אדם קם בבוקר, לוקח את הילד שלו לגן, ממשיך משם לעבודה, והכל – מבלי להניע את הרכב. זהו התסריט שמתארת לנו עו"ד אתי רובין בעניין התכנית שמקדמת ממשלת ישראל בימים אלה להתמודדות עם הכפלת האוכלוסייה עד לשנת 2040. אחד המאפיינים המרכזיים באותה תכנית שאפתנית הינו הנגשה מקסימלית של שירותים ועסקים לאוכלוסייה, מתוך ניסיון להפחית את המעמסה על תשתיות התחבורה. סניף הדואר, בית הקפה השכונתי או הבנק – כולם, כך לפחות מתוכנן, יהיו במרחק צעידה מהבית שלנו.

אבל מה לגבי יחידות הדיור עצמן? איפה ניתן יהיה לאכלס 20 מיליון תושבים, כששוק הנדל"ן גם כיום סובל מהיעדר היצע ומתאפיין בעליות מחירים? התשובה לכך טמונה בשני פתרונות מרכזיים אותם מקדמת המדינה – בנייה לגובה ושחרור אדמות מינהל. כך, באמצע עיר פריפריאלית עם מבנים נמוכים יחסית, ניתן יהיה למצוא בישראל של 2040 - שוב, על פי התכנון - גורדי שחקים שיאכלסו אזרחים שחיפשו לעצמם פתרונות דיור בתקופה של פיצוץ אוכלוסין.

חשוב לציין שמלבד השינוי הפיזי בתשתיות המדינה, נדרש תחילה לבצע שינוי תודעתי. כיום מרבית הפרויקטים של התחדשות עירונית מתבצעים, בעיקר מסיבות כלכליות, בערים מרכזיות כמו תל אביב. אלא שהצורך בפרויקטים מהסוג הזה גדול הרבה יותר באזורי הספר הקרובים לשבר הסורי-אפריקני, בהם קיים סיכון מוגבר לרעידת אדמה.

הסטטיסטיקה בהקשר הזה לא מעודדת. למרבה הצער, מתוך כלל המתחמים המזוהים כמתאימים לפינוי בינוי, רק ב-5% מהם מתבצעות בסופו של יום עבודות חיזוק. הסיבה לכך נובעת ממגוון סיבות שפורטו בפרק, ובהחלט מדובר בנקודה עליה נדרשים מקבלי ההחלטות לתת את הדעת.

עו
עו"ד אתי רובין והמגישה טלי מץ|צילום: פסקדין

אז האם חלומם של רבים מאתנו על בית צמוד קרקע עם גינה ועצי פרי הולך להיעלם מחיינו בשנים הקרובות? ומה עוד צריך לעשות כדי שלא נגמור כמו טורקיה או מרוקו? האזינו לפרק המלא >>

עו"ד אתי רובין עוסקת בהתחדשות עירונית, תמ"א 38 ופינוי בינוי

עו"דקאסט – הפודקאסט המשפטי של קהילת עורכי הדין

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.