ההרגל היומי של צריכת כמה כוסות קפה ביום, כנראה הולך לעלות לנו ביוקר בעוד מספר עשורים. מחקר חדש שנערך בשיתוף חוקרים בריטים ואתיופים מעלה כי 70 אחוז מהקפה בעולם עלול להיכחד עד שנת 2080, כך דווח באתר CBC News.

חוקרים בגנים הבוטניים המלכותיים (גני קיו) באנגליה ופורום יערות הקפה באדיס אבבה, אתיופיה, בדקו כיצד שינויים באקלים עלולים לגרום לחוסר יציבות באדמה בה מגדלים צמחי ערביקה, הפגיעים מאוד לשינויי טמפרטורה ופגיעת מזיקים ומחלות. זן הערביקה הוא זן הקפה הפופולרי ביותר, שמספק מעל מ-60 אחוז של תוצרת הקפה בעולם. החוקרים העריכו כי במקרה הטוב ביותר תהיה הפחתה של 38 אחוזים באדמה המסוגלת לגדל שיחי ערביקה עד שנת 2080. במקרה הגרוע ביותר ההפחתה תהיה בין 99 ל-100 אחוזים, דבר המעיד על סיכון גבוה מאוד להכחדת הזן.

האם שתיית קפה מזיקה לבריאות? (צילום: אילוסטרציה)
בלי קפה בבוקר? האימה!|צילום: אילוסטרציה



אחרי הנפט, קפה הוא המוצר הנסחר ביותר בבורסה. יבול הקפה העולמי עומד על 131 מיליון שקי קפה לשנה ובכל שנה הגידול עולה בממוצע של 1.5 מיליון שקים. הישראלי הממוצע צורך 3.8 ק"ג של קפה לשנה, שמסתכם בכמיליארד כוסות קפה בשנה הנצרכות בארץ (המספרים באדיבות רשת קפה אילן'ס).

זני קפה על קצה המזלג

"כל הקפה בעולם מתחלק לזני ערביקה ורובוסטה. זן הערביקה נחשב כאיכותי יותר ושניהם מכילים תתי זנים רבים", מספר אמיר גרינברג, ממקימי ובעלי רשת בתי הקפה אילן'ס. "ההבדל העיקרי ביניהם הוא העמידות. הרובוסטה הם זנים 'ערסים' – הם זקוקים לתנאים פשוטים, עמידים בטמפרטורות קיצוניות וגבהים יותר נמוכים, בדיוק ההפך מהערביקה שצריכים טמפרטורה גבוהה, הרבה מים, ומיקום גבוה - מעל 3,000 מטר מעל פני הים. בגלל זה המחקר מדבר על היכחדות הערביקה ולא הרובוסטה".

פולי קפה (צילום: eddiepfish, Istock)
הידעתם? בשביל מנת אספרסו אחת נדרשים 42 פולי קפה|צילום: eddiepfish, Istock



"הרובוסטה אחראית למרקם הקרמי של האספרסו, כי היא שמנונית יותר", מסבירה נורית רוה, מנכ"ל ובעלים רשת אספרסו בר. "בתערובות שלנו יש 75 עד 100 אחוז של ערביקה, שמעורבבת עם רובוסטה. לעשות תערובת טובה זה מדע. זה כמו יין – בכל מפעל קפה באיטליה יש טועם קפה שאחראי על טעימת הסחורה שמגיעה מהיבולים. בגלל שהיבולים לא גדלים בתנאי מעבדה, בכל פעם הטעם שלהם משתנה מעט. התפקיד שלו זה למצוא את המינון הנכון של התערובת ולייצר בכל פעם תערובת באותה הטעם".

הכחדת הזן עלולה לקרות אפילו קודם

"קחו למשל את החיטה", אומר גרינברג. "עקב כל מיני אסונות טבע בארצות הברית, שהיא בית הגידול מספר אחת לחיטה, יש מחסור ומחיר החיטה מאמיר והולך. זה נכון גם בתחום הקפה – בגלל התחממות כדור הארץ, שינויי האקלים המטורפים ואסונות הטבע - הגידולים נגמרים. חוות גידול שלמות נמחקו, ואיתן זנים מיוחדים שגידלו. זה אומר שהעולם הולך לתהליך גלובלי שמקצין, וזה הגיוני מאוד שבעוד 70 שנה זן הערביקה ייכחד. לדעתי בקצב הזה זה יקרה אפילו קודם".

למרות הפופולריות של הקפה והמיליונים שהתעשייה הזאת מייצרת, הגידול של הזנים נעשה בצורה מאוד פרימיטיבית. אין גידולי מעבדה, אין חממות ואין אפילו הדברה (לכן קפה נחשב כאורגני), מאחר שהמדינות המרכזיות של גידולי הקפה – ברזיל, אתיופיה, קולומביה – מאוד עניות.

"בעקבות עליית טמפרטורות בקניה, לדוגמה, הופיעו זנים חדשים של טפילים וחיידקים מאוד עמידים – שכמעט מחקו את ענף הקפה באזור", מספר גרינברג. "המגדלים עצמם הם עניים מרודים ואין להם כסף להשקיע אפילו בהדברות. בגלל זה הזנים כמעט ונכחדים".

ומה יקרה יום אחרי שהערביקה תיגמר?

"כל הקפה שיוצר בעבר בארץ היה על בסיס רובוסטה", אומרת רוה. "כשאמרו פעם שיש בארץ קפה דלוח, דיברו על קפה על בסיס רובוסטה. יכול להיות שבעתיד נחזור לזה". למרות שזן הרובוסטה נחשב כנחות יותר, ישנם כאמור המון תתי זנים. אפשר למצוא תתי זנים של רובוסטה העולים באיכותים מתתי זנים מסוימים של ערביקה.

וגרינברג מסכם: "אני מאמין שבמהלך 70 השנים הבאות ימצאו פתרונות למוצר הבסיסי הזה. כנראה שאנשים פשוט ישלמו יותר".

יכולים לחיות בלי קפה? ספרו לנו בתגובות

>> עוגות גבינה אישיות עם מעדן פרי
>> ממרחים בריאים לילדים