בכל שנה עם ישראל נכנס להיסטריה שבועיים לפני ליל הסדר. בכל אטליז, מחלקת ירקות ומקרר קפואים אפשר למצוא עשרות יהודים טובים מתגודדים ורוכשים מצרכים לכבוד טירוף הבישול השנתי הידוע גם בכינוי פסח.
אז בחג החירות מה שאנחנו עושים בעצם זה לדון את עצמנו לסיבובי קניות מפרכים עם עוד נחילי אדם , שעות של עמל במטבח, מעקב קפדני אחר מתכונים סבוכים שעוברים מדור לדור, בקיצור, חופש אמיתי.
אז ברור שאין כמו החריימה של דודה חביבה או עוגת האגוזים, שוקולד, קוקוס של סבתא (רק 22 שלבים והיא מוכנה). אבל אם בכל זאת מתחשק לכם להרגיש טיפה יותר חופש החג, לא בא לכם לקרוע שוב את הכיס או שאין לכם רקע בבישול, למה שלא תנסו לערוך ארוחת חג שני זולה, קלילה וב-20 דקות בלבד.
לנוחותכם, שלושה מתכונים נפרדים וגם מתכון שמשלב את כולם ב-20 דקות. לא חייבים להיות מקצוענים במטבח, אבל מומלץ לעבוד בזוג כדי להפחית עומס.
פילה אמנון ברוטב צ'ימיצ'ורי
צ'ימיצ'ורי הוא רוטב ששמור בדרך כלל למנות בשר כבדות כגון אנטריקוט או קבב, אך לאחרונה הוא איבד מהבלעדיות שלו והתחיל לנדוד למנות כמו פרגיות ודגים. הוא פשוט להפליא, מוכן תוך דקה וחצי וממלא את המנה בטעם עשיר וניחוח מעורר תאבון. לא להיבהל מהפטרוזיליה, היא נטמעת יפה ולא משתלטת.
מצרכים:
4 פרוסות פילה אמנון
1 כפית חמאה
1 כפית שמן זית או קנולה
לצ'ימיצ'ורי:
חופן גדול של עלי פטרוזיליה (בערך חצי כוס)
מיץ מחצי לימון
4 כפות שמן זית
2 שיני שום
אופן ההכנה:
1. מחממים מחבת גדולה עם החמאה והשמן
2. מניחים בזהירות את פרוסות הפילה אחת ליד השנייה ומטגנים 3 דקות.
3. בינתיים, מכינים את הצ'ימיצ'ורי: קוצצים את הפטרוזיליה והשום דק, מערבבים יחד עם שאר המצרכים ומניחים בצד.
4. הופכים את הדגים ומטגנים עוד 2-3 דקות.
5. מגישים מיד
עוף בקוקוס ופטריות על מצע אורז
חזה עוף הוא הנתח המתאים ביותר למנה עיקרית זריזה, אך יש להיזהר לא לטגן אותו יתר על המידה בגלל נטייתו להתייבש. מומלץ לחתוך פיסה או שתיים של עוף תוך כדי הבישול ולוודא שהוא לבנבן אך לא סיבי ויבש.
כדאי לקנות חזה עוף טרי ולא קפוא, ואם הקצב נחמד – לבקש ממנו גם לחתוך את הנתח לקוביות כדי לחסוך זמן.
שני נתחי חזה עוף שלמים במשקל של עד קילו (חתוכים לקוביות)
1/2 קופסא קרם קוקוס
1/2 חבילת פטריות שמפיניון
1/2 חבילת פטריות שיטאקה טריות
1 בצל קטן קצוץ
2 שיני שום
2 כוסות אורז
3 כוסות מים רותחים
1 כפית אבקת מרק עוף
4 כפות יין לבן חצי יבש
2 כפות שמן קנולה
אופן ההכנה:
1. מחממים כף שמן במחבת גדולה (חשוב שיהיה לה מכסה, לשלבים הבאים) ומוסיפים את הבצל והשום. את שיני השום מועכים עם סכין גדולה עד שהן נבקעות. מטגנים במשך שתי דקות, תוך הקפצה לסירוגין.
2. במקביל: מטגנים את האורז עם השמן בסיר עד שהוא מקבל מעט צבע.
3. פורסים את הפטריות לפרוסות דקות ומוסיפים למחבת. מכסים לשלוש-ארבע דקות.
4. בזמן שהפטריות מיטגנות, מוסיפים את המים לאורז, מכסים, מנמיכים את האש ומניחים לו לנפשו למשך רבע שעה.
5. מוסיפים את היין למחבת ומבשלים עוד חצי דקה לערך. מוציאים הכל לכלי.
6. מכניסים למחבת את חתיכות העוף ומכסים למשך 5 דקות. בוחשים מדי פעם.
7. מוסיפים את קרם הקוקוס, אבקת המרק, מלח ופלפל לפי הטעם ומכסים ל-3 דקות.
8. מכבים את האש מתחת לעוף והאורז ומניחים בצד.
עוגת מצות אביבית
היא אולי פחות יפה משאר המנות, אך אין זה מרמז ולו בקצת על איכותה. אביב היא העונה הטובה ביותר לפירות מעניינים כמו קרמבולה ואגסים אירופיים, והעסיסיות שלהם משדרגת את עוגת המצות הפשוטה הזו פי כמה.
מצרכים:
4 מצות
1 כוס חלב
1/2 מיכל שמנת 32%
2 כפות אבקת קקאו
2 כפות סוכר
1 קרמבולה
1 אגס אירופאי
טבעת מתכת בקוטר 12 אינץ'.
אופן ההכנה:
1. מוזגים את החלב לקערה גדולה ומספיגים כל מצה בנפרד למשך דקה-שתיים. שיהיו רכות, אך לא מתפוררות.
2. לאחר ההספגה ועדיין בכלי החלב, לוחצים את הטבעת על המצה עד שנוצר עיגול מצה אותו מניחים בצלחת גדולה. חשוב לא לערום את המצות הספוגות כדי שלא יידבקו אחת לשנייה.
3. בזמן אחת ההספגות מקציפים יחד את השמנת, הקקאו והסוכר במשך כדקה, עד שנוצר קרם (אך לא קצפת).
4. בזמן הספגה אחרת, פורסים את הקרמבולה והאגס לפרוסות דקות.
5. עורמים יחד מצה, קרם, קרמבולה ואגס. חוזרים על הפעולה עד שנגמרות המצות, ומוזגים קרם מעל הכל.
6. אפשר להגיש מיד או לצנן במקרר עד סוף הארוחה.
רוצים עוד מתכונים למנות ראשונות? הקניידלך, הגפילטע, הסלטים ועוד הפתעות של מיטב השפים.
מחפשים מתכון למנה עיקרית? צלעות טלה, פילה של דג, קדרות בקר (ואפילו משהו כשר לצמחונים) של מיטב השפים.
מחפשים מתכון לקינוח? השוקולד, האגוזים, הקוקוס (ואפילו טירמיסו וסברינה כשרות) של מיטב הקונדיטורים.