חדש על המדף 220121 - דירה בתל אביב (צילום: צילום מסך)
חדש על המדף 220121 - דירה בתל אביב|צילום: צילום מסך

יוקר המחיה בתל אביב מרקיע שחקים, חיפושי הדירה בתל אביב, במיוחד אלו שנחשבות באזורים טובים תמיד היו אתגר לא קל. וברקע הדברים הללו מתרחשת כעת תופעה חדשה ומכוערת, בה שוכרים מערימים קשיים על מחפשי דירות, ומנסים להרוויח על חשבונם כסף.

"הייתי רוצה לספר לבעל הדירה שלו שיש לו נוכל שגר לו בבית" אומרת נעמה (שם בדוי), צעירה בת 27, שחיפשה דירה בתל אביב, ונתקלה בשוכר שמוכן להראות לה את הדירה רק אם היא תשלם לו לפני. "הוא דייר בדירה, הוא גר בה כרגע אבל מסיים חוזה, וחיפש אנשים שיחליפו אותו. ככה זה עובד בתל אביב - ההתנהלות הראשונית היא קודם כול מול הדייר היוצא. הדייר מעביר את הפרטים שלך לבעלים, ואז בעל הדירה מתקשר למספר אחד וסוגר מולו, בלי כאב ראש".

נעמה, שהייתה מעוניינת בדירה שפרסם אותו דייר, לא האמינה למראה עיניה, כשהתכתבה עם השוכר בהודעות. "הדייר שגר שם כעת, עושה כסף לא חוקי וסוחט אנשים. הוא הקליט לי הודעה קולית שבה הוא אומר שהוא רוצה 300 שקלים רק עבור 'הזכות' לראות את הדירה. כלומר עוד הרבה יכולים לבוא בנוסף אלי, ואין התחייבות. בסוף הוא מעביר את רשימת המתעניינים לבעל הדירה, ואם בעל הדירה מתקשר אליי ואני 'זוכה' אני מעבירה לי עוד לו 1,000 שקלים".

חדש על המדף 220121 - דירה בתל אביב (צילום: צילום מסך)
חדש על המדף 220121 - דירה בתל אביב|צילום: צילום מסך

כאשר היא ביקשה הסבר, הדייר כתב לה: "זה מה שאחרים שילמו כדי להגיע לפני שישי, זה פוגע לי בזמן לימודים וזה מכפר לי על זה. את יכולה גם להגיע בשישי כמו כולם, ולא לשלם לי שקל פשוט יש עוד 53 זוגות או שותפים שיבואו".

נעמה פרסמה את ההתכתבות ביניהם בקבוצת פייסבוק תל אביבית והתגובות לא התעכבו. "לא הבנתי למה הוא חי בסרט על מה ולמה נראה לו שתשלמי", כתב גולש אחד. "אנחנו בתקופה אפלה מכל כיוון זה בטוח, איבדנו את האנושיות שלנו, איבדנו את הערכים", פסקה גולשת אחרת.

"לא רק שהמחירים עולים, נותנים לך אולטימטום שלא תמיד את יכולה לעמוד בו, כמו למשל לתת דירה להחלפה", מציינת עוד גולשת, ואילו גולש אחר מסכם: "עד לפני שלושה שבועות שכרתי דירה כזו חבל שגם אני לא עשיתי קופה, כמות האנשים שהתחננו בפני שאראה להם את הדירה הייתה מטורפת".

עו
עו"ד עמיחי זלצר|צילום: יוני מלכא, דניאל יחזקאל

"קשה לענות על השאלה אם זה חוקי בלי לראות את הסכם השכירות, אבל ברוב הסכמי השכירות יש סעיף שקובע שהשוכר מתחייב לשתף פעולה, ולהציג את הדירה מספר פעמים בהתאם לדרישת בעל הבית לצורך מכירה או השכרת הדירה", אומר עורך הדין עמיחי זלצר, ממשרד זלצר עורכי דין המתמחים בנדל"ן וסכסוכי נדל"ן. "על פניו נראה שהדברים שעולים בהודעה, העובדה שהשוכר גובה כסף כל פעם שהוא מראה את הדירה - מנוגד להסכם השכירות והוא למעשה מפר את ההסכם השכירות. זאת כמובן בהנחה שההסכם השכירות מתייחס לדבר הזה".

האם זה חוקי לגבות תשלום עבור הצגת הדירה?

"ברור שאם שוכר שגר בדירה וצריך לפנות אותה, זה לא סביר שהוא יגבה תשלום עבור כל ביקור של שוכר פוטנציאלי, ובטח שלא סביר שהוא יגבה תשלום עבור מקרה שבו המשכיר יחתום על חוזה חדש. מתוכן הדברים עולה, כי השוכר מבקש לגבות דמי תיווך. מנסה לתווך בין השוכרים הפוטנציאלים ובין בעל הדיר. ככל שהשוכר אינו מתווך מקרקעין בעל רישיון, השוכר עובר על חוק המתווכים. חוק המתווכים קובע כי רק מתווך בעל רישיון תיווך, רשאי לגבות דמי תיווך בגין תיווך עסקת מקרקעין".

"השוכר הוא בוודאות לא מתווך", חורצת נעמה. "אתמול ראיתי את הפוסט הזה בפייסבוק. הוא (הדייר, ר.ע) פרסם את הפרטים של הדירה וכתב שזה פרטי ללא תיווך כמובן. שלחתי לו הודעה בוואטסאפ ושאלתי מתי ניתן להגיע לראות את הדירה. הוא ענה לי ביום שישי בין 9-10 בבוקר. בגלל שבתל אביב הביקוש נורא גבוה שאלתי אם אפשר להקדים ולבוא לפני. אני בכלל לא חושבת שבעל הדירה מעודכן בעניינים האלו וחבל".