קשה להאמין, אך המציאות מלמדת שאחרי מות אדם צפים בקרב ילדיו אמוציות שליליות בקשר לשאלה מי יזכה ברכושו. כמעט בכל משפחה ישנו האח הסבור כי מגיע לו נתח גדול יותר מירושת אמו או אביו מפני שסייע להם בחייהם. ואולם גם בהנחה שאין מחלוקת לגבי זהות היורשים וחלקם בעיזבון, עדיין עשויים להיווצר מריבות בנוגע לגורם שיתכלל את האירוע.
האם ניתן להינצל מסכסוכי ירושה מכוערים אחרי פטירת בן משפחה אהוב? התשובה שמספקת לנו עו"ד תהילה בר חן – מתמחה בדיני משפחה, דיני מקרקעין ואגודות שיתופיות – היא שבהחלט כן.
תחילה היא מסבירה שעוד לפני הכול וכשלב ראשון על היורשים לפעול להוצאת צו ירושה או צו קיום צוואה, אחרת הדיונים על רכוש הנפטר יישארו באוויר. גורמים שמחזיקים בכספים השייכים לנפטר כמו בנקים וחברות ביטוח לא יסכימו להחליף אתכם מילה אם אין ברשותכם את הצו הרלוונטי. צו ירושה ניתן כשהמנוח לא הניח אחריו צוואה בעוד צו קיום צוואה ניתן כשקיימת צוואה. תהליך הנפקת הצו עשוי לקחת מספר חודשים ולכן לא כדאי להתעכב עם העניין.
הצו בידינו, מה הלאה? כעת עוברים לחלוקת הירושה עצמה. מדובר בתהליך מורכב שכולל בירוקרטיה לא מעטה, ובין היתר איתור חשבונות ופוליסות ביטוח השייכים למנוח וחתימה על טפסים שונים ומשונים. אדם מן השורה יתקשה לנהל את האירוע בעצמו, ולכן ההמלצה היא להעניק את העיסוק בירושת הנפטר לעורך דין נייטרלי מטעם בני המשפחה.
יש לכך שני יתרונות בולטים: האחד, עורך דין שתחום התמחותו הוא ירושות וצוואות מכיר מתוקף עיסוקו השוטף את ההתנהלות הראויה מול המוסדות הפיננסיים השונים, וימשוך עבור היורשים את כספי הנפטר בקלות וביעילות. אם העיזבון כולל גם דירה ואחד היורשים מעוניין לקנות אותה מאחיו, עורך הדין יוכל לנסח עבורם הסכם חלוקת עיזבון.
היתרון הנוסף ואולי העיקרי הוא במישור הרגשי: העברת העיסוק בענייני הירושה לגורם מקצועי ובלתי תלוי כמו עורך דין תביא להנמכת הלהבות בין היורשים, ולמעשה תמנע סכסוכי ירושה מכוערים ומיותרים בנוגע לרכוש הנפטר.
פרק חשוב בנושא הרלוונטי לכולנו, באחד הקישורים שלפניכם. האזנה נעימה >>
עו"ד תהילה בר-חן עוסקת בירושות וצוואות
עו"דקאסט – הפודקאסט המשפטי של קהילת עורכי הדין
הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.