אם יצא לכם בשנים האחרונות לשוחח עם עורכי-דין או לקרוא עיתונות משפטית, בטח שמעתם על המושג "ייפוי כוח מתמשך". מדובר במסמך שעשה מהפכה של ממש במשפט הישראלי בכלל ובענייני אפוטרופסות בפרט. על אותה "מהפכה" והשלכותיה שוחחנו הפעם עם עו"ד יצחק דהן, נוטריון ומגשר העוסק בין היתר בייפוי כוח מתמשך.

נתחיל מהבסיס – ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך שמאפשר לכל אדם בגיר למנות אדם אחר עליו הוא סומך, על מנת שיקבל עבורו החלטות אם וכאשר יאבד מכשירותו. הצורך בייפוי כוח מתמשך התעורר על רקע ההבנה שמינוי אפוטרופוס לאדם הנעדר יכולת קוגנטיבית נתפס כמשפיל, ופוגע אנושות בכבודו. ייפוי הכוח המתמשך למעשה מאזן כראוי בין הצורך לאפשר לגורם אחר לקבל החלטות עבור נעדרי כשירות, לבין השמירה על כבודם, וזאת באמצעות מתן הבחירה המקדימה בדבר זהות הממונה.

עו
עו"ד יצחק דהן והמגישה טלי מץ|צילום: פסקדין

ואולם בכך לא מתמצים יתרונותיו של המסמך החשוב הזה. היתרון אולי המובהק ביותר שהביא ייפוי הכוח המתמשך לחיינו, הוא החיסכון הדרסטי בבירוקרטיה. כך למשל, אם בעבר – בעולם ללא ייפוי כוח מתמשך – היה צריך להגיש בעניינם של נעדרי כשירות דוחות תקופתיים ולקבל אישור מבית המשפט על הדבר הקטן ביותר (כמו מתן צ'ק לחתונת הנכד), כיום ניתן פשוט לבחור מראש מיופה כוח שייכנס לתפקידו בהינתן "אירוע מכונן" ויקבל החלטות שוטפות על חייו של הממנה, ללא צורך בבירוקרטיה וסרבול.

יתרון מובהק נוסף בקשר לייפוי כוח מתמשך הוא יכולת הממנה לפרט מראש, במסגרת נספח "הנחיות מקדימות", על אודות העניינים החשובים לו בחייו, כדי שאלה ימולאו אם וכאשר יאבד מכשירותו. כאן השמיים הם הגבול, והממנה אפילו יכול לבחור באיזה סוג מזון להאכיל הכלב שלו. נראה לכם שלאפוטרופוס נייטרלי הממונה ללא ייפוי כוח מתמשך אכפת מנושאים שוליים כאלה?

לסיכום, המשוואה היא פשוטה: חתמת על ייפוי כוח מתמשך? נשארת אדון על חייך לתמיד. למידע נוסף על המסמך המהפכני הזה והסבר כיצד להתחיל בתהליך ומהם ההבדלים בינו לבין צוואה, אנו ממליצים לכם בחום להאזין לפרק >>

עו"ד יצחק דהן עוסק ב- ייפוי כוח מתמשך

עו"דקאסט – הפודקאסט המשפטי של קהילת עורכי הדין

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.