4,000 שקל בחודש הוא סכום סביר יחסית לשכר דירה. לא מציאה, אמנם, אבל גם סכום שרוב המשפחות בישראל יכולות לעמוד בו. מצד שני, בכל מקום תקבלו תמורת הסכום הזה דירה שונה לחלוטין.

כך למשל, תמורת כ-4,000 שקל תוכלו לשכור רק דירת חדר וחצי בתל אביב, אך זה יספיק לכם לחמישה חדרים בקריות. בנתיבות תוכלו כבר לחלום על בית עם גינה בסכום הזה.

כדי לעזור לכם להבין את הפערים במחירי הנדל"ן בין האזורים השונים בישראל, השווינו את גודל הדירות שתוכלו לשכור תמורת הסכום הזה. הנתונים נלקחו מהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ומלוחות הנדל"ן yad2 ו-winwin, והם נכונים לימים אלה.

עוד ב-mako כסף:

באזור המרכז (כולל העיר ירושלים) יספיקו 4,000 שקלים לשכירות בדירות קטנות יותר יחסית מאשר בשאר חלקי הארץ. לא במפתיע, הדירה הקטנה ביותר נמצאת בתל אביב. ככל שתתרחקו ממנה, כך תלך ותגדל הדירה. בערי הדרום והצפון המרוחקות מהמרכז אפשר כבר לקוות לבתים פרטיים נאים.

החלוקה הזו יוצרת חלוקה כלכלית ברורה. משפחה ממוצעת שבה שני בני הזוג עובדים במרכז, תצטרך להרחיק לפחות 30 ק"מ ומעלה מאזור המרכז כדי למצוא דירה מרווחת באמת. את הדירות במרכז ממלאים רווקים ורווקות צעירים, שותפים או משפחות שמוכנות להצטופף רק בשביל הזכות לשלם ארנונה לעיריית תל אביב.

 

דירת פליטים בדרום תל אביב, 2008 (צילום: חן ליאופולד, פלאש 90)
דירה בדרום תל אביב. לא תקבלו יותר|צילום: חן ליאופולד, פלאש 90
במחאה החברתית של 2011 מחירי השכירות היו בין הגורמים המרכזיים שהוציאו המונים לרחובות. אולם מאז הממשלה הסיטה את הדיון אל מחירי הדירות עצמן. בעוד שאלה ממשיכים לעלות לגבהים בלתי נתפסים, האפשרות שנותרת עבור מי ששני מיליון שקל עבורו הם סכום דמיוני היא אפשרות ההשכרה. אולם גם כאן נראה שאין פתרון באופק. מחירי השכירות ממשיכים לטפס, ומשפחות מגלות שהן לא יכולות לממן לעצמן דירה בגודל סביר קרוב לאזורי התעסוקה המרכזיים של מדינת ישראל. על אף ניסיונות שונים להסדרת הנושא, עוד לא נעשה צעד משמעותי בתחום. התוצאה: הסתערות על דירות חדשות.

יודעים מה הסיפור הבא שלנו? כתבו אלינו money@mako.co.il

רוצים לקנות דירה חדשה? היכנסו לכאן בונים