בעידן שבו יוקר המחיה רק הולך ומאמיר, כל ישראלי חייב לדעת כיצד להתמודד עם עליות מחירים שמקורן בהתנהלות פסולה ובלתי חוקית מצד הסקטור העסקי. הסדר כובל מוגדר בחוק התחרות הכלכלית כהסדר בין בעלי עסק "לפיו אחד הצדדים לפחות מגביל עצמו באופן העלול למנוע או להפחית את התחרות בעסקים". תיאום מחירים הוא דוגמה מובהקת להסדר כובל שהופך את החיים שלנו, כצרכנים, לקשים ויקרים. כיצד אפשר להילחם בזה?
לצורך מענה על השאלה שוחחנו עם עו"ד ערן לב העוסק במשפט מסחרי, הגבלים עסקיים ותובענות ייצוגיות. בראשית דבריו הוא מציין, למי שאולי אינו יודע, כי קיים במדינה רגולטור מרכזי אשר תפקידו לוודא ששוררת תחרות חופשית בין בעלי העסקים השונים, ושמו רשות התחרות. אלא שמסיבות של כוח אדם מצומצם וסמכויות מוגבלות – תלונה לרשות התחרות לא תמיד תסייע לצרכן הפרטי, העומד חסר אונים מול תאגידים משומנים שמתאמים מחירים.
האמת היא שברוב מדינות העולם אכיפת דיני התחרות מתבצעת דווקא באמצעים פרטיים, ולא על-ידי "מאסדר-על" מטעם המדינה. גם בישראל ניתן, ולעתים אף רצוי, לנקוט בכלי המשפטי המרכזי שנועד להגן על הצרכן הקטן מפני התנהלות תאגידית שעשויה להותיר אותו מרושש – הגשת תובענה ייצוגית. תתפלאו, לפעמים אפילו רק איום בתובענה ייצוגית עשוי להוריד את התאגיד מהעץ ולהתיישר לפי דיני התחרות.
הגשת תובענה ייצוגית מתבצעת על-ידי תובע ייצוגי, שהוא אחד מיני רבים שנפגעו מהתנהלות תאגידית פסולה כלשהי. היופי בהליך הוא שאילולא התמריץ הכספי שהתובע הייצוגי ובא-כוחו צפויים להרוויח אם התובענה תתקבל – לא היה משתלם כלכלית לכל אחד ואחד מהנפגעים לתבוע בעצמו את התאגיד, והציבור היה ממשיך לסבול מהעדר תחרות ויוקר מחיה.
אז נכון, יש אלטרנטיבות למלחמה באי תחרות כמו עשיית חרם צרכני ופנייה לרשות התחרות, אלא שמבחינה משפטית הכלי היעיל שבאמצעותו ניתן להילחם בחברות ועסקים שפוגעים בנו – הוא התובענה הייצוגית.
מידע נוסף בפרק המלא - קליק על אחד הקישורים, ואתם שם >>
עו"ד ערן לב עוסק בתביעות ייצוגיות, משפט מסחרי והגבלים עסקיים
עו"דקאסט – הפודקאסט המשפטי של קהילת עורכי הדין
הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.