנינו, זריקה של מזון מלווה אצלנו תמיד בתחושה לא נעימה, בטח בימים שבהם מחירי המזון הולכים ומטפסים.
החדשות הטובות הן שאחרי יותר מדי פעמים שבהן נאלצנו להשליך מזון, הצלחנו לייצר שיטה שעובדת כדי לצמצם את הבזבוז. השלב הראשון הוא להבין מה אוהבים אצלנו בבית, אילו מתכונים יעבדו תמיד. ואז כשאנחנו מביטים בבננות שהולכות וקמלות להן ואנחנו כבר יודעים בדיוק מה לעשות איתן, הסיכוי שיעבור עוד יום והן כבר יהיו בלתי ראויות אפילו לסיבוב שני הולך ויורד.
אז מה בדיוק אפשר להציל, ומה בדיוק אפשר להכין מזה? בגדול הרבה מאוד מוצרי מזון הם בני הצלה וראויים להזדמנות שנייה, בדגש על פירות, ירקות, לחם וגבינות. אנחנו בחרנו להתמקד בארבעת האהובים עלינו, אלה שאנחנו אוהבים גם כשהם טריים לחלוטין. הם יכולים להפוך למרק, למאפה, לעוגה, לחטיפים. זה המקום להיות יצירתיים.
אז הנה כמה מהמתכונים שנמצאים אצלנו קבוע במטבח, אם יש לכם רעיונות נוספים - ספרו לנו בתגובות.
קוטג'
זו כנראה אחת הגבינות הכי מוכרות, אהובות, טעימות ומזינות שיש. ואם קוטג' על פרוסת הלחם שלכם חייב להיות טרי במקסימום, הרי שבכל קונסטלציה אחרת הוא עדיין ראוי לשימוש גם כשהוא קצת פחות טרי והמרקם שלו הופך נוזלי יותר, ואפילו אם התאריך שלו עבר ביום-יומיים (לקוטג' חמוץ יש ריח שאי אפשר לפספס, אם הוא לא שם הוא עוד בר שימוש).
מתכונים אהובים:
חביתת קוטג': פאוור האוס של חלבון וסידן, חביתה תפוחה וגבינתית שמרגישה כאילו יש שם מינימום גבינה קשה של 30 אחוז שומן. מדובר בלא פחות ממעדן.
לביבות קוטג': גרסה של קוטג' עם ביצה שתפנק מאוד את הילדים. ועם כל מיני תוספות, אפשר לסגור פה יופי של ארוחת ערב.
מאפינס קוטג' וזיתים: עוד מתכון קליל שמככב אצלנו בבית כמעט מדי שבוע. אנחנו אוהבים לזרוק לשם גם זיתים או תירס, והכי אוהבים לשים אותם בקופסת האוכל של הילדים (ולא להכין כריך באותו יום).
עוד שישה מתכונים מעולים עם קוטג'. אל תזרקו אותו לעולם!

תפוחים
המחשבה לנגוס בתפוח שהוא פחות מ-80 אחוז קראנצ'י ועסיסי מאוד לא נוחה לנו. ייקח להם איזה שבֹוע-שבועיים במקרר להגיע לזה, אבל כשהם יגיעו, דרכם לפח קצרה. אנחנו כבר מזמן לא נותנים לזה יד (אפרופו, הנה דרך מעולה להאריך את חיי התפוחים).
מתכונים אהובים:
קראמבל תפוחים: ללא ספק הגרסה הכי קלה וכנראה גם הכי טעימה לעוגת תפוחים. בלי לישות, בלי בחישות, פשוט בסיס פירורים חמאתי, עליו תפוחים ומעל עוד שכבה של פירורים. זה הדבר הראשון שאנחנו עושים מתפוחים עייפים (במתכון הזה יש גם דבש).

שמעו, יש אינספור עוגות תפוחים מהממות שאפשר להכין מתפוחים שהתעייפו.
ריבת תפוחים ללא סוכר: הנה מעדן שעושה כבוד גדול לתפוחים עייפים, ואין בו גרם סוכר. תוך שעה יתפשט בבית ריח משכר וכמה דקות אחר כך כבר אפשר יהיה למרוח ממנה על טוסט עם חמאה.
אתם גם יכולים לשחק אותה מדעני מזון ולהכין מהתפוחים שלכם סירופ פקטין סמיך שיהפוך כל פרי לריבה מהממת.
טבעות תפוחים מטוגנות: מעדן של ממש, הגם שהוא צריך טיגון בשמן עמוק. זה בסדר גמור אם אתם שומרים את זה לאירועים מיוחדים (ובואו, עוד רגע חנוכה).

עגבניות
החברות הכי טובות של אייל שני באמת חייבות להיות סופר טריות כדי שנהנה מכל מה שיש להן להציע. ומה לעשות שיומיים-שלושה במקרר זה כל מה שהן צריכות כדי להתחיל לקמול? אין באמת סיבה לזרוק עגבניות, וגם אם נותרת לכם כמות קטנה אפשר בהחלט לנצל אותן.
מתכונים אהובים:
רוטב עגבניות מהיר: יש אינסוף מתכונים לרוטב עגבניות ביתי, הרבה מהם עושים שימוש בשימורי עגבניות. בעינינו, הרוטב הכי טעים מבוסס על עגבניות טריות, או לפחות משלב בין השניים. המתכון הזה של ג'יימי אוליבר מצריך רק טריות, ולמרות שהוא מבוסס על גדולות, אנחנו נוטים לזרוק אליו כל סוג וגודל של עגבנייה שברשותנו. כמה דקות אחרי יש רוטב עגבניות מופלא.

מרק עגבניות צלויות: עוד מנה שהיא הפתרון המושלם עבור עגבנייה שנס לחה. המרק הזה מבוסס על המון עגבניות טריות שנצלות ביחד עם ירקות ותבלינים בתנור, לפני שטוחנים אותם ביחד עם הנוזלים. לא סביר שיישארו לנו כל כך הרבה עגבניות לנצל, אבל אפשר בהחלט לנצל את מה שיש.
עגבניות מיובשות: זה חתיכת פינוק, צנצנת כזו במקרר. כי תחשבו מה יקרה לכריך שלכם אם תוסיפו לו כמה פרוסות כאלה למעלה. בסך הכל פורסים ואופים על חום נמוך כשעה וחצי, מטביעים בשמן זית, ומתענגים.
בננות
אנחנו מאוד מתקשים לחיות את החיים בלי בננות בקערת הפירות. זה יוצר כמובן מצבים שבהם הבננות ממשיכות בחייהן בעוד שאנחנו סבורים שיש לנו את כל הזמן בעולם להתענג על הידיעה שהן שם. ברגע שהן עוברות את רף הבשלות (ונסכים שרובנו יודעים מה הוא הרף הזה), הן יהפכו לעוגה או מאפה במקרה האופטימלי, או סתם יוקפאו לטובת שייקים. חזרו אחרינו – לא זורקים בננות.
מתכונים אהובים:
עוגת בננות: באמת שאין צורך להרחיב על אודות בננה ברד – אותה עוגה אמריקאית שמנצלת את המיטב שיש לפרי הבשל הזה להציע מבחינת מרקם ומתיקות. יש אינספור גרסאות, אבל העוגה הזו של עדיקוש היא כנראה אחת המפנקות. כי מי יכול על השילוב של בננה ושוקולד צ'יפס?

אנחנו מאוד אוהבים גם את המתכון הזה למאפינס בננה ושיבולת שועל. תוספת מושלמת לקופסת האוכל של הילדים.
לביבות בננה וגבינה: האופציה השנייה המועדפת שלנו לניצול בננות בשלות היא להפוך אותן לפנקייקים עם ערך מוסף. המתכון הזה יהיה אהוב על הילדים, וגם עליכם לאור העובדה שיש בו מלאי סידן.
אפשר גם להכין פנקייק בננה משודרג.

ומה, לא תלכו על שייק בננות ותמרים על חלב קוקוס במרקם סמיך וקרמי כמו גלידה?
דברים נוספים שחבל לזרוק
לחם עצוב: קניתם או אפיתם חלות לשבת ובראשון הן כבר מיובשות? הן פשוט מושלמות לפרנץ' טוסט או לברד פודינג (שמנצלים בו גם את הבננות הבשלות). כל לחם אחר שאיבד את זה? הכינו קרוטונים ביתיים מעולים או פירורי לחם מתובלים שהם פי אלף יותר טובים מהמקור.

גבינות עייפות: צהובה, בולגרית, לבנה, צפתית. יוגורט או שמנת - כל אלה ביחד או לחוד יכולים להפוך בקלות למנה מנצחת. אצלנו מככבים מאפה פסטה וגבינות (וכמובן שיש בו גם קוטג'), מאפי פילו מגולגלים מלאים בגבינות שילדים מתים עליהם ופשטידת בצל (תנחשו מה יש בה).
ירקות ועשבי תיבול: שאריות פטרוזיליה, כוסברה ובזילקום עייפות הופכות אצלנו לפסטו ביתי מנצח וירקות שקצת קשה להם לנצח יהפכו למרק ירקות לעצלנים.

עכשיו תורכם: יש לכם מוצר שבחיים לא תזרקו? הכו בנו ברעיונות מנצחים