כולנו מתבאסים על יוקר המחיה בישראל, ומחפשים כל הזמן עוד דרכים יצירתיות ויעילות לחסוך בהוצאות. ספר חדש שיצא לאחרונה באיטליה והפך ללהיט מביא לנו בשורה חדשה בעולם החיסכון: בישול במדיח הכלים.
מדיח הוא מוצר חשמלי הצורך הרבה אנרגיה, במטרה לחמם את המים המוזרמים בו. ליסה קזאלי, בשלנית ופעילה סביבתית ממילאנו, חשבה שחייבת להיות דרך טובה יותר לנצל את פעולת המדיח הבזבזנית – במיוחד כשמפעילים אותו, פעמים רבות, כאשר הוא ריק למחצה.
קזאלי החליטה לנסות ולבשל במדיח: היא עשתה ניסיונות רבים, ולבסוף חלקה את משנתה, המלצותיה ומתכוניה בספר "בישול במדיח הכלים" שיצא באיטליה השנה. האיטלקים התלהבו והחלו להדיח את ארוחת הערב שלהם בעקביות, ואנחנו חשבנו – היי, למה לא לנסות?
האוכל לא יתלכלך לכם
השימוש במדיח הכלים לבישול דומה, למעשה, לשימוש במאדה מקצועי – ולכן הכי טוב להכין בו דגים או מזונות אחרים שמתבשלים בטמפרטורות נמוכות. קזאלי מרהיבה עוז ומשתמשת במדיח גם להכנת קוסקוס, בשר עגל ואפילו קינוחים, כאשר היא אוטמת תמיד את המנות בשקיות ואקום או בכלים סגורים הרמטית. טכניקת הבישול הזו מתאימה פחות למנות שצריכות לצאת פריכות: לזניה, למשל, לא כדאי לנסות ולהכין במדיח (למרות שבדיוק את המנה הזו הכינו, בהצלחה יתרה, "שוברי המיתוסים" של ערוץ דיסקברי).
אז איך עושים את זה? דגים מומלץ לעטוף בשתי שכבות של נייר כסף, ואז להכניס אותם לשקית צלייה ולאטום גם אותה היטב באטב. הצנצנות המומלצות על ידי קזאלי הן אלה מהזכוכית עם הגומייה ותפס המתכת. את המדיח מכוונים לעוצמה הגבוהה ביותר, מוסיפים גם את כל הכלים המלוכלכים שלכם מהארוחה האחרונה, סוגרים – ואפשר לשכוח מהכל, לפחות לשעה הקרובה. הסבון והטינופת לא יחדרו לאוכל שלכם, וכשהמדיח יסיים את פעולתו תקבלו גם כלים רחוצים וגם ארוחה מוכנה ללא טרחה כמעט. נשמע מושלם, לא?
השיטה הזו חסכונית פעמיים: היא משלבת שימוש יעיל יותר במדיח עם חיסכון באי-הפעלת התנור כלל, והיא מאפשרת לכם להכין ארוחת ערב תוך כדי שאתם רוחצים כלים. ובכל זאת, אחד החסרונות הגדולים שלה, לטעמנו, היא העובדה שלאוכל המתבשל אין ריח – עד שלא פותחים את הקופסאות האטומות בהן בושל. להכין ארוחת ערב בלי ריח של חמאה מטגנת במחבת? זה יכול לעבוד, אבל חייבים להודות שיש בזה משהו קצת עצוב.