למרות הצעדים שנוקט בנק ישראל כדי להוריד את האינפלציה, ועל הדרך לנסות לצנן את שוק הדיור, נראה כי הרכבת ממשיכה לדהור קדימה. בשנה האחרונה שוק הדיור עלה כבר ב- 17.9 אחוזים, ונראה כי עליות הריבית התכופות לא ממש עוצרות אותו: בחודש אוגוסט עלו מחירי הדיור ב- 1.3 אחוזים.
אולם, יש גם אור בקצה המנהרה: מזה כארבעה חודשים שוק הדירות נמצא במגמת ירידה בכמות העסקאות שמבוצעות בו. הירידה גוברת והולכת, ועל פי הכלכלנית הראשית במשרד האוצר - בחודשי המדד יוני ויולי נרשמה ירידה של 25 אחוזים במספר העסקאות, לעומת אלה שבוצעו בתקופה המקבילה אשתקד.
כל זה מוביל עשרות זוגות צעירים להמשיך לחכות על הגדר, ולא לנסות לרכוש דירות בגלל העלות ההולכת וגדלה, ועלות הריביות הבלתי אפשרית. עם זאת, יש עדיין מקומות בהם תוכלו למצוא דירות 4 חדרים, במחיר חלומי של 1.5 מיליון שקלים.
על פי אתר yad2 המרכז את הנתונים, מי שמובילה את הרשימה היא באר שבע, שם מוצעות 615 דירות למכירה במחיר של מיליון וחצי שקלים. באר שבע החלה להתפתח בשנים האחרונות ומאז לא עוצרת, שבקנה של רוביק דנילוביץ', ראש העיר באר שבע, הולכת ומתפתח שכונת פארק נחל באר שבע, לצד רובע חדשנות שיעסוק בבריאות דיגיטלית, אבטחת סייבר והדזרט-טק. תוסיפו לזה את המרכז הרפואי אוניברסיטאי סורוקה, אוניברסיטת בן גוריון בנגב, פארק ההייטק והחברות הטכנולוגיות, מערך הסייבר הלאומי ויחידות העלית של צה"ל – ותקבלו עיר שהמחירים בה רחוקים מלעצור.
חיפה היא העיר הבאה בתור, עם 348 דירות שמוצעות כרגע למכירה בסכומים המדוברים. גם היא התפתחה לאורך השנים, ותנופץת הבניה בשכונות כמו נווה שאנן, בת גלים, קריית אליעזר, הדר כרמל והעיר התחתית מהוות כבר אלטרנטיבה לא רעה למגורים והשקעה.
"חיפה הייתה מאז ומתמיד יעד למשקיעים, לדעתי בעיקר בגלל מחירי הדירות הזולים יחסית" מסביר השמאי אסף גסטפרוינד, שמאי מקרקעין ועורך דין, יו"ר מחוז חיפה והצפון בלשכת שמאי המקרקעין. לדבריו, "מי שרוצה חשיפה לנדל"ן עם הון עצמי של כמה מאות אלפי שקלים, יכול בקלות רבה למצוא אותה בחיפה, לעומת אזור המרכז שם נדרש הון עצמי יותר גבוה".
"בהשוואה לשנים קודמות, אני בהחלט רואה עלייה בביקושים של משקיעים, בעיקר באזורים בעלי פוטנציאל לפרויקטים של פינוי-בינוי, כמו למשל בקריית אליעזר, או בכניסה לחיפה (שכונות החוף). שם בהחלט רואים עלייה בהשוואה לשנים הקודמות וזה מתבטא גם ברמות המחירים", הוסיף גסטפרוינד.
אשקלון נמצאת במקום השלישי, שם מוצעות 132 דירות למכירה. היקף גדול של בנייה חדשה, מוביל להיצע של דירות 4 חדרים. אשקלון היא העיר שהובילה ברכישת דירות במחצית הראשונה של השנה הנוכחית הייתה אשקלון, שבה נרכשו 1,221 דירות
גם המקומות הרביעי, והחמישי, הסוגרים את החמישייה הראשונה אינם מפתיעים במיוחד. בעפולה, עם היצע של 122 דירות בלוח yad2, אושרה בחודש אפריל האחרון תוכנית מתאר כוללנית לעיר, במסגרתה העיר צפויה לקבל 63 אלף יחידות דיור שיתנו מענה לגידול אוכלוסייה לכ-200 אלף תושבים בעתיד. התוכנית מאפשרת בנייה מתוקף תוכניות קודמות, ללא הרחבת העיר, תוך שמירה על השטחים הפתוחים. בין השאר אושר חיבור בין עפולה לעפולה עלית וגבעת המורה, שיהפוך ללב המרכז העירוני החדש, עם מגדלי מגורים בני 20 קומות.
בשכונה החדשה, הממוקמת במזרח נהריה, דרומית לכביש 89 החדש וסמוך למרכז הרפואי לגליל – ואושרה ביטלי האחרון, עתידים להיות שטחי מגורים, מגורים מיוחדים, מלונאות, אזורי מסחר ותעסוקה, ספורט ונופש, מוסדות ציבור ושטחים מגוננים. התוכנית גם מכפילה את שטח המרכז הרפואי גליל ומאפשרת פיתוחו בהתאם ליעדים הלאומיים. לכן, היצע של 113 דירות בלוח בפחות ממיליון שקלים, הוא הגיוני בהתחשב בתחרות שעומדת להיות באיזור.
חריש: הביקוש מתחיל לעלות על ההיצע
המעניינת מכולם היא דווקא המקום האחרון: העיר חריש. עד לא מזמן ההיצע היה גדול, אך לאט לאט הוא מצטמצם והמחירים עולים. מאז הוקמה נתקלה העיר חריש בהרבה ביקורת והתנגדות, החל משאלת נחיצותה של עוד עיר בלב ליבו של המשולש, עבור בתכנון העירוני הבזבזני וכלה בעודף היצע של דירות שמי יודע מי ירצה לגור בהן. הביקורת קיבלה גושפנקא רשמית כאשר גם דוח מבקר המדינה לשנת 2020 ציין כי המועצה המקומית מסתמכת על מענקי מדינה עקב אי תכנונו של אזור תעסוקה שהיה נותן לה הכנסות שהיו הופכות אותה לעצמאית.
הסיבה לעלייה במחירים נובעת קודם כל בגלל התייקרות כלל אזורית. בפרדס חנה, באור עקיבא ובחדרה, דירות ארבעה חדרים התייקרו בשנה האחרונה והגיעו לכיוון 2 מיליון שקל. בחדרה מחירי דירות 4 חדרים עמדו בשנה שעברה סביב ה־1.5 מיליון והשנה הן נמכרות בכ־2 מיליון שקל, לכן, חלופות הדיור הזולות באזור הן בחריש.