האם בקרוב יידרשו מוכרי דירות שהתחדשו בפרויקטים שנתמכו על ידי המדינה להחזיר חלק מהסיוע לאחר מכירת הנכס? אם זה תלוי באגף האוצר, התשובה היא ככל הנראה כן. צעד זה מופיע בטיוטת חוק ההסדרים לשנת 2025 שהופצה לאחרונה. עם זאת, על פי גורמים ממשלתיים וגורמים בשלטון המקומי, ייתכן שתהיה התנגדות למהלך.

בדברי ההסבר להצעה נכתב כי "הסיוע הממשלתי הקיים הוא משמעותי, אך בשל עלותו, הוא מצמצם את היכולת להרחיב את התמיכה לפרויקטים נוספים. ההצעה שואפת לייצר מסגרת שתאפשר לממשלה להמשיך לסייע בנכסים פרטיים, על ידי החזרת סכום הסיוע בעת מכירת הדירה". בנוסף, צוין כי "החזרת הסכום בעת המכירה מאפשרת תמיכה משמעותית מצד הממשלה, ללא חסמים לפרויקט, שכן בעל הנכס לא נדרש להוציא כסף מכיסו בזמן קידום הפרויקט, אלא רק בעת המכירה".

ההצעה קובעת שהחובה להחזיר את הסיוע תחול על נכסים שקיבלו סיוע ממשלתי, בין אם בפרויקטים של התחדשות עירונית שנחשבים לא כדאיים כלכלית, ובין אם בפרויקטים של מיגון או חיזוק מבנים. כדי לעדכן את הערך של הסיוע, הוא יוצמד למדד המחירים לצרכן, החל ממועד קבלת הסיוע ועד להחזרתו.

ההצעה גם כוללת הנחיה שהרשות להתחדשות עירונית תגדיר נהלים לחישוב שווי הסיוע לכל דירה, והיא זו שתפנה לרשם המקרקעין לרישום הערת אזהרה ותיגבה את הכסף בעת המכירה. ההחלטה תחול גם על סיוע שניתן בעבר, למעט מקרים שהוחלטו לפני קביעת הכללים החדשים.

בנוסף, האוצר ציין מספר תוכניות התחדשות עירונית שמעמיסות על התקציב, ובהן פרויקט בפריפריה בעלות של 110 מיליון שקלים, תוכנית סבסוד ההתחדשות באשקלון בעלות 650 מיליון שקלים, ותוכנית לפיתוח ושיקום הצפון בעלות 100 מיליון שקלים.

אתמול פורסמו עיקרי טיוטת חוק ההסדרים בתחום הדיור, הכוללים בין היתר הוספת עשרות אלפי יחידות דיור באזורים מבוקשים, בין השאר דרך פינוי בסיסי צה"ל, כמו הקריה, מחנות חיפה ותל השומר, העתקת המכון הוולקני וצמצום כפר הנוער מקווה ישראל, לצד חתימה על "מגה הסכמי גג" עם המדינה.

נכתב על ידי כתב מרכז הנדל"ן