נדמה שאין צורך לקבל תזכורת מוחשית יותר לחולשה של זקנים מאשר טבח ה"שבת השחורה" ומה שקרה בעקבותיו. קשישים רבים שקיפחו את חייהם ואחרים שנחטפו לרצועת עזה, בהעדר יכולת ממשית להגן על עצמם מפני מחבלי החמאס. גם העובדה שהזקנים היו הראשונים להשתחרר מהשבי מלמדת עד כמה כחברה וכמדינה אנו רואים בהם אוכלוסייה פגיעה הנזקקת להגנתנו.
ואולם הדברים נכונים לא רק במצבי מלחמה. ההבנה היא שגם בחיי היום-יום אנשים אלה מועדים לניצול, אפילו מצד אלה הקרובים אליהם ביותר. דוגמאות לאנשים שמחתימים את הוריהם על צוואה לטובתם כשהם במצב סיעודי ובקושי מבינים איזה יום היום, הפכו נפוצות. ההגנה על הקשיש בהיבט הזה היא בחיפוש רצונו האמיתי בהתבסס על יתר נסיבות העניין.
כך למשל, אם הילד בודד את הורהו הסיעודי ממשפחתו וממכריו, הפעיל עליו השפעה בלתי הוגנת ובעצם "רכב" על מצבו הקוגניטיבי הירוד כדי ליהנות מנכסיו – מדובר במקרה מובהק שדורש התערבות שיפוטית. התערבות זו עשויה להתבטא, בין השאר, בביטול הצוואה או ייפוי הכוח המתמשך עליהם חתם הקשיש.
עם זאת, ישנו תחום אפור רחב יחסית של מצבים שכוללים מצד אחד רצון לגיטימי של הילד לכבד את ההורה ומצד שני השפעה כלשהי מצדו על יכולת קבלת ההחלטות של ההורה. עו"ד נירית הושעיה בן עטיה המתמחה בייפוי כוח מתמשך, מחדדת לנו את המובן מאליו – שכמעט בכל משפחה בה ההורה הפך סיעודי או מוחלש ישנה השפעה מסוימת מצד הילדים. שאלת המפתח בתיקים רבים המגיעים לבתי המשפט היא מתי השפעה זו הופכת לאסורה מבחינה משפטית, והתשובה אינה חד-משמעית.
אגב, ההכרעה בסוגיה הזו הופכת לקשה אף יותר אם הקשיש הביע רצונו המפורש שלא להיות בקשר עם חלק מילדיו. השיח המשפטי עבר בשנים האחרונות רפורמה משמעותית כאשר כיום הדגש הוא על כיבוד רצון הקשיש ומימוש האוטונומיה שלו. על רקע זה נדרשים בתי המשפט לפרש צוואות המנשלות חלק מהילדים או ייפוי כוח מתמשך שמעניקים דווקא לילד מסוים סמכות לקבל החלטות על הורהו, ובמקרים רבים זו משימה לא פשוטה בכלל.
אנו מזמינים אתכם להאזין לפרק המלא >>
עו"ד נירית הושעיה בן עטיה עוסקת בייפוי כוח מתמשך
עו"דקאסט – הפודקאסט המשפטי של קהילת עורכי הדין
הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.