עובד מפוטר (צילום: David De Lossy, GettyImages IL)
עובדים יותר, פוחדים שיפוטרו. עובדי היי טק 2009 (אילוסטרציה)|צילום: David De Lossy, GettyImages IL

לקראת יום העצמאות ה- 61 בדק עבורנו סקר של חברת JobMaster כמה משקיע העובד הישראלי בעבודה, בהתאם למקובל בתחום ובהשוואה לתחומים אחרים. נקודת ההנחה הבסיסית היא שישנם תחומים מסוימים בהם סך שעות כלשהו נחשב נורמלי ומתבקש, לעומת תחומים אחרים בו הדרישה היא לשעות גמישות יותר.

התוצאות לא מפתיעות, בהתחשב בכך שבתחומי ההיי-טק והפרסום לדוגמא נדרש מאמץ נוסף ושעות העבודה למעשה זולגות אל מעבר למקובל: עובדי התחומים הללו משקיעים 9-12 שעות ביום, הרבה מעבר לשעות העבודה המקובלות באמצע השבוע. בנוסף, הם עובדים גם בשבתות וחגים על חשבון "עצמאותם" האישית.

נתון אחר, שקשור אולי למצב המשק לאחרונה, מגיע דווקא כאשר משווים את הנתונים לשנה שעברה: עובדים בתחומי היי-טק הללו נאלצו לעבוד השנה יותר שעות בכל יום מאשר בשנים קודמות. 

למעשה, ברבעון הראשון של 2009, בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, המגמה החריפה. ישנה עליה של 20% בזמן המושקע בעבודה באמצע השבוע ועליה של 50% בזמן המושקע בעבודה בסופי שבוע ובחגים. לעומת זאת, השכר שהם מקבלים תמורת עבודתם נפגע משמעותית בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד ובו חלה ירידה של כ- 24%.

הנתונים הסטנדרטיים יותר מגיעים מכיוון עובדים מתחומי המשק האחרים, כגון ביטוח, רפואה, תחבורה וכדומה – אלו משקיעים בעבודתם את ממוצע שעות העבודה המקובל במשק באותו התחום, 7-8 שעות ביום.

שי חן, מנהל שיווק ופיתוח אסטרטגי באתר הדרושים JobMaster, אומר: "תוצאות הסקר מראות כי למרות הקיצוצים, כמות השעות המושקעת בהיי-טק היא הגבוהה ביותר מאשר בתחומים האחרים. ניתן להסיק מכך שהמיתון ואיום הפיטורים שהגיע בעקבותיו מאלץ עובדים להשקיע יותר בעבודתם במטרה לעמוד ביעדים שהוקצו להם ולסיים פרויקטים בלו"ז שנקבע ובכך לשמור על העבודה הקיימת. כולם מבינים שזה לא הזמן להרפתקאות וסיכונים בתחום הקריירה".

אספנו עבורכם מס' עצות מעשיות לשיפור היעילות האישית בעבודה:

1. חשוב להבין כי זמן הוא המשאב העיקרי ביותר של העובד. רק בעזרת תכנון יעיל של הזמן ניתן להספיק לבצע את המשימות ולהגיע להשלמת יעדים.
2. על מנת לחסוך באנרגיה, חשוב להוציא דברים מהזיכרון ופשוט לרשום אותם. לאחר מכן תשומת הלב תהיה ממוקדת באופן אפקטיבי יותר במשימות שיש לבצע.
3
. אחת הדרכים לארגן את העבודה ולבצעה באופן היעיל ביותר היא באמצעות קביעת סדרי עדיפויות למשימות שיש לבצע. אפשר למשל לדרג אותם מ- 1 עד 5 ולהתפנות קודם כל למשימות הדחופות יותר.
4. חשוב להשלים משימה אותה התחלנו ורק אז לטפל במשימה הבאה. הדבר מסייע להפחתת תחושת הלחץ ומאפשר להתקדם בצורה טובה יותר.