אם היו שואלים אתכם מי השכונה היקרה במדינה, בטח הייתם מנחשים שהיא נמצאת בתל אביב. אתם כמובן צודקים, אבל זה החלק הקל של השאלה. השאלה האמיתית היא מי מבין השכונות היא היקרה ביותר? בפתחה של שנת תשפ"ה ביקשנו מאתר מדלן לגלות מי הן 50 השכונות היקרות בישראל. הנתונים, ברובם, לא מפתיעים במיוחד, שכן הערים בהן מתרכזות השכונות היקרות ביותר הן תל אביב, ירושלים והרצליה. החלק המפתיע הגיע כשנוכחנו לדעת שדווקא בשכונות הללו, ברובן הייתה ירידת מחירים יחסית לשנה שעברה.
מנתוני אתר מדלן עולה כי מי שמככבת בראש הרשימה היא נווה צדק. נתון מעט מפתיע בהתחשב בעובדה שבדיוק לפני חודשיים פורסם בלמ"ס סקר הקובע כי דווקא צהלה היא שכונת המגורים שעומדת בצמרת הסוציו־אקונומית של ישראל. מי שירצה לגור בשכונה ישלם מחיר ממוצע של כמעט 8 מיליון שקלים עבור דירה בשכונה.
אבל נווה צדק היא אולי השכונה הכי יקרה כשמסתכלים על המחיר הכללי, אבל מבחינת המחיר למטר המלכה החדשה היא שכונת אשכול, השכונה שמתהווה בימים אלו על הריסותיו של שדה התעופה "שדה דוב" בצפון תל אביב, והיא היקרה ביותר מבחינת המחיר פר מטר שתשלמו.
מדובר ברובע הדרומי ביותר במתחם שיכלול סך הכל 16,000 דירות, וכולל גם משרדים, חנויות ובתי מלון. בנוסף, שטחי ציבור נרחבים שיכללו פארק חופי, כיכרות עירוניות ומגוון שטחים פתוחים לרווחת התושבים. וכמה עולה לגור במתחם היוקרתי? כ- 7 מיליון שקלים.
עוד בראש הדירוג נמצאות בעשירייה הראשונה השכונות: הגוש הגדול, פארק צמרת, אזורי חן, הצפון החדש, שיכון בבלי, כיכר המדינה ושכונת ל', כשרק אזור אחד של הרצליה הורס את הרצף: במקום השלישי נמצאת הרצליה פיתוח עם מחיר של 6.5 מיליון שקלים עבור דירה ממוצעת.
לעומתן, שכונת ביצרון אולי לא מדורגת בעשיריות הראשונות אבל היא חווה את עליית המחירים המשעותית ביותר בשנה האחרונה עם לא פחות מ-14 אחוזים במחיר הדירות, שעומדות על 3.4 מיליון שקלים. השכונה הוותיקה הפכה לאחת השכונות המועדפות על משפחות צעירות בשנים האחרונות, והמחירים עלו בהתאם. יש בה בתים פרטיים, רחובות הולנדיים, ושדרה מרכזית שמשמשת כפארק. הגבלות על גובה הבנייה בשכונה צפויות לשמר את אופייה השקט והפרברי, לפחות עד 2030. בחלקה המערבי של השכונה נמצא מתחם המשרדים ביגאל אלון, בו נמצאות חברות כמו צ'קפוינט וגוגל, ויש בו גם בתי קפה ומסעדות.
"עם תחילת המלחמה חווינו מספר עסקאות שנפלו בעקבות המצב", מספר אלי טייב - מנהל מחלקת פרויקטים בחברת סותביס ישראל נדל"ן. "אך הופתענו לגלות שלקוחות מסוימים דווקא ראו בזה הזדמנות, והיו רוכשים שלא הססו לבצע גם רכישות בסדרי גודל של מעל ל-100 מיליון שקל. הביקושים העיקריים שראינו היו לנכסים בתל אביב וקו הים, ובמיוחד שכונות נווה צדק, כרם התימנים, שדרות רוטשילד, לב העיר, ואזור הצפון הישן הסמוך לפארק הירקון".
טייב מעריך שהשוק היום הוא שוק של קונים, ויש הזדמנויות שכדאי לנצל אותן. כיום שוק היוקרה מורכב בעיקר מתושבי חוץ, שמנסים לחזק את הקשר לישראל. אולם לדבריו, שכפי שקרה בעבר, כשהמצב הביטחוני ירגע, הרוכשים הישראלים יחזרו אל שוק הנדל"ן, ובהתאם שוק היוקרה יחזור למצב שבו מחצית מהקונים הם ישראלים, ומחציתם תושבי חוץ.
"השכונות הכי יקרות בישראל נמצאות רובן ככולן בתל אביב, שהיא ללא ספק בירת הנדל״ן של ישראל", מסכים טל קופל, מנכ״ל מדלן, "עם זאת, חשוב לזכור שתל אביב היא עיר מאד גדולה ומאד לא הומוגנית, ולצד השכונות היקרות של מרכז וצפון העיר יש גם לא מעט שכונות זולות ביותר בדרום העיר וביפו. במקביל, אנחנו רואים שחוסר הוודאות העמוק שהביאה מלחמת חרבות ברזל למשק חלחל גם לשכונות היקרות ביותר בישראל, שהפכו מעט פחות יקרות בשנה החולפת - אך עדיין מחוץ להישג ידו של הציבור הרחב".
המחירים בשכונות היוקרתיות בירושלים צונחים
דירוג השכונות היקרות בישראל מגיע לירושלים איי שם בעשירייה השלישית, כששכונת ממילא היוקרתית תופסת את המקום העשרים ואחת. מעניין מאוד לראות כי ממילא היא השכונה שבה הייתה הירידה הגדולה ביותר השנה עם לא פחות מ- 35 אחוזים ירידה במחיר. מי שירצה לרכוש שם נכס יוכל לעשות זאת עכשיו רק בכ- 4.5 מיליון שקלים, במחיר ממוצע למ"ר של 51 אלף שקל בלבד.
הנתון הזה חריג במיוחד נוכח העובדה שכשבוחנים את שינויי המחירים לאורך השנה האחרונה ובייחוד בתקופת המלחמה, מחוז ירושלים הוא זה שהוביל את עליות המחירים עם עלייה של 2.1 אחוזים. אבל לפי הנתונים בטבלה, אם בוחנים את מחירי השכונות הספציפיות, ניתן לראות כי שכונות בעיר כמו ממילא, שמואל הנביא, רחביה, וטלביה שנחשבות שכונות יוקרתיות בעיר- חוו ירידות, לעומת שכונות כמו בקעה וסהנדריה שדווקא חוו עליות מחירים.
האטרקטיביות של השכונות החדשות בהרצליה
שלוש שכונות בהרצליה נכנסו לדירוג הנוכחי: הרצליה פיתוח, גליל ים החדשה והרצליה ב'.
המחירים בהרצליה פיתוח היו מאז ומתמיד יקרים שכן זוהי שכונה יוקרתית הממוקמת צמוד לים, ורוב הבתים הם וילות וקוטג'ים, כולל כמה מהגדולים והיקרים בישראל. השכונה צמודה לאזור התעסוקה העירוני, שכולל מגוון אפשרויות בילוי וקניון, אך עם זאת בשכונה עצמה אין כמעט אפשרויות לקניות ובילוי במרחק הליכה. בשכונה תוכלו למצוא נכסים במחיר ממוצע של 6.5 מיליון שקלים, והיא אחת השכונות הבודדות שהמחירים בה עלו משמעותית בשנה האחרונה- 5 אחוזים.
שכונת גליל ים החדשה היא שכונה חדשה בהרצליה, בסמוך לשדרות שבעת הכוכבים ונתיבי איילון. השכונה כוללת 5,000 דירות, מרביתן בבניינים בני 8-10 קומות, אך גם במגדלים בני 30-35 קומות. במרכז השכונה ישנו פארק גדול עם בריכות מים שמתמלאות ממי גשמים בחורף, וברחבי השכונה הוקמו מוסדות חינוך לכל הגילאים.
בשכונה הזו תוכלו למצוא דירות במחיר ממוצע של כ- 4.7 מיליון שקלים, אבל אם ציפיתם לירישת מחירים, קחו בחשבון כי בעשור הקרוב צפויה הרחבה משמעותית של השכונה מזרחה, בעוד שבמערב השכונה לאורך נתיבי איילון יוקם מרכז תעסוקה עם מבני משרדים בני כ-10 קומות ומגדל בן כ-30 קומות.
שכונת הרצליה ב', הסמוכה להרצליה פיתוח, לחוף הים ולמרינה, שינתה את אופיה באחרונה. מבניינים וצמודי קרקע ישנים, התחדשה במשפחות צעירות מבוססות, שמרשות לעצמן לרכוש נכסים באזור אטרקטיבי במיוחד, הנחשב יקר מרוב שכונות הרצליה - אך עדיין לא במחירים הגבוהים של שכונת הרצליה פיתוח. האטרקטיביות של השכונה היא בשל מיקומה - סמוך לכביש החוף, לנתיבי איילון ולתחנת הרכבת העירונית, ובמרחק קצר מחוף הים ואזור העסקים והבילויים באזור התעשייה של הרצליה פיתוח. המחיר הממוצע בשכונה עומד על 4.4 מיליון שקלים, אם כי השנה האחרונה חלה ירידת מחירים משמעותית של כ- 14 אחוזים.