המלחמה האמיתית בצפון הארץ, מתרחשת בין ארגון הקבלנים למדינת ישראל. הראשונים מאשימים את האחרונים בהפקרת הצפון, ומזהירים מפני מחסור אדיר ביחידות דיור שכבר משפיע על המחירים.

איך זה מסתדר עם ההצהרה האחרונה של הממשלה שמתכננת לאשר בנייה של אלפי יחידות דיור ברמת הגולן? בארגון הקבלנים טוענים כי תכנוני הממשלה ייצרו את : "משבר חריש 2", ומסבירים כי מחסור במקומות עבודה לא ימשוך משפחות להגיע לצפון וכך הדירות למעשה יישארו ריקות.

מנתוני הלמ"ס שפורסמו לאחרונה עולה כי מדובר במשבר הנמשך מספר שנים, אולם זוכה להתעלמות מצדה של הממשלה. במחוז הצפון כולו החלו להיבנות השנה רק 3,632 דירות, לעומת 6,971 בכל שנת 2020 ולמעלה מ-7,300 בממוצע בשנים 2017-2019.

בשנים קודם לכן היו במחוז הממוצע כ-9,000-10,000 התחלות בנייה בכל שנה, כך שנתוני 2021 מהווים ירידה חדה יותר לעומתם. בעפולה החלו להיבנות 291 דירות במחצית לעומת 361 בכל 2020, בקריית שמונה החלו להיבנות 87 דירות בלבד לעומת 566 בכל שנת 2020 ובמגדל העמק החלו להיבנות 34 דירות לעומת 37 בכל שנת 2020 ולעומת 75 בכל 2019.

המשמעות של הנתונים האלה היא מחסור חמור ביחידות דיור שבאופן טבעי ישפיע על מחירי הדירות לאור העובדה שהביקוש עולה על ההיצע.

מחירי דירות 1-2 חדרים בצפון עלו ב-12.5 אחוזים ל-471 אלף שקל בממוצע. עלייה נרשמה גם מחירי דירות 2.5-3 חדרים שעלו בכ-10.5 אחוזים ל-692 אלף שקלים. זינוק נרשם גם במחירי דירות 3.5-4 חדרים שרשמו עלייה של כ-7 אחוזים בממוצע למיליון שקלים.

 במקרה של מחירי דירות 4.5-5 חדרים מדובר בעלייה של 10.5 אחוזים ל-1.397 מיליון שקלים. רק במקרה של דירות 5.5-6 חדרים נרשמה ירידה במחיר של 8.5 אחוז ל-1.62 מיליון שקלים. אולם כמות הדירות בגודל הזה מוגבלת ולרוב אינה מבוקשת על ידי זוגות צעירים ואף מעבר לזה.

אלון רחמיאן  (צילום: ארגון הקבלנים, יחסי ציבור)
צילום: ארגון הקבלנים, יחסי ציבור

"עליית מחירי הדירות ברבעון הראשון מגיעה בהמשך לעלייה של כ-8 אחוזים במחירים בכל שנת 2020 והיא משקפת את המחסור החמור ביחידות דיור ובקרקעות לבנייה במחוז, מול ביקושים גדלים והולכים. המחסור נובע בעיקר מסחבת ובירוקרטיה בהליכי הרישוי ומקצב נמוך מאוד של הנפקת היתרי בנייה", מאשים אלון רחמיאן, יו”ר ארגון הקבלנים והבונים במחוז הצפון, את המדינה.

"לאורך שנים המדינה מדברת על מלחמה במחירי הדיור ובמקרה של הצפון על יהוד הגליל ומאבק בנתוני הדמוגרפיה. יש כל מני כותרות ענק על פרויקטים רק שבפועל כלום לא קורה. הפוך, יש יותר קושי בירוקרטי", מסכים עימו אמיר ברגיל, בעלים שותף במשרד "ברגיל-אור בע"מ".

ברגיל מספר על עשרות פניות של זוגות צעירים מאזור המרכז והדרום, שחושבים על מעבר צפונה, אבל כשהם שומעים על המחירים ועל זמן הבנייה הם נעלמים. "בעבר המחיר של הדירות היה האטרקציה העיקרית, כי מי שעובר לפה יודע שאין יותר מדי מקומות עבודה וסיכוי סביר שהוא יאלץ אחרי המעבר צפונה לנסוע כמה שעות בכל יום הלוך וחזור למקום העבודה שבמרכז הארץ. עכשיו אין להם גם את היכולת לרכוש דירה", הוא טוען.

בארגון הקבלנים קוראים לממשלה להגביר משמעותית את קצב מתן היתרי הבנייה ולשחרר חסמים נוספים שמעכבים משמעותית את הבנייה. אחרת, הם מתריעים, המחירים ימשיכו להאמיר.

"אם המדינה הייתה פועלת נכון כל רוכש דירה בצפון היה יכול לחסוך כ-100, 150 אלף שקלים לפחות ברכישת דירה", טוען רחמיאן .

תוכנית עגומה לגולן

המדינה, כאמור, הכריזה על תכנית לבניית 7,000 יחידות דיור ברמת הגולן, כך שאוכלוסיית המועצה האזורית רמת הגולן והעיר קצרין תוכפל כך שעד לשנת 2026. רק שגם פה צלילה לעיקרי התכנית מלמדת על עתיד עגום למי שיחליט לרכוש דירה באזור הזה, בהנחה שההמונים יגיעו בכלל.

"עלינו להבטיח שעתידו של הגולן יהיה מפואר", אמר ראש הממשלה נפתלי בנט בנאום שנשא השבוע בוועידת הגולן של עיתון "מקור ראשון". "כשהסתכלנו על הרמה, שר המשפטים ואני, ראינו מהמסוק שלא הרבה השתנה. היום כשהעולם השתנה ועובדים מרחוק, אנשים מחפשים קהילה".

רק שהדירות לבדן לא יחזקו את הגולן, כפי שטוענים מומחים רבים. הבעיה העיקרית שהבנייה לא מלווה בחיזוק תשתיות החינוך, בתי ספר וגני ילדים שיבנו במקביל לבניית הדירות. ובעיקר מה שיהיה חסר זה מקומות עבודה. "אתה רוצה להעביר כ-7,000 משפחות לרמת הגולן. בממוצע כ-14,000 אנשים שבזמן מאוד קצר צריכים למצוא מקום עבודה", אמר ברגיל, "וזה באזור שגם ככה סובל ממצוקה במקומות עבודה. אני לא בטוח שיהיה למי לבנות את היחידות דיור, גם אם המחיר יהיה מאוד זול. בסוף הבן אדם צריך פרנסה ומקום לחנך בו את הילדים, וזה לפני שאנחנו מדברים על תרבות ורוח"

את המודל "העקום" לדבריו, הוא משווה לעיר חריש, ולמודיעין מכבים רעות. "|אלפי הרוכשים שעברו לגור שם גילו שאין להם מקומות עבודה ליד הבית, והם נאלצים לבלות שעות ארוכות בפקקים כשהם בדרכם למקום העבודה. רק שבניגוד לחריש, שמשם ניתן להגיע לתל אביב, רעננה או הרצליה בזמן סביר לכאורה, ברמת הגולן המצב שונה. אין ערים גדולות ואזורי תעשייה קרובים וגם ככה מחוז הצפון סובל ברוב הערים המרכזיות ממוצע אבטלה גבוה מהנתון הארצי".

רחמיאן טוען שהקבלנים מתריעים כבר שנים על חומרת המצב. "הביקוש לדירות בצפון עולה בהרבה על ההיצע, וזה מוביל לעלייה של כ-10 אחוז בממוצע במחירי הדירות במחוז, דבר שלצערי ימשיך גם בשנת 2021 ובשנת 2022".