אוכלוסיית העולם ממשיכה לצמוח ובמציאות המתהווה, יותר ויותר אנשים מהגרים מהפרברים והכפרים לערים הגדולות, בתקווה למצוא מקור פרנסה. על פי נתוני האו"ם וארגון Worldwatch, עד שנת 2050, יהיו מעל 10.2 מיליארד אנשים בעולם, כאשר יותר מ-70% מהם יגורו בערים. שינויים אלו מצמיחים אתגרים רבים שנצטרך להתמודד איתם: אספקת דיור, מים ומזון, שירותי תברואה הולמים, וניצול יעיל של המרחב הציבורי. כיצד הולכות להיראות הערים החכמות בעתיד הלא רחוק?
פחי אשפה מדברים
הסטארט-אפ הפיני Enevo פיתח מערכת לייעול איסוף אשפה על ידי התקנת חיישנים במיכלי האשפה שיצייצו כאשר הפסולת נערמה והפחים מלאים ומוכנים לאיסוף אשפה. טכנולוגיה זו תהפוך את תהליך איסוף האשפה ליעיל יותר. מערכת פנימית תיצור תחזיות ללוחות זמני איסוף פסולת ובניית מסלולים אופטימאליים. כך ייחסך כוח האדם, יצומצם בזבוז הדלק, ותקטן פליטת CO2 הקשורה לעצירות מיותרות. בכך גם יקיץ הקץ על פחי אשפה העולים על גדותיהם, והתושבים ירוויחו סביבה נעימה יותר. הרעיון של Enevo התקבל בברכה במדינות רבות בעולם. על פי הערכות, הפתרון של Enevo מספק חיסכון של עד 50 אחוז בעלויות, וזאת תוך הגדלת איכות שירות התברואה העירוני. עד לפני מספר חודשים נפרסו יותר מ-10,000 מכולות חכמות ב -35 מדינות. עד סוף השנה הקרובה מייעדת החברה להכפיל בשלוש את מספר המכולות.
בתים חכמים
לפני עשרים או עשרים וחמש שנים, בתים עתירי טכנולוגיה היה אפשר לראות רק בדמיון או בסרטי מדע בדיוני כמו "זיכרון גורלי". היום, יותר ויותר חברות מייצרות מגוון פתרונות שמאפשרים לנו להסב את הבית לבית חכם בעלות סבירה ובהתקנה פשוטה. הדבר מתאפשר על ידי חיישנים ו"האינטרנט של הדברים" המאפשר חיבור של מוצרים שונים לרשת האינטרנט, ועל ידי כך ניתן לשלוט בהם גם מרחוק. בין הפתרונות החכמים אפשר למצוא מכונת כביסה שמופעלת מהנייד, תאורה שמופעלת על ידי כניסה של אדם לחדר, מערכת אבטחה ביתית המורכבת מחיישנים אלקטרוניים אשר יתריעו אם נעשה שימוש בכוח בפתיחת החלון או הדלת בבית, ומערכת שתשלח הודעת ס.מ.ס. לבעלי הבית כאשר יתקרב רכב לחניית הבית או כאשר מישהו מגיע הביתה.
ניהול יעיל ונכון של מים
מים הם לא משאב אינסופי, בצורות ממושכות מחייבות אותנו לקצץ בצריכת המים, ובערים רבות בעולם גוברת הדאגה לאספקת מים עבור אוכלוסיות ההולכות וגדלות. המצב הנוכחי גורם לנו להביט קדימה כדי למצוא פתרונות יצירתיים ויעילים לבעיית המים. אילו שינויים צפויים להיות בניהול העירוני של המים בעוד כ-20 שנים? שכונות בערים יהיו מקושרות על ידי מערכות לאיסוף מי גשמים הבנויות כמטריות ענק הפוכות. מבנים קהילתיים ישמרו את מאגרי המים שנקוו לשימוש מאוחר יותר. בתים ובנייני מגורים לא יהיו עוד מבנים פסיביים שמשמשים רק למגורים, אלא יהפכו לתשתיות אקטיביות, ייצרו את האנרגיה שלהם בעצמם, ויאספו את מי הגשמים. מים משחקים תפקיד חשוב גם באופן שבו אנו מייצרים חשמל. בלוס אנג'לס לדוגמא, שמיתוגה הוא אחת הערים הירוקות ביותר בארה"ב, החלק הארי של האנרגיה הירוקה מגיע ממקורות הידרואלקטרית, הפגיעים לבצורת, רוח ושמש. לכן, גם שם נאלצים לחשוב על יצירת מקורות קיימא של אנרגיה: לוחות סולאריים וטורבינות רוח אשר יאפשרו להפיק אנרגיה ולצמצם במקביל את עקבות ייצור הפחמן.
עמדות אינטרנט
עמדות הטלפון הציבורי ניצבות בודדות וחסרות תוחלת בכל עיר בעולם. לפני כחודשיים הותקנה ליד היוניון סקוור במנהטן, ניו יורק, עמדת האינטרנט הראשונה - LinkNYC המיועדת לשימוש התושבים. מעבר לגלישה באינטרנט עם מסך מגע, כל אדם יוכל לקנות ולהפיק בעמדה כרטיסים לתחבורה ולמופעים ולהשתמש באפליקציות לשם הזמנת מונית. עד יולי הקרוב יותקנו 500 עמדות נוספות, כאשר הצפי הוא להחליף בכל העיר 7,500 עמדות טלפון ציבורי בעמדות אינטרנט. העמדה תכלול יציאת USB, ושני שלטי פרסום של 55 אינץ', שצפויות להכניס לקופת העיר ב-12 השנים הקרובות מעל 500 מיליון דולר.
מכונית ללא נהג
מדיניות התחבורה הרווחת כיום מנסה להעביר נוסעים לתחבורה הציבורית. עלייה בשיעור תאונות הדרכים, הפגיעה באיכות הסביבה, הפקקים האיומים ומצוקת חנייה בערים מביאים יזמים ומתכננים רבים לחשוב על חלופות שיקלו על המצב בכבישים. אך עד שהתחבורה הציבורית תהווה חלופה אטרקטיבית לרכב הפרטי, יצרניות הרכב הגדולות וגם חברות שפיתוח מכוניות אינו עיסוק הליבה שלהן, כמו גוגל, עסוקות בפיתוח של כלי רכב אוטונומיים, ללא נהג. למכוניות האוטונומיות עשויה להיות השפעה מרחיקת לכת על הכבישים ועל חיינו: זמני התגובה של המכוניות יהיו אפסיים, המכוניות יידעו להיזהר מפני התנגשות צדית, כך קיבולת הכבישים תעלה מה שיוביל לחיסכון משמעותי בשטח ובהון שדרוש לסלילה והרחבה של כבישים. בנוסף, הנהיגה תהיה ללא מגבלות אנושיות. ההשפעה תהיה גם על האסתטיקה של העיר: מרחב ציבורי ללא תמרורים (שיוחלפו על יד צ'יפים), בלי סימונים על המדרכה או שלטים. אם לא תהיינה תקלות משמעותיות, שנת 2020 אמורה להיות השנה שבה חברות כמו מרצדס, ניסאן, אאודי ועוד ישיקו את המכוניות האוטונומיות שלהן. יש למה לחכות.
>>> לפרוייקטי בניה נבחרים ברחבי הארץ
>>> איפה יגור הזוכה של האח הגדול ? אתם מצביעים