מי מאתנו לא חולם על בית במושב פסטורלי ושקט בלב שדות מוריקים, לצד גינה ומטעים? אם אתם חושבים שהמכשול היחיד בדרך להגשמת החלום הזה הוא כסף בלבד, אתם טועים. מסתבר ששוק הנדל"ן במושבים וקיבוצים נמצא בעולם מקביל לזה של הקרקעות העירוניות. אדם שמתכנן לרכוש קרקע חקלאית צריך לקחת בחשבון את השוני הרב בין העסקה שהוא עתיד להיכנס אליה, לבין עסקה "רגילה" לרכישת דירה בעיר.
הקושי ברכישת קרקע חקלאית מתחיל כבר בבירור הבסיסי בנוגע לזהות הבעלים. בעוד שאת זהות בעליה של דירה ממוצעת ניתן לגלות בקלות באמצעות הזמנת נסח טאבו תמורת שקלים בודדים, חשיפת זהותו של האדם הרשאי לגור במשק כלשהו הינה כבר משימה מורכבת. "רשאי לגור" ולא "בעלים", שכן מעמדם של תושב מושב או קיבוץ הינו "בר רשות" בלבד, כשהבעלות האמתית על הקרקעות הייתה ונשארת של רשות מקרקעי ישראל.
אתגר נוסף הקשור לעולם הנדל"ן החקלאי הוא עניין חריגות הבנייה. כשיש לכם דירה בעיר אתם פחות או יותר יודעים מה מותר לעשות ועל מה צריך לבקש היתר בנייה מהרשויות. בנוסף, האכיפה בעיר היא יחסית מהירה ויעילה. מנגד, במושבים ובקיבוצים עשויות לעבור שנים רבות עד שתינקט פעולת אכיפה נגד חריגת בנייה שבוצעה, אך ברגע שנתפסים זה עלול לכאוב מאוד בכיס._OBJ
לכן, העצה לכל מי שמתעניין בקניית קרקע חקלאית היא לנקוט משנה זהירות, וכמובן שמומלץ ואף רצוי להסתייע בעורך דין. במסגרת זו על הרוכש לוודא את זהות בעלי הנחלה באמצעות מסמך שהינו ייחודי לשוק הנדל"ן החקלאי – "אישור זכויות" – ובנוסף לבקש לראות מפה המציגה מהם גבולות הגזרה של המשק, והאם קיימות בו חריגות בנייה. פירוט נרחב על שני המסמכים החשובים האלה תוכלו לשמוע בפודקאסט.
מוזמנים להיכנס לאחד הקישורים ולהאזין לפרק המלא. האזנה נעימה >>
עו"ד בעז עמיר עוסק בנחלות ומשקים במושבים
עו"דקאסט – הפודקאסט המשפטי של קהילת עורכי הדין
הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.