משרד עבודה ביתי של ריץ' אנד טיילור (צילום: עדי רם)
במשבר הנוכחי אין משמעות אם עובד ההיי-טק פוטר או התפטר|צילום: עדי רם

בשבועות האחרונים הגל מתעצם. אנחנו שומעים מדי יום על חברות היי-טק המפטרות עובדים, ולמרות החשש מפני התור בלשכת האבטלה, יש גם עובדים שרוצים דווקא לנצל את ההזדמנות לעבור לחברות חזקות יותר. להתפטר, לפני שיפוטרו.
"החוק היום מאפשר לעובד לקבל פיצויים גם אם העובד התפטר בעצמו", אומר אלי לזר, מנכ"ל HRF משאבי אנוש. "בשיטה הישנה, אם עובד לא השלים שנה בעבודה - לא הגיעו לו פיצויים. היום יש סעיף שאם העובד חתם עליו, המעביד והעובד מוותרים במקצת על זכויותיהם, כאשר העובד יקבל את הפיצויים שלו בכל מקרה - גם אם פוטר וגם אם התפטר".

לדברי לזר, גם עובד שלא חתום על הסעיף הזה, יכול לבקש לחתום עליו במהלך שנת העבודה הראשונה שלו, אולם לזר ממליץ לבקש אותו כבר במשא ומתן. עובדי ההיי-טק המפוטרים שעובדים פחות משנה יכולים להירגע, לזר מספר, שרוב חברות ההיי-טק ברוב המקרים מסכימות לשלם פיצויים לעובדים, גם אם הם התפטרו.

עובדים רבים שואלים את עצמם במקרים רבים, באיזה סטטוס כדאי להם להיות בזמן משא ומתן עם מקום עבודה חדש - מפוטרים או כאלה שהתפטרו בעצמם. "במשבר הנוכחי אין משמעות אם עובד ההיי-טק פוטר או התפטר", מסבירה רונית עמיעז, מנהלת משאבי אנוש בקרן ההון סיכון כרמל ונצ'רס, "בתקופת המשבר, יש המון סיבות לפיטורים של העובד ובתור מראיין קשה מאוד לדעת אם ניקו אורוות בארגון בו הוא עבד או שהחברה החליטה לפטר את העובד מסיבות שונות כמו למשל שהחברה החליטה לא להתמקד בתחום בו אותו עובד עוסק כרגע".

עמיעז מסבירה, ש"מי שפיטרו אותו, תמיד צריך להוכיח שאין לו אחות, הוא תמיד חשוד והוא תמיד צריך לבנות מערך סיבות שיסביר למה עשו לו את זה, מכיוון שאם אין משבר, אז זו שאלה שעולה. יש כמה טריקים בתחום הזה, שמנהל משאבי האנוש צריך להבין. למשל, אם העובד רצה את הפיצויים, אז זו יכולה להיות הסיבה שהוא כביכול פוטר". לדבריה, היא מנסה במהלך ראיון העבודה לנסות ולהבין אם מדובר בעובד מפוטר או שהתפטר.

לזר חושב שבתת-מודע, הנושא הזה יהיה תמיד חשוב למראיין, אולם הוא מסביר ש"בתקופות כאלו שהמשק נמצא במשבר מאוד גדול ומפטרים על ימין ועל שמאל, זה פחות משמעותי". לזר מאמין שאם אפשר להגיע עם המעביד להסכמה שבמקום פיטורים זה יתקבל כהתפטרות, זהו מצב יותר טוב.

"הרבה פעמים מעבידים יבואו ויגידו, אני רוצה לפטר אותך, אבל אני נותן לך את האפשרות להתפטר, כדי שלא ירשמו לעובד בקורות החיים שפוטרת". לזר מסכם ש"אם אפשר להגיע למצב כזה, זה הכי טוב".