"אנחנו מאבדים עיר": ראש עיריית קריית שמונה מתריע כי 10,000 תושבים כבר עזבו
בזמן שנתניהו מבטיח שיקום וחיזוק, ראש העיר אביחי שטרן תוקף: תושבים חיים תחת אש בלי מיגון, בלי תקציבים ובלי מענה רפואי. "המדינה נלחמת בנו, לא באויב"


ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן התפרץ הבוקר בפורום מנכ"לי משרדי הממשלה ותקף בחריפות את התנהלות המדינה מול תושבי הצפון. "אנחנו מאבדים עיר," אמר שטרן. "כ־10,000 תושבים כבר עזבו. אם המצב יימשך, יישארו רק מי שלא מסוגלים לעזוב".
הפורום, בראשות מ"מ מנכ"לית משרד ראש הממשלה דרורית שטיינמץ, התכנס במטה אשר יחד עם ראשי רשויות קו העימות, במטרה לקדם פתרונות לשיקום הצפון ולהסיר חסמים. ראש הממשלה בנימין נתניהו הצטרף לדיון בזום והבטיח כי הממשלה תפעל למנוע נטישת יישובים, תגדיל תקציבי שיקום ותחזק את הביטחון באזור. בדיון סוכם על פתיחת מסלול פיצויים מיידי לעסקים בימים הקרובים, לצד קידום מענים בתחומי המיגון, ההטבות הכלכליות והחוסן האזרחי.
אלא שההבטחות לא הניחו את דעתו של שטרן. לדבריו, העיר ספגה כ־400 פגיעות ישירות, התשתיות נהרסו והשיקום מתעכב. "שנתיים אחרי, אנשים עדיין נוסעים בכבישים שבורים," אמר. "מדברים על שיקום, אבל אין כסף בפועל".
שטרן הציג תמונה קשה של חיי היומיום בעיר. "יש אלפי דירות בלי מיגון תקני," אמר. "איך אפשר לדבר על ניצחון כשאזרחים נמצאים בחזית בלי הגנה?" הוא תיאר מציאות בלתי אפשרית עבור אוכלוסיות מוחלשות: "קשישים, נכים וילדים נדרשים להגיע למקלטים בתוך שניות. איך אישה בת 80 אמורה לרוץ למקלט? איך נהג אוטובוס אמור לעצור, לפנות נוסעים ולהתגונן בזמן?"
ביקורת חריפה הפנה שטרן גם כלפי המענה הרפואי. "לא ייתכן שעיר של עשרות אלפי תושבים תישאר בלי שירות רפואי 24/7," אמר. "זה כשל בסיסי".
מעבר לתשתיות ולביטחון, שטרן חשף נתונים מדאיגים על מצב האוכלוסייה: כ־25% מתושבי העיר מטופלים ברווחה, וכ־28% מהתלמידים אינם שולטים בקריאה וכתיבה. נתונים שמחמירים, לדבריו, תחת המציאות הביטחונית המתמשכת.
"יש גבול לחוסן," אמר שטרן בסיום דבריו. "אם המדינה לא תתעשת, אנשים פשוט לא יישארו כאן".