ראיון עבודה (צילום: רויטרס)
סיטואציה קשה, אבל לא צריך להילחץ. ראיון עבודה (אילוסטרציה)|צילום: רויטרס

רובנו עברנו לפחות פעם בחיים את הסיטואציה המביכה והמלחיצה של ראיון עבודה. משרד קטן, מולך איש או אישה בלבוש רשמי, ואתה צריך למכור את עצמך לזר מוחלט בעשר דקות.

הלחץ מהראיון מוביל מועמדים ראויים לעשות טעויות נוראיות. כמה נוראיות? בוא נגיד שחלק מהן כוללות פליטות פה מביכות, איחור, פיהוק, אכילת חטיף תוך כדי הראיון או אפילו ניסיון למכור למראיין רכב. אז איך בכל זאת עוברים את הראיון בהצלחה, או לכל הפחות מבלי להיכנס לפנתאון של "ראיונות העבודה המגוחכים בהיסטוריה"?

אתר הדרושים JobMaster ריכז רשמים ממספר מנהלי משאבי אנוש, שמסרו את דעתם וסיפקו ציטוטים אמיתיים שעלו במהלך הראיונות השונים שעשו לאורך השנים. ריכזנו אותם עבורכם בחמש קטגוריות, כדי שתדעו מה לעשות בראיון עבודה, וחשוב מכך - מה לא לעשות.

תקשורת

עשה: המראיין מחפש מישהו שיודע לתקשר איתו ולנהל שיחה נעימה. כמובן שהתקשורת צריכה להיות דו-סיטרית, בלי דומיננטיות יתר של אחד מהצדדים, ואף רצוי מאוד תהיה לגבי התפקיד שלך ותרומתך בחברה. "אני חושב שהנסיון שלי בתחום שקר כלשהו יכול לתת לכם ערך מוסף", זה משפט שבהחלט אפשר לזרוק במהלך הראיון.

אל תעשה: יש 2 סוגי טעויות נפוצות - כאלה שנסגרים ועונים במילה אחת לכל שאלה, וכאלה שנלחצים ומתחילים בקשקשת בלתי נגמרת. המראיין לא רוצה להרגיש כמו החוקר ג'ורג' ממרתפי השב"כ, נסה לענות לשאלות שלו ביותר מ"כן" ו"לא". מצד שני, אל תיסחף, המראיין הוא לא הפסיכולוג שלך. אם אתה מוצא את עצמך מתייפח על כתפו ומספר לו ש"בגן כל הילדים היו מרביצים לי רק כי היו לי שיניים בולטות", כנראה שלא תקבל את העבודה.

מוכנות

עשה: לפני הראיון, תעזר קצת בד"ר גוגל הישן והטוב. תחפש אינפורמציה על החברה, על התפקיד ועל כל מה שקשור או לא קשור לנושא. בזמן הראיון תיצור קשר עין המראיין, ותראה לו שאתה בקי בדרישות התפקיד. "הבנתי שהמערכות שלכם מבוססות ג'אווה, יש לי ניסיון בעבודה עם סביבה כזאת".

אל תעשה: אם אתה מגיע לראיון עבודה, תנסה להבין קצת מי נגד מי. בגדול. למשל, לאיזה תפקיד אתה מתראיין. אם כתבת בראיון עבודה שאתה מבין במחשבים, משפט לא חכם להגיד יהיה "תזכיר לי מה זה קאפס לוק"?

הופעה

כושי בגופיה ירוקה עם ג'וינט בג'מייקה (צילום: עדי רם)
מילא שבאת לראיון עם ג'וינט, אבל למה בגופיה? (מרואיין, אילוסטרציה)|צילום: עדי רם
עשה: קודם כל, תפנים את העובדה שהבגדים שלך קובעים מה אנשים חושבים עליך, עוד הרבה לפני שאתה פותח את הפה. משהו סולידי, עם קריצה עסקית, תמיד יהיה ברירת המחדל שלך. גם אם במקום העבודה שלך אנשים באים עם ג'ינס, לראיון העבודה תגיע סולידי ככל האפשר.

אל תעשה: מכיר את הביטוי "אתה יפה כשנוח לך"? טוב, אז הוא לא תקף לראיונות עבודה. בשום פנים ואופן אל תבוא בלבוש נוח הכולל ג'ינס קרוע, חולצה מוכתמת או כפכפי גומי. לא, אתה לא תראה נון קונפירמיסט מגניב, אתה תראה הומלס. מצד שני, אל תדפוק את הופעת חייך. אתה לא יוצא למסיבה, אין טעם להראות כאילו שיצאת לתפוס כוסיות.

גישה

עשה: נכון שאתה לא רוצה להראות נואש לעבודה, אבל זה לא אומר שצריך להקצין לצד השני. תשדר בטחון עצמי, לא זלזול. אין בעיה להראות למראיין שאתה נלהב להתחיל לעבוד אצלו. ההתלהבות הזאת בדרך כלל מדבקת, וסביר להניח שגם המראיין יתפס בה וירצה שתתחיל לעבוד אצלו.

אל תעשה: אל תראה למראיין שהוא משעמם אותך, שאתה כבר יודע הכל, או לחלופין שאתה גדול מדי על התפקיד הזה. משפט כמו "יאללה, בוא נעשה את הראיון הזה זריז, קבעתי לארוחת צהריים עם חבר" לא יעשה את העבודה. גם לא "אתה יודע איך אני מגיע לרחוב שלמה המלך? יש לי שם עוד ראיון". אם אתה כזה יהיר, המראיין יחשוב שאתה לא מסוגל לעבוד בצוות.

כנות

עשה: פשוט מאוד - אל תשקר. תחשוב לפני כל מה שאתה אומר. קיים סיכוי טוב שאם אתה משקר, המראיין יוכל לגלות את זה. יש להם שיטות משלהם.

אל תעשה: אז נכון שלא כדאי לשקר, אבל יש גבול גם לרמת הפתיחות והכנות אליה ניתן להגיע בראיון עבודה. אם המראיין מבקש ממך לספר על עצמך, תן לו פרטים על עברך, אבל אל תתעכב על נקודות שהיית רוצה להצניע. "הייתי עצור פעם במשטרה, אבל זה לא כזה ביג דיל, באמת", למשל, הוא משפט שלא יתרום כלום לראיון. באמת.