"מים רבים לא יוכלו לכבות את האהבה" נכתב בשיר השירים, ונדמה שכיום האהבה לובשת צורות שונות שדורות קודמים לא הכירו. אחת הבולטות שבהן היא אהבה בין-יבשתית. בעידן שבו טיסות עולות כמו נסיעה במונית וחופשות בחו"ל הן מצרך מבוקש, טבעי שישראלים רבים ימצאו אהבה דווקא מעבר לים. באילו אתגרים הם עתידים להיפגש כשיחזרו עם בן זוגם הלא יהודי למדינה שמעניקה אזרחות ליהודים בלבד?
לצורך בחינת השאלה הזו שוחחנו עם עו"ד מאיה וייס טמיר, מתמחה בהגירה, אזרחות ומעמד בישראל. תחילה היא מבהירה שזוגיות מעורבת אכן יכולה להתקיים בארץ הקודש. האתגר המרכזי, לדבריה, טמון בתהליך האיטי והמדורג שמעביר משרד הפנים את בני הזוג עד למתן מעמד קבע לבן הזוג הזר בישראל.
נדגיש כי לא מדובר בתהליך של ימים או שבועות, אלא של שנים. בנוסף, על בני הזוג לצאת מנקודת הנחה שישראל אינה מעודדת, במישור העקרוני, הגירת זרים לשטחה ולכן הנטל להוכחת אותנטיות הזוגיות רובץ על מבקשי המעמד. אגב, ההבנה שאף אחד לא יעשה את העבודה במקום בני הזוג מחדדת את החשיבות העצומה שיש לעורך הדין מטעמם בכל התהליך.
מכירים את המשפט "לשקר יש רגליים"? אז כאן הוא רלוונטי מתמיד. סוד ההצלחה לקבלת ההכרה בבן הזוג הזר נעוצה בהוכחת כנות הקשר. זה יכול להיות באמצעות הצגת תמונות משותפות, רכישות רציניות משותפות, עדויות של חברים ומכרים ביחס לטיב הקשר, וכיוצא באלה. לעומת זאת, אם ישראלית וזר (או להיפך) יטענו באופן פיקטיבי שהם בני זוג לצורך הגשמת אינטרס כזה או אחר – סביר להניח שהם ימצאו עצמם מהר מאוד מחוץ לתהליך.
שאלה מורכבת יותר היא מה דינו של זר אשר נפרד מזוגתו הישראלית אחרי שנים של זוגיות, במהלכן הביאו לעולם ילדים משותפים? מצד אחד, ההכרה בזר נשענה מלכתחילה על הקשר הזוגי ומשכך מוצדק לכאורה לשלול אותה ממנו כעת. מצד שני, כל קטין זכאי לקשר שוטף עם שני הוריו כך שעקרון טובת הילד מצדיק להותיר את ההורה הזר בישראל.
התשובה לשאלה זו, וטיפ הזהב לזוגות שמתכננים להיכנס לתהליך, בפרק שלפניכם.
האזינו עכשיו >>
עו"ד מאיה וייס-טמיר עוסקת באזרחויות ואשרות
עו"דקאסט – הפודקאסט המשפטי של קהילת עורכי הדין
הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.