"פתאום לא יכולתי לחזור להיי-טק, זה אילץ אותי לקחת את העניינים בידיים"
שמונה חודשים הוא הלך ובא בשערי לשכת התעסוקה, לשווא. התפוצצות בועת ההיי-טק בתחילת המילניום שיבשה ליוחה (יוחנן) שור, מהנדס תוכנה מהיישוב נופית, סדרי עולם. "גילו המופלג", 48, וכישורי היתר שלו, היו בעוכריו. "הבנתי שבמדינת ישראל אי-אפשר להיות שכיר ראוי בגיל 48", הוא אומר. כאב לארבעה ילדים הוא היה חייב למצוא מקורות הכנסה. "התחושה הייתה קשה. אחרי 20 שנה שעבדתי בהיי-טק, פתאום לא יכולתי לחזור לשם. זה אילץ אותי לקחת את העניינים בידיים ולצאת לדרך עצמאית".
היום, שמונה שנים אחרי, שור מספר שהיציאה לעצמאות כלכלית הייתה כרוכה בלא מעט התלבטויות ופחדים. "היו לי כמה רעיונות לעסק אבל לא ידעתי לאיזה כיוון ללכת. עשיתי קורס יזמות אצל סטף ורטהיימר שנתן לי מעוף ותקווה. בסופו של דבר החלטתי ללכת על משהו מוכר ואהוב: מוזיקה".
שור הוא אקורדיוניסט חובב ורעייתו, פנינה, היא זמרת חובבת. הוא ניגן באקורדיון מגיל 14 ועד לסיום לימודיו בטכניון. מאז ועד שפוטר לא התפנה לנגינה. "התחלנו להופיע בבתי-אבות. אני באקורדיון ופנינה בשירה. התחלנו צנוע, ולאט-לאט התפתחנו. קנינו ציוד טוב יותר ופילחנו יותר שווקים". אחרי שראו כי טוב, פנינה התפטרה מעבודתה כמורה, ויחד הקימו את "שרים ומספרים כחול לבן" (שירה וספרות עברית), ולימים גם את להקת "זקני הכפר" (מסיבות שירה בציבור). הלהקה המשפחתית (אליה הצטרפו גם הבנים רותם הפסנתרן ורעי המתופף) מופיעה היום בעיקר בבתי-ספר, בתי-אבות, בקיבוצים ובמושבים, ומוזמנת גם על-ידי גופים כמו הסוכנות היהודית וצה"ל. לדברי בני הזוג שור, "השוס של ההופעות שלנו הוא אווירה עברית מגניבה ויכולת להרים חגיגה גדולה, ובו-זמנית לקרב צעירים לזמר העברי".
*כמה קשה היה המעבר משכיר לעצמאי?
יוחה: "זאת הייתה תקופה קשה מאוד. הייתי חייב להחליף את הדיסק. לא פשוט לעבור מניהול עובדים בחברת היי-טק לניגון בפני אנשים. התדמית לא פשוטה. היום, אחרי שמונה שנים כעצמאי, אני יכול לומר שעצמאות עסקית היא דבר נפלא. כיף לעבוד בשביל עצמך ושאף אחד לא יכול להגיד לך ללכת הביתה".
*אם היו מציעים לך בזמנו ג'וב ראוי בהיי-טק, איפה היית היום?
"הייתי ממשיך בהיי-טק. המוזיקה הייתה סיכון עצום שלקחתי בלית ברירה".
*האם אפשר להתפרנס מזמר עברי לפחות כמו בהיי-טק?
"העסק שלנו מבוסס - מגלגל כ-1.5 מיליון שקל בשנה, ואנחנו מתפרנסים ממנו די טוב. לקח הרבה זמן עד שהצלחנו להגיע לאן שהגענו. היום אני לא מתלונן, ולמען האמת אין לי יותר מדי שאיפות בשמיים. אנחנו מתפרנסים בכבוד לא יותר מזה, וזה בסדר". *
"הפיטורים הניעו אותנו ליישם רעיון עסקי ישן"
בתחילת השנה פוטרו ערן יצחק, 30, מחברת חשמל; ואיתי חקוקי, 30, מתעשיית האינטרנט. הגורל המשותף הוביל את שני הגיסים לדרך עצמאית משותפת. "הפיטורים בעקבות המצב הכלכלי", הם אומרים, "הניעו אותנו ליישם רעיון עסקי ישן: עצים ריחניים לרכב בצורה של סמלי יחידות צה"ל". השניים, מילואימניקים מורעלים, עלו על הרעיון לפני כשנתיים, בתום שירות מילואים ובעקבות חשיבה מאומצת. "ישבנו וחשבנו מה יכול להחליף את המדבקה לרכב עם סמל היחידה. הרעיון נולד ודי מהר נגנז, כי לא באמת חשבנו לעזוב את העבודה לטובת עצים ריחניים. ספק אם העסק היה מתקדם אילולא הפיטורים", הם מודים.
מכתבי הפיטורים, שהגיעו בהפרש של שבוע זה מזה, נתנו אור ירוק ל"ניחוח הארץ". השלב הראשון בהקמתו, בהשקעה ראשונית של כ-30 אלף דולר, היה איתור יצרן עצי ריח. "רצינו מאוד לייצר את העצים בארץ בגלל אופי המוצר, אבל הצעות המחיר הגבוהות שקיבלנו הובילו אותנו לסין". במקביל חיפשו השניים בארץ חברת הפצה. כיום נמכרים עצי הריח (כרגע רק בריח תות) בין 5 ל-10 שקלים לעץ ב"שקליות" של צה"ל, בחנויות "ריקושט", "הום סנטר" ו"סטימצקי", ובתחנות הדלק של "סונול". הלהיטים הם עצי ריח של גולני, משמר הגבול, גבעתי ושייטת 13. במקביל ל"ניחוח הארץ", חקוקי הקים גם את "אדמפל", חברה לשיווק אונליין באינטרנט.
*האם היציאה לעצמאות עסקית בזמן מיתון הייתה מלווה בחששות?
"זה היה מלווה בהתלבטויות בגלל התקופה הלא טובה. כולם מסביב אמרו לנו 'מה אתם משוגעים לפתוח עכשיו עסק'. שנינו היינו בעבר עצמאים (יצחק היה שותף בחברה לדיו למדפסות וחקוקי הקים אתר לשיווק באינטרנט), אבל אין מה להשוות עצמאות עסקית בזמן מיתון לעצמאות עסקית בימים רגילים. זה חדש לנו. יחד-עם-זאת, הרגשנו שיש לנו מוצר מנצח ושאנחנו לוקחים סיכון מחושב. חוץ מזה, לא הייתה לנו ברירה: יש לנו משכנתה על הראש, והיינו חייבים לעשות מעשה עכשיו ולא לחכות עד שהמיתון יחלוף".
*האם לדעתכם עצמאי פועל טוב יותר בזמן מיתון?
"מיתון גורם לך לחשוב פעמיים לפני כל מהלך עסקי. במיתון אתה יותר זהיר ושקול ועושה הכול כדי לצמצם עלויות".
*בכדי להרוויח יפה אתם צריכים למכור מאסה אדירה. עד כמה זה אפשרי?
"כל ארבעה חודשים מתגייס מחזור חדש של חיילים קרביים, שהם וההורים שלהם הם קהל היעד העיקרי שלנו. לחיילים קרביים יש יותר גאוות יחידה מג'ובניקים, שקונים את המוצר שלנו הרבה פחות. כל עוד צה"ל קיים וכל עוד תהיה גאוות יחידה, יהיה ביקוש למוצר שלנו. אבל זה לא אומר שלא נצטרך לעבוד קשה כדי למכור יותר. בימים אלה אנחנו מנסים לשווק ליהודים בתפוצות, שלהם, כידוע, יש גאווה לאומית. זה נכון שאנחנו מרוויחים מעט על כל מוצר, וזה הקושי הגדול".
*איך המכירות לקראת יום העצמאות?
"אם ביום רגיל אנחנו מוכרים בערך 1,500 עצי ריח, לקראת יום העצמאות אנחנו מוכרים 5,000 עצים ביום. גם המלחמה בעזה הקפיצה לנו את המכירות". *
"גל הפיטורים עזר לי להחליט שמפוטרים הם הכיוון שלי"
עו"ד יובל אלון, 30, פוטר ממשרד עורכי-דין. "כשכל הבלגן הכלכלי התחיל אמרו לי 'אתה מפוטר'", הוא אומר. פיטורים בתחום רווי כמו עריכת-דין הם עניין די אכזרי. "על כל משרה פנויה קופצים מאות עורכי-דין. המצב בשוק הזה קטסטרופלי בכלל ובמיתון בפרט", אומר אלון, שהחליט להיות עצמאי. "גל הפיטורים במשק עזר לי להחליט שמפוטרים הם הכיוון שלי". בתחילת השנה הקים את "מפוטר.com", אתר המבקש להיות המרכז לזכויות המפוטר והמובטל.
*איזה שירות אתה מציע?
"אני מרכז תחת קורת גג אחת את כל האפשרויות החוקיות, המשפטיות והכלכליות העומדות למפוטר/מובטל. אדם שפוטר זכאי לזכויות כמו פיצויי פיטורין, תשלום דמי הבראה, תשלום עבור הודעה מוקדמת, החזר כספי מרשויות המס, ועוד זכויות שמשתנות ממקרה למקרה. ברוב המקרים, המפוטר, בצר לו, כלל לא מודע לזכויותיו, לרבות החזרי מס שיכולים להגיע לסכומים גבוהים. אני עוזר להם לממש את זכויותיהם".
*העסק שלך הוא בעצם משרד עורכי-דין שארוז באריזה אחרת. אתה בעצם עורך-דין לדיני עבודה.
"לא מדויק. מפוטרים מקבלים אצלי אוזן קשבת ועזרה שהם לא יכולים לקבל במשרד עורכי-דין רגיל. חוץ מזה, בגלל שפיטרו אותי אני יודע מה עובר על המפוטר/המובטל שמגיע אליי. אדם בלי עבודה מצוי במצוקה, במיוחד בזמן מיתון. אני אמנם לא בא להיות נדבן או חסדן, אני כן רוצה להרוויח כסף, אבל זה עושה לי טוב לעזור למפוטרים".
*האם אתה גובה אחוזים מההחזר הכספי המגיע למפוטר או שכר טרחה?
"אני גובה אחוז מסוים מההחזר הכספי המגיע למפוטר או שכר טרחה מלא שלא עובר את ה-20% מסך התיק. אבל כל מקרה לגופו".
*בכמה מפוטרים טיפלת עד היום?
"פנו אליי למעלה ממאה מפוטרים שלא קיבלו את הזכויות המגיעות להם והתעניינו בשירות שלי. מכיוון שמדובר בתהליך ארוך, עד היום ראיתי כסף רק מ-10% מהם".
*האם אתה מתפרנס היום טוב יותר לעומת איך שהתפרנסת כעורך-דין שכיר?
"היום אני מרוויח 40% פחות ממה שהרווחתי כעורך-דין שכיר. קשה, אבל זאת ירידה לצורך עלייה. אני מאמין שאתפרנס מזה בהמשך. המחזור שלי בחיתולים, אבל אני בונה את עצמי עכשיו. זאת הדרך שבה אני מרגיש הכי שלם. זה שונה לחלוטין לעבוד בשביל עצמך מאשר בשביל מישהו אחר. כדי להשלים הכנסה אני עושה שיתופי פעולה עם עורכי-דין. אני שולח להם לקוחות והם שולחים לי. כמו-כן, אני עובד פעמיים בשבוע כפרילנסר במשרד עורכי-דין ואני גם מאמן טניס".
*אילו תגובות אתה מקבל על היוזמה שלך?
"כולם מתלהבים מהשם של האתר. השם מביא לי את הלקוחות המתאימים".
*אתה עובד מהבית?
"אני עובד גם מהבית וגם ממשרד שאני שוכר לצורך פגישות מרוכזות בבית הפרקליטים בתל-אביב".