למס דירה שלישית יש לא מעט השפעות, אבל למיטל (33), דיילת אוויר ששוכרת דירת שלושה חדרים באזור פלורנטין בתל אביב, הוא גרם רק לדבר אחד: לעזוב את הארץ.

"אנחנו צרכנים מטומטמים שלא יודעים להשתמש בכוח שלנו", היא אומרת. לדבריה, הדירה אותה שכרה לא גדולה במיוחד, משופצת ונמצאת בבניין ישן. בנוסף, היא ממוקמת מול בית מלאכה פעיל. "שילמנו עליה 4,700 שקלים בשנתיים האחרונות ומהחודש הנוכחי (מארס)  היינו אמורים לחדש את החוזה. בעל הדירה רצה מאיתנו 5,500 שקלים. לא הסכמנו לשלם את ההפרש, אז כעת הוא מציע אותה לשוכרים במחיר של 6,000 שקלים".   

בעל הדירה הסביר מדוע המחיר קפץ?
"הוא אמר שזה בגלל החוק החדש והתבכיין לנו שעכשיו הוא צריך לשלם יותר. בעל הדירה מחזיק למעלה מ-30 דירות, ואמרתי לו שאני לא מרחמת עליו ושאני לא חושבת שהוא צריך לחלוק את הקנס איתנו. אבל זה מקור ההכנסה שלו ואם הדירה עולה לו יותר כסף, הוא יגלגל למי שהוא צריך להשכיר לו. הוא פשוט רוצה להמשיך ולהרוויח את הסכום שהתרגל אליו".


"מי שהיה צריך לחשוב על זה הוא מי שחוקק את החוק. מקבלי ההחלטות הם חלמאים שלא חושבים על שום דבר עד הסוף, גם כשהם כביכול מנסים להיטיב. מה הם חשבו, שבעל הדירה ישלם את הקנס? ברור שהוא לא ישלם. מישהו צריך לשים תקרה לשכר הדירה, כי בעלי דירות יכולים להעלות את השכירות בכל סכום שהם רוצים ואין מי שמגן עליי. מבחינתי בעל הדירה הוא לא הבעיה, הוא חי בעולם קפיטליסטי והוא רוצה להרוויח יותר".

חשבת לחפש דירה אחרת?
"אני עוזבת את ישראל, זה היה הטריגר הסופי. כרגע אני בתהליכי חיפוש עבודה ולא יודעת לאן, אבל יש לי דרכון צרפתי".

הדירה מוזנחת? נעלה את השכירות ב-1,000 שקל

מס הדירה השלישית, שנכנס לתוקף בינואר 2017 אחרי מאבקים פוליטיים רבים, נועד לגרום לבעלי הדירות למכור את הדירה השלישית ומעלה שבבעלותם. נטל המס נועד לכאורה להציף את השוק בדירות של משקיעים שירצו להיפטר מהנטל ואולי להוביל להורדה המיוחלת במחירי הדירות. על הדרך, קופת המדינה תרוויח עוד כמה מאות מיליוני שקלים בשנה.

בין אם מדובר בחלמאות או לא, החוק נבלם בבג"ץ, שהוציא צו ביניים נגדו ביום שלישי האחרון בעקבות מספר עתירות שיצאו נגד פגמים בהליך חקיקת החוק, ולא בהשפעותיו על שוק הנדל"ן. הדיון בפני הרכב מורחב של שופטים צפוי להתקיים ב-23 במארס.

שלט להשכרה על דירה בתל אביב (אילוסטרציה: Shutterstock)
בעלי הדירות הודיעו מראש שהשוכרים ישלמו את המס. לא הם|אילוסטרציה: Shutterstock

בעלי הדירות לא המתינו לבית המשפט העליון והחלו לגלגל את הקנסות על השוכרים, שעל אף כל מחאותיהם, נאלצו לספוג עליית חדה בשכר הדירה, או למצוא פתרון יצירתי אחר. עם זאת, יש דבר אחד שמאחד את השוכרים ואת בעלי הדירות: התחושה שהמחוקק לא חקר עד תום את ההשלכות הצפויות מאכיפתו.  

"אני מעדיפה לשלם עוד כמה מאות שקלים ולחסוך כמה שעות נסיעה ביום, כי העבודה שלי נמצאת בתל אביב", אומרת טל (29) אדריכלית, אשר גרה באזור יהודה הלוי בתל אביב בדירת שלושה חדרים בגודל 75 מ"ר עם מרפסת, יחד עם שותף, "עברתי לכאן באוקטובר 2016, כשנכנסתי ביקשתי חוזה חדש או לפחות לראות הסכם של העלאה לשכר הדירה, ובעל הדירה לא רצה לחתום על שום דבר וכל הזמן רק אמר לי 'אל תדאגי'. בגלל שהייתי לחוצה לצאת מהדירה הקודמת, נכנסתי לדירה ולפני חודשיים בעל הדירה הודיע שהוא מעלה את השכירות מ-6,000 שקל ל-7,000 שקל".

טל מספרת כי מדובר בדירה במצב רעוע -  הקירות מתקלפים, הדלתות לא נסגרות ויש נזילה מהתקרה, ובכלל כל הבניין ששייך לבעל הדירה, מוזנח. "בעל הדירה רוצה להכניס שלושה שותפים, אבל הדירה לא מתאימה לשלושה שותפים, אין מספיק חשמל, חימום או פרטיות. כשאנשים באים לראות את הדירה, הם לא מבינים לעומק את הבעיות שלה".  

איך בעל הדירה הצדיק את עליית המחיר?
"הוא אומר שהוא לא העלה בשנה שעברה, וגם בגלל המס, ושכעת הדירה שלו שווה יותר. אם בעלי דירות היו גרים במשך שבוע בדירות שלהם, הם היו מבינים שזה רחוק ממה שנראה להם. הם עושים עסקים מחיים של אנשים, ואין פיקוח. לבעלי הדירות לא שווה להשקיע כי המחירים ממילא ממשיכים לעלות".  

מצאת חלופה?
"אני מחפשת דירה, והבעיה היא שרוב הדירות הפכו להיות לשלושה או ארבעה שותפים, והן לא בהכרח זולות יותר. ראיתי השבוע מודעה לדירה בת שלושה חדרים ללא חלונות. יש תקנים למגורים ואף אחד לא אוכף אותם. העיר הזו הופכת להיות כמו מדינת עולם שלישית, אנשים גרים במחסנים.  חייבים פיקוח כי מדובר כאן במוצר צריכה בסיסי ובבריאות של אנשים. יצא לי לדבר עם בעלי דירות שאומרים לי 'זה הרכוש שלי ואני אעשה מה שאני רוצה'. הטעות הגדולה בחוק הזה היא שהקנס לא הגיע ממס הכנסה, הוא היה צריך לעבור עם עוד הרבה סעיפים שידאגו לכך שהשוכרים לא ייפגעו".

המחירים מטורפים, אני חוזרת להורים

"הדבר הראשון שעשיתי לאחר שבעלת הדירה הודיעה על העלאת שכר הדירה, הוא לבדוק אם קיים חוק שלא מאפשר להעלות את שכר הדירה באופן כזה, או אם יש הצעת חוק של שכירות הוגנת שלפיו אי אפשר להעלות מעל שני אחוזים בשנה או שלוש שנים, אבל אין דבר כזה", אומרת מורן (28) שגרה בשנה האחרונה ברחוב שינקין בתל אביב עם שני שותפים בדירת קרקע בגודל 60 מ"ר בת שלושה חדרים, "שילמנו עבור הדירה 6,450 שקלים. באופן יחסי זהו מחיר טוב לדירה בשינקין".

כחלון וגלנט במסיבת העיתונאים
יואב גלאנט ומשה כחלון. חשבו על המס עד הסוף?|צילום:

איך הסבירה בעלת הדירה את העלייה במחיר?
"כל הבניין שייך לה ויש לה דירות נוספות. בכלל, מבין עשרות הדירות שראיתי בחודשים האחרונים כמעט כולן שייכות לאנשים שיש להם הרבה דירות, ויש להם תמיד חוזים שמגנים עליהם מכל כיוון ושוחטים את השוכרים מכל כיוון. היינו אמורים לחדש חוזה בינואר 2017, בעלת הדירה הגיעה לכאן מספר ימים לפני החידוש ואמרה שבגלל שהתחילו לשלם מס על דירה שלישית היא מעלה את שכר הדירה מתחילת מארס ל-7,350 שקלים. כשאמרתי לה שזה לא הוגן שהיא מעלה את שכר הדירה ב-12% היא אמרה: 'זה מה יש, אתם יכולים לצאת אם אתם רוצים'".

כל השותפים עוזבים את הדירה?
"השותף שלי התקין מזגן על חשבונו, ולא היה לו מושג שהולכים להעלות את שכר הדירה, כך שהוא מפסיד מכל הכיוונים ולכן הוא חייב להישאר פה. שותף אחר הסכים להישאר, אבל אני לא. המחיר לא מוצדק, וזה לא הוגן שאני אשלם את המס על ההון שיש לה. בעלת הדירה צריכה לשאת בזה ולא אני. אם מחליטים שבעלי הדירות ישלמו מס, לפחות שיוציאו לפני כן חוק על כך שלא מאפשרים להעלות את שכר הדירה. לא צריך להיות חכם גדול כדי להבין שבעלי הדירות הם בעלי הכוח". 

מצאת דירה במחיר סביר?
"ראיתי הרבה דירות והמחירים קפצו, חלק מהדירות שמושכרות במחיר סביר נחטפות מיד. אני עוזבת את הדירה בימים אלו, ואחזור לגור אצל ההורים לתקופה. לא הגיוני שאגור בדירה עם חסרונות שלא הושבחה ואין שום הצדקה לעלייה במחירה. אני לא מוכנה לתת לזה יד".

"לא אני החלטתי להעלות את המחירים"

לאחרונה התגבשה בפייסבוק קבוצה בשם "מאבק השוכרים בנזקי מס דירה שלישית", שם מנהלים דיונים סוערים שוכרים צעירים המביעים ייאוש וזעם כלפי בעלי הדירות ובכלל כלפי המצב הנתון. לא מעט בעלי דירות הצטרפו לקבוצה כדי להביע את עמדותיהם בנושא ולהסביר להמון הזועם מדוע הם מעלים את גובה השכירות.

אחד המגיבים הפעילים הוא זוהר (51) איש הייטק שבבעלותו שלוש דירות בבת ים, אותן הצליח לרכוש על ידי השקעות בבורסה, שהכפילו את רווחיו. "משהו ממש לא ברור לי פה בהגיון של אנשים. זה טוב או רע שיהיו הרבה חברות סלולר? בשוק החלב זה טוב או רע שיהיו הרבה יצרנים קטנים, והתחרות תוזיל מחירים? ובשוק השכירות זה טוב שיהיו הרבה משכירים או שעדיף למסות אותם ולהעיף אותם מהשוק שישקיעו במקום אחר? כאשר מעלים את המס על הדלק, והמוניות מעלות בעקבות כך את המחיר, אף אחד לא אומר שבעלי המוניות חזירים. מעלים לך את ההוצאות אך טבעי שתעלה מחיר", אומר זוהר. 

בכמה העלית את שכר הדירה בדירות שבבעלותך?
"דירה אחת בת שלושה וחצי חדרים ומרוהטת קומפלט מושכרת כעת ב-3,750 שקלים  ואני מעלה את המחיר ב-7% ל-4,050 שקלים. דירה נוספת של שלושה חדרים הושכרה ב-3,600 שקלים. אבל זה לא מחיר ריאלי, ואני אקפיץ את המחיר באוקטובר ל4,500 שקלים".

למה אתה מעלה את השכירות בהפרשים האלו?
"לא אני החלטתי להעלות את המחיר, זה לא עובד ככה. הסתכלתי ביד 2 וראיתי שהמחירים לשכירות עלו מאז החוזה הקודם. הבנתי שאני משכיר במחיר זול מדי והחלטתי להעלות את המחיר. הסיבה היא שמשקיעים שמוכרים את הדירות, מורידים היצע של דירות לשכירות, וכתוצאה מכך יש מחסור בדירות להשכרה והמחירים עולים".  

אולי הסיבה היא שכל המשכירים מעלים את המחיר בעקבות הטלות המס?
"ברגע שיש אלטרנטיבות לשוכרים הם ילכו לדירה אחרת. אם היה עודף היצע והיו מטילים מס אבל הייתי רואה שהמחירים ירדו לא הייתי מעלה את המחיר. העלאת מחיר לא אפשרית בשוק שיש בו עודף היצע אלא בשוק שיש בו עודף ביקוש. העובדה שיש דירות לא ראויות למגורים בתל אביב שמושכרות, מעידה שיש מחסור ואנשים מתפשרים, והמחסור הזה הולך להחריף בעקבות צעדי הממשלה, בגלל שכאשר יש פגיעה בשוק השכירות, אנשים יתחילו למכור את הדירות ויהיו פחות דירות להשכרה. הבעיה הנוספת היא שבגלל שיש הגבלה של מיסוי, מי שנפגע כאן הם לא אלו שיש להם בניינים שלמים ועשרות דירות אלא דווקא אלה שיש להם דירות זולות ומועטות".  

מה אתה חושב על המס החדש?
"כחלון גורם למלחמת דורות, אנשים צעירים מכנים בעלי דירות חזירי נדל"ן וכל העימות הזה הפך להיות רגשי. הטלות המס החדשות גובלות בגניבה ומדובר בחוק הזוי. אני שילמתי על הדירות מסי רכישה, מסים לעו"ד, לתיווך, לשיפוץ, וכל שנה אני משלם 10 אחוז למס הכנסה, ועכשיו מישהו בא ומשנה את הכללים ורוצה עוד. הדירה היא סוג של חיסכון, והם למעשה גונבים לי אחוזים מהחיסכון. בתקופה של מאה שנים, הממשלה מלאימה לי את הנכסים. אם יחליטו מחר להעלות את האחוזים, הם יקצרו את ההלאמה ל- 25 שנה.

"אני ניסיתי לדאוג לעצמי, אבל כמו שזה נראה, זו תהיה בעיה. גם אם החוק יבוטל או יושהה נוצר כבר נזק, כי חלק מהאנשים מיהרו למכור את הדירות, ומשקיעים חדשים לא ייכנסו. בנקודת זמן כזו, לא הייתי משקיע בנדל"ן, כי זה לא משתלם. בעבור כמה אחוזי תשואה, הממשלה מסמנת אותי כעוכר ישראל ואני משלם מס על הפדיון. יש שוכרים שלא משלמים ומשאירים דירה הפוכה עם חובות, וצריך לרדוף אחריהם בבתי משפט. אחרי הכול, בעלי הדירות נותנים שירות שהעם צריך, כי אם לא היו משקיעים, משבר הדיור היה יותר קשה – היכן היו גרים כל אותם אנשים שלא יכולים לרכוש דירה?".

לא משתלם יותר למכור את הדירות?
"הבנתי שמהפנסיה לא תצמח ישועה, ולא כדאי לתת למישהו אחר לנהל את הכסף בשוק הפנסיה. הדירות הן הפנסיה שלי, ולכן לא אמכור אותן". 

ממשרד האוצר נמסר: "הגדלת המיסוי על דירות להשקעה הוא מהלך שנועד להרחיק את המשקיעים ולהקטין את הכדאיות בהחזקת מספר דירות. מנתוני משרד האוצר עולה כי עד כה חלה ירידה של 30% ברכישות משקיעים. כמו כן, על פי מדד הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה  מחירי השכירות ב-2016 עלו ב-1.2% בלבד. דבר המסמל האטה משמעותית ביחס לשנים עברו. צר לנו שישנם בעלי דירות המנסים לרכב על גבם של שוכרי הדירות ללא הצדקה".