מה לעשות, ישנם אנשים רבים שלא אוהבים להגיע מדי בוקר לעבודה. ואולם, עבור חלקם מקום העבודה הפך לאזור רעיל של ממש המסכן את בריאותם. היכן עובר הגבול שבין אי-נעימות סתמית מהבוס או מהקולגות לבין התעמרות בעבודה שמהווה עילת תביעה ועשויה לזכות את העובד בפיצוי? לשם כך שוחחנו עם עו"ד אריק שלו העוסק בדיני עבודה ונזיקין.
ראשית חשוב לדעת שעילת ההתעמרות בעבודה נוצרה בפסיקת בתי המשפט, ושנכון להיום אין לה עיגון כלשהו בחוק. "התעמרות" מוגדרת כפעולה חוזרת ונשנית כלפי עובד מסוים במטרה לגרום לו להרגיש רע. דוגמאות להתעמרות הן התעלמות מהעובד, הפלייתו לרעה ביחס לעובדים אחרים או פגיעה בפרטיותו.
שימו לב, יסוד החזרתיות כאן הוא עקרוני – אם ההתייחסות הלא נעימה לעובד התרחשה פעם אחת או פעמים בודדות בלבד, כנראה שאין כאן התעמרות המזכה בפיצוי. מנגד, היא בהחלט יכולה להוות נורה אדומה שעשויה להצריך מהעובד לתעד את הילך העבודה מכאן ואילך, על מנת להוכיח בבוא היום את ההתעמרות כלפיו בבית המשפט.
פרט נוסף שחשוב לדעת הוא שהתעמרות לא חייבת להיות מצד המעסיק עצמו, והיא יכולה גם להיות מקולגות או ספקים שעובדים עם מקום העבודה. אם המעסיק נותר אדיש להתעמרות שמתרחשת אצלו מתחת לאף ואינו פועל לתקן את המצב, הוא בהחלט עשוי למצוא עצמו ביום מן הימים נתבע בבית הדין לעבודה.
עובדה מעניינת נוספת היא שהתעמרות, הגם שמצויה בעולם דיני העבודה, עשויה גם לשמש כעילת תביעה נזיקית. אם מדובר בהתעמרות קשה שהותירה על העובד צלקות פיזיות (לדוגמה התקף לב) או נפשיות (כגון פוסט טראומה), האירוע כולו עשוי להיות מוכר כפגיעה בעבודה ולזכות את העובד בהטבות השמורות לנפגעי עבודה.
רובנו הולכים לעבודה מדי בוקר, וחלקנו נאלצים להתמודד שם עם סיטואציות לא נעימות. מתי אי נעימות בעבודה גולשת להתעמרות? ולאילו אנשי מקצוע פונים כשמזהים ניצנים של התעמרות (ספוילר: לא רק לעורכי-דין)?
כל המידע בפרק שלפניכם >>
עו"ד אריק שלו עוסק בדיני עבודה
עו"דקאסט – הפודקאסט המשפטי של קהילת עורכי הדין
הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.