סיבות לאהוב את הקיץ - מוחיטו רימונים ורדרד (צילום: אילון פז, על השולחן)
מוחיטו רימונים ורדרד. תנו לנו עוד מהקיץ הזה!|צילום: אילון פז, על השולחן

מוחיטו רימונים ורדרד

מיץ רימונים הוא אחד המיצים המרעננים והבריאים שהמציא לנו הטבע. שילבנו אותו במוחיטו מרענן עם לימון ונענע. את הרום החורפי משהו החלפנו בג'ין. את המיץ אפשר למצוא בבקבוקים לאורך כל השנה, ואם לא מוצאים גרגרי רימון, אפשר לוותר עליהם.

חומרים (ל-2 ליטר):
2 לימונים, חתוכים לרבעים ופרוסים
1 כוס גרגרי רימון (כשיש להשיג)
3 כפות סוכר
צרור קטן של עלי נענע
½1 ליטר מיץ רימונים
120 מ"ל (1/2 כוס) ג'ין (או יותר, תלוי במצב הרוח)
קרח כתוש או בקוביות

אופן ההכנה:

1. שמים פרוסות לימון, גרגרי רימון, סוכר ועלי נענע בקנקן וכותשים בעזרת כף עץ עד שכל הטעמים מתמזגים.

2. מוסיפים מיץ רימונים וג'ין ומערבבים. מוסיפים קרח ומגישים.

גיוון: בסתיו מחליפים את הג'ין ברום.

באותה שיטה מכינים מוחיטו ענבים: מחליפים את מיץ הרימונים במיץ ענבים ואת גרגרי הרימון - בכוס ענבים חצויים.

פופקורן קרמל ופירות ברולה (צילום: אילון פז, על השולחן)
גלידה עם פופקורן קרמל ופירות ברולה. בינגו!|צילום: אילון פז, על השולחן

פופקורן קרמל מלוח

בארגנטינה לא שמעו כלל על פופקורן מלוח. אצלם גרגרי התירס התפוחים והמתפצפצים מצופים בקרמל ונמכרים באריזות של קילוגרמים. אנחנו שדרגנו את המתכון והוספנו רמז עדין של מליחות. אם אתם מתעקשים, אפשר להגיש עם גלידה, אבל אפשר פשוט לאכול ככה. זהירות — התמכרות חדשה בדרך!

חומרים (לצנצנת גדולה בנפח ליטר):
100 גרם גרעיני תירס יבשים (להכנת פופקורן)
1 כף שמן

לקרמל מלוח:

40 גרם חמאה
170 גרם (1 כוס פחות 2 כפות) סוכר
1/2 כפית אבקת סודה לשתייה
1 כפית גדושה שבבי מלח (עדיף מלח מלדון או דומיו, שמגיע בצורת קריסטלים, להשיג במעדניות)

להגשה:

גלידת וניל

אופן ההכנה:

1. מכינים פופקורן: מחממים סיר גדול עם שמן על להבה בינונית. מוסיפים גרעיני תירס ומכסים (עדיף מכסה זכוכית אם יש). מנערים מעט כדי שהתירס ייעטף בשומן — זה חשוב אחרת הגרעינים נחרכים. אחרי כמה דקות יתחילו להישמע פצפוצים. כשהקצב שלהם דועך והסיר מתמלא, מכבים. מעבירים לקערה ומסלקים גרעיני תירס שלא תפחו.

2. מכינים קרמל: ממיסים באותו סיר חמאה וסוכר על להבה גבוהה 4 דקות עד לקבלת קרמל אחיד בצבע דבש. מוסיפים אבקת סודה לשתייה ומערבבים במהירות בכף עץ. מערבבים פנימה בזריזות את הפופקורן.

3. משטחים את התערובת על נייר אפייה ומפזרים עליה מלח.

4. מצננים לחלוטין ומאחסנים בכלי אטום עד 10 ימים (נראה אתכם עומדים בפיתוי).

5. להגשה: מחלקים כדורי גלידה לקערות אישיות ומפזרים שברי פופקורן מעל.

פירות ברולה

פירות מקורמלים ב-4 צעדים. הכי טעים לצד גלידת וניל טובה.

1. חותכים אננס קלוף לפלחים וחוצים כל אחד מהפירות הבאים לשניים: מנגו, אפרסק, נקטרינה, משמש ובננה (לאורכה). מגלענים את הפירות שצריך לגלען.

2. מפזרים סוכר חום כהה בצלחת.

3. טובלים את הפירות בסוכר עם החלק החתוך כלפי מטה.

4. מניחים בצלחת ומחממים בעזרת מבער (ברנר) עד שהסוכר נמס ומתקרמל. יש להקפיד שלהבת המבער תהיה רחוקה ב-10 ס"מ מהפרי, כדי שהסוכר לא יישרף. אם אין מבער, מחממים את התנור לחום מקסימלי במצב גריל, מניחים את הפירות על רשת ומזהיבים במדף העליון 3 דקות. בכל מקרה חורכים או מזהיבים רק את הצד החתוך של הפירות.

ארטיקים ביתיים

ארטיקים מושקעים עם תגבור של גלידה. כל פירות העונה יכולים להשתתף בחגיגה (אפרסקים, מנגו, דובדבנים, משמש ועוד) — אחד-אחד או בערבוביה. שימו לב! אל תתפתו לוותר על הכנת הסירופ - הוא אחראי להקפאה האחידה של הארטיקים וגם מקל על חילוצם מהתבנית. כמות הסירופ שמופיעה כאן גדולה מכפי שנחוץ למתכון - את השאר שומרים בקירור לסיבוב הארטיקים הבא.

תבניות ארטיקים קונים בסופר ובחנויות לכלי בישול, אבל אפשר לאלתר גם עם כוסות חד-פעמיות צרות וארוכות. מניחים את המקל כשהנוזל מתחיל לקפוא אבל לא כשהוא לגמרי קפוא.

חומרים (לכ-10 ארטיקים, בנפח 80-60 מ"ל כל אחד):
1/2 מלון כתום (360 גרם) או כ-2 כוסות פירות קיץ אחרים קלופים, מגולענים וחתוכים לקוביות
20 גרם (4-3 חתיכות) ג'ינג'ר מסוכר, קצוץ לקוביות קטנטנות
1 כוס גלידת קוקוס או וניל
1/4 כוס סירופ (מתכון להלן)

לסירופ:
200 גרם (1 כוס) סוכר לבן
240 מ"ל (1 כוס) כוס מים
2 מקלות למון גראס פרוסים ומעוכים
2 עלי גרניום לימוני (לא חובה)

אופן ההכנה:

1. מכינים את הסירופ: מבשלים את המרכיבים כ-30 דקות על להבה בינונית עד שהסירופ בסמיכות של דבש דליל. מצננים ומסננים.

2. מכינים את הארטיקים: טוחנים את הפירות והג'ינג'ר במעבד מזון או בבלנדר למחית אחידה. מוסיפים גלידה וסירופ ומעבדים שוב עד שנוצרת תערובת אחידה.

3. מחלקים לכוסיות או לתבניות קרטיבים ומקפיאים 4 שעות לפחות. אם משתמשים בכוסיות, מניילנים אותן לפני מזיגת התערובת ומקפיאים כשעה לפני נעיצת המקלות, כדי שהתערובת תתקשה מעט והמקלות יישארו יציבים.

גיוון: מכינים את הארטיקים עם פירות יער (אוכמניות, פטל), אך יש לסנן אותם לאחר הריסוק, כדי להיפטר מהזרעים הקטנים.

סיבות לאהוב את הקיץ - ארטיקים (צילום: אילון פז, על השולחן)
ארטיקים, או למעשה: ארטיקים מחוזקים בגלידה|צילום: אילון פז, על השולחן

קפה קררר...

לא כולם גרים ליד בית קפה טוב, ולפעמים מתחשק גרניטה קפה איכותית, כזו שמקפיאה את העצמות. ההכנה לוקחת כמה שעות, אבל אינה מסובכת כלל. אפשר להכפיל (ולשלש) כמויות ולשמור במקפיא לעת הצורך. ולכל אלה שאוהבים את הקפה שלהם מר - כדי שהקפה יתפורר לקריסטלים, חייבת להיות רמה מסוימת של סוכר. אז אל תנסו להפחית מהכמות.

חומרים (לצנצנת בנפח 1/2 ליטר):
2 ספלונים קפה חזק (מומלץ אספרסו שבושל במקינטה או במכונה)
כוס ושני שליש מים
1/2 כוס + כף אבקת סוכר

אופן ההכנה:

1. מערבבים את הקפה עם מים ואבקת סוכר עד שהיא נמסה כליל.

2. מעבירים לכלי שטוח, מכסים ומקפיאים.

3. לאחר שעתיים וחצי גורפים את פני הנוזל שקפא בעזרת מזלג, כך שייווצרו גבישים קטנים. ממשיכים כך כל שעה עד שכל הקפה קופא והופך לקריסטלים קטנים של קפה (בערך 3 שעות). אחרי שכל הקפה הופך לקריסטלים הוא יישמר בצורה זו במקפיא.

שדרוגים:
• מגישים בכוסות אספרסו או בכוסות שוט עם כפית.
• מגישים על כדור גלידת וניל.
• מכינים קפה קר בתוספת חלב מוקצף.

הלימונדה המתובלת של ג'יימי אוליבר

מגררים דק פיסת ג'ינג'ר טרי וקלוף (מי שמעדיף טעם ג'ינג'ר יותר מתון יכול להסתפק בכף ג'ינג'ר מיובש קצוץ) ומערבבים עם קליפה מגוררת מ-2 לימונים, עם המיץ שלהם, כמה עלי נענע ו-3 כפות סוכר חום. מוסיפים חצי ליטר סודה ונותנים לטעמים להתמזג. מסננים לתוך קנקן, מוסיפים עוד ליטר סודה, לימון פרוס, קוביות קרח וכמה עלי נענע.

סיבות לאהוב את הקיץ - מעדן אפרסקים (צילום: אילון פז, על השולחן)
מעדן אפרסקים. רק להוסיף מלבי|צילום: אילון פז, על השולחן

מעדן אפרסקים למלבי

הכינו מלבי מהמתכון החביב עליכם (או קנו מוכן) ושדרגו אותו בעזרת מעדן אפרסקים מתוק וארומטי.

חומרים (ל-10 מנות):
10 אפרסקים
גבעול לואיזה או נענע
1.2 ליטר (5 כוסות) מים לכיסוי
150 גרם (3/4 כוס) סוכר
סרט קליפה מלימון אחד

להגשה:
עלי לואיזה או נענע

אופן ההכנה:

1. שמים את כל המרכיבים בסיר רחב ומביאים לרתיחה. מבשלים 10 דקות על להבה בינונית עד שהאפרסקים מתרככים מעט (אבל לא יותר מדי). מוציאים את האפרסקים בעזרת כף מחוררת לקופסה או לקערה לצינון.

2. מחזירים את הנוזל לרתיחה, מנמיכים ללהבה בינונית ומבשלים 30 דקות או עד שהנוזל הופך לסירופ בסמיכות של דבש נוזלי. מצננים לחלוטין.

3. מוסיפים את הסירופ לאפרסקים ושומרים במקרר עד שבועיים.

4. להגשה: חותכים את האפרסקים לרבעים, נפטרים מהקליפה ומסלקים את הגלעינים. מניחים 4 רבעי אפרסק על כל מנת מלבי ומזלפים מעט מהסירופ. מפזרים מעט עלי לואיזה או נענע טריים ומגישים.

ואפשר גם:
• להגיש את מעדן האפרסקים על כמה כפות של ריקוטה בצלוחית ולפזר פיסטוקים קלויים מעל.
• לשדך אותו למסקרפונה, לכדור של גבינת בוראטה או ליוגורט עם מעט קליפת לימון מגוררת.

על השולחן, גיליון 269, תמונת שער (צילום: דן לב, על השולחן)
על השולחן, גיליון 269|צילום: דן לב, על השולחן

מה מבשלים עם פלפלים בשיא עונתם, מסלולי אוכל ויין ברמת הגולן, דובדבנים בגרסה מתוקה ומלוחה, מה מכינים לילדים בחופש הגדול - כל אלה ועוד 70 מתכונים נפלאים בגליון "לאהוב את הקיץ" של מגזין על השולחן

>> חישוקי שקדים ושוקולד של אביבה
>> מפתיע ובריא: מאפינס תרד וגבינות