מחירי הבתים בישראל ירדו ב-5.37% ברבעון השלישי של 2008 לעומת הרבעון המקביל אשתקד וב-3.66% ברבעון השלישי לעומת הרבעון השני של השנה. כך עולה מסיכום שוק המגורים לשנת 2008 של מגזין Global Property Guide, שמגלה כי מחירי בתים מנוכי-אינפלציה ירדו ברבעון השלישי של השנה בכ-21 מדינות מתוך 29 שהנתונים לגביהן היו זמינים.
לא כולם סובלים
הנתונים שנאספו לגבי הרבעון השלישי של 2008 מביאים בשורות רעות אפילו במדינות שחוו לאחרונה עליית מחירים בשוק המגורים. בבריטניה ירדו מחירי הבתים ב-14.44% ברבעון השלישי של 2008 לעומת הרבעון המקביל אשתקד וב-6.67% בהשוואה לרבעון השני. ירידת מחירי הבתים במדינה זו נמצאת בהאצה מתמדת. לשם השוואה, בשנת 2007 חלה עלייה של 7.59% במחירי הבתים בבריטניה ברבעון השלישי לעומת הרבעון השלישי של שנת 2006.
בארה"ב נראתה ירידה של 20.75% במחירי הבתים ברבעון השלישי לעומת הרבעון המקביל אשתקד וירידה של 4.59% לעומת הרבעון השני. צניחת מחירי הדיור נראתה גם בסינגפור עם ירידה של 2.21%, בשבדיה עם ירידה של 2.22%, ביפן עם ירידה של 3.53%, באוסטריה עם ירידה של 4.32%, בלוקסמבורג עם ירידה של 5.58%, בנורבגיה עם ירידה של 6.81% ובאירלנד עם ירידה של 13.74%.
לדעת עורכי המחקר, ירידת מחירי בתים באירופה צפויה להחמיר עוד יותר, כולל בארצות כמו אסטוניה, לטביה, סלובניה ויוון. בסלובקיה ובבולגריה מחירי הבתים דווקא עלו ברבעון השלישי בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ב-14.15% וב-13.01% בהתאמה.
צניחת המחירים "מתגלשת מגבעה של שגשוג מחירים בת עשור", נכתב בסיכום. "עכשיו, כששוקי האשראי העולמיים מוקפאים", נכתב, "שוקי הדיור מסביב לעולם סובלים".
עוד נכתב בסיכום כי שוקי הדיור ברחבי העולם מתחלקים לשניים. החלק הראשון מורכב משווקים בהם ירידת מחירי הבתים הביאה למיתון כלכלי, ואילו החלק השני מורכב משווקים בהם ההאטה הכלכלית העולמית הביאה לירידת מחירי הבתים.
החלק הראשון כולל מדינות כמו ארה"ב, בריטניה, אירלנד, ספרד ואסטוניה. מדינות אלה סבלו מבועות נדל"ן מוגזמות שהיוו טריגר למשבר האשראי ולהאטה הפיננסית.
מבט ל-2009
עם שוקי המגורים המשתייכים לחלק השני נמנות מדינות שמתאפיינות בכלכלות איתנות יותר. כלכלות אלה ושוקי המגורים שלהן סבלו בעיקר מהתפשטות המשבר הכלכלי וממשבר האמון שפגע כמעט בכל שוקי המגורים. מדינות אלה כוללות את קנדה, הולנד ונורבגיה.
הסיכום של Global Property Guide חוזה ששנת 2009 תהיה שנה לא נעימה באופן בולט. המקומות שעליהם הסיכום מביט באופטימיות הם דרום אמריקה, והמזרח התיכון, משום שהתשואות ברוטו על ההשכרות שם הן עדיין גבוהות. אולם משום שאזורים אלה תלויים באופן ניכר במכירת סחורות, גם בהם יש לנקוט בזהירות.
לגבי אירופה הסיכום מציג מבט שלילי על 2009 למעט מקדוניה ומולדובה. הציפייה היא לצניחת מחירים מתמשכת בבריטניה, אירלנד וספרד ולכך שההתאוששות של מדינות האיחוד האירופי תהיה תלויה ביעילות של חבילת ההאצה בשווי 200 מיליארד אירו.
אסיה חוותה ירידת מחירים ברוב המדינות החל מהמחצית השנייה של 2008 והציפייה היא לירידה תלולה ומתמשכת במהלך 2009. בסין, ההאטה הפוסט-אולימפית הוסיפה להאטה הכלכלית כך שהולכים ומתרבים הדיווחים על ירידת היקפי מכירות בתים.
לגבי ארה"ב הציפייה היא שמחירי הבתים יירדו עד סוף 2010 או עד אמצע 2011 ומדינות שלאורך חופי ארה"ב, עם עודף בתים כמו פלורידה וקליפורניה, צפויות לחוות את ירידת המחירים הממושכת ביותר.