זהירות, ירקות" מעלות תוצאות מדאיגות: בחלק מהירקות נמצאו חריגות של מאות אחוזים מהתקן המותר בחומרי ריסוס והדברה, במקרים מסוימים חריגות התגלו גם בירקות ופירות אורגניים שנחשבים בריאים יותר.
"העובדה שיש חומרי הדברה שכבר לא קיימים בארה"ב ומדינות אירופה מדאיגה"
במחקר שנערך בשנת 2012 על ידי משרד הבריאות בראשות ד"ר תמר ברמן נבדקה מהי החשיפה של הישראלים למזהמים סביבתיים, חומרים כימיים וחומרי הדברה, בעזרת בדיקות שנערכו למדגם של 250 אנשים בגילאי 24 ומעלה.
פרופ' יונה אמיתי, טוקסיקולוג מומחה לרפואת ילדים ובריאות הציבור מאוניברסיטת בר אילן, היה שותף למחקרה של ברמן והוא מספר ל-mako, כי: "במוצרים שנבדקו נמצאו חומרי הדברה מקבוצת זרחנים אורגניים, שהם חומרים רעילים מאוד וריכוזם היה גבוה פי 3-4 בהשוואה לאוכלוסייה בארצות הברית וקנדה".
למרות שהרגלי צריכת המזון בישראל בריאים יחסית, אמיתי מסביר שצריכה גבוהה של ירקות ופירות שעברו ריסוס בחומרים מסוכנים עלולה לגרום לנזקים שונים: "העובדה שיש חומרי הדברה שכבר לא קיימים בארה"ב ומדינות אירופה מדאיגה, ישראל נוהגת "באיחור" לסטנדרט הקיים בעולם בנוגע לשימוש בחומרים אלו בחקלאות".
אז איפה כדאי לקנות?
אם אתם רגילים לבחור את המקום בו אתם קונים מטעמי מחיר או נוחות, ייתכן שמעכשיו תעדיפו לצרוך את הפירות והירקות שלכם במקום אחר. לנוחיותכם, אספנו את כל הממצאים שעלו בבדיקת המעבדה.
הנזקים האפשריים: בעיות במערכת העצבים, פרקינסון וסרטן
הימצאות ריכוז חומרי ההדברה נובעת, ככל הנראה, מאכילת פירות וירקות באופן קבוע: "מאחר שנבדקה אוכלוסייה עירונית, הממצא אינו מבטא עיסוק בהדברה במקצוע החקלאות. ישנם מקורות נוספים כמו ריסוס בבית אך ככל הנראה זהו לא המקור העיקרי. הגורם המשמעותי הוא צריכת ירקות ופירות", מסביר פרופ' יונה אמיתי.
הנזקים לחשיפה חריגה לחומרי הדברה עלולים לגרום להרעלה קשה, אם כי נכון להיום זה תרחיש נדיר בישראל: "חומרי הדברה מסוג זרחנים אורגנים שנמצאו במחקר יכולים להוביל לבעיות במערכת העצבים בעיקר בקרב ילדים, לירידה ביכולות הקוגניטיביות וירידה בלימודים", אומר פרופ' אמיתי ומסביר שבקרב האוכלוסייה המבוגרת החשיפה להדברות יכולה להוביל לתופעות חמורות לא פחות: "השכיחות למחלת סרטן הדם עלתה פי שניים בישראל בשנים האחרונות. מחקרים הראו שחשיפה ממושכת לריכוזים גבוהים של חומרי הדברה בקרב חקלאים מגבירה את הסיכון לחלות בפרקינסון".
מה בכל זאת אפשר לעשות?
על מנת למזער את הנזקים הנוצרים מהחשיפה היומיומית שלנו לחומרים המסוכנים שבפירות ובירקות, חשוב לשמור על הרגלי אכילה מאוזנים: "יש להקפיד על שטיפת ירקות ופירות בחומרי ניקוי יעודיים שיקטינו את החשיפה, אך כמובן שזה לא פותר את הבעיה לחלוטין", מדגיש פרופ' אמיתי. מעבר להמלצתו לצרכנים, הוא טוען שנדרש פתרון רחב יותר לתופעה, בעיקר במישור החוקתי: "יש לעשות כל מאמץ על מנת להוציא משימוש את חומרי ההדברה הבעייתיים, דוגמת הזרחנים האורגניים שנאסרו לשימוש ביתי כבר ב-2007, אך עדיין מותרים לשימוש בחקלאות".