"המשבר כבר מאחורינו"
מיכאל שראל, כלכלן ראשי הראל פיא, בפאנל הוועידה השנתית לתכנון פיננסי של בנק הפועלים, מאי 2008
"הסיכון בענף הפיננסים מאחורינו. מבחינת התרחיש הגרוע ביותר, פשיטת רגל של בנק גדול, הרי שהמשבר כבר מאחורינו. הסיכון הרבה יותר נמוך היום מלפני חודשיים".
ומה אומר שראל כיום על הנבואה? "לאחר העזרה שנתן הממשל האמריקאי בחילוץ בר סטרנס, נרשמה רגיעה ניכרת במשבר הפיננסי שנמשכה עד סוף אוגוסט. בספטמבר החריף המשבר שוב. בעקבות תוכנית הממשל לקנות ב-700 מיליארד דולר את הנכסים המסוכנים סביר מאוד להניח שהמשבר במערכת הפיננסית יתמתן. יחד עם זאת ההרעה במצב הכלכלה העולמית עלולה גם להביא לפשיטות רגל מקומיות של בנק כזה או אחר".
"קשה להאמין שהמשבר יגרום לפגיעה כלכלית רחבה"
גיל בפמן, כלכלן ראשי של בנק לאומי, בראיון לגלובס, אוגוסט 2007
"קשה לי להאמין שהמשבר האחרון בשוק המשכנתאות האמריקאי יגרום לפגיעה כלכלית רחבה (...) המסקנה שלי מכל הסיפור היא ששוק הנדל"ן שאינו למגורים, כמו לדוגמה השוק המסחרי או שוק המשרדים, אינם מצטיירים כפגיעים, ועל כן ניתן לומר שהמשבר בשוק הנדל"ן האמריקאי הוא ממוקד מאוד ושלכלכלה יש סיכוי טוב להיחלץ ממנו בנזקים מועטים יחסית".
ומה אומרים על זה היום בבנק? "לאורך השנים, לרבות בחודשים האחרונים, נמצאות מרבית התחזיות של ד"ר גיל בפמן כנכונות וכמדויקות".
"אין לי ספק שארצות הברית תצא מן המשבר"
שר האוצר האמריקאי, הנרי פולסון, בפורום הגלובלי של המגזין פורצ'ן, אוקטובר 2007
"משבר הסאב-פריים הוא תוצאה של ניהול לא נכון וחוסר משמעת. כשיש בעיה אנו צריכים להאיר עליה וללמוד כיצד להתמודד איתה. נעשו כבר צעדים בעניין, אך כעת הפוקוס יהיה על הרגולציה על פעילות הבנקים, למשל בתחום הביטחונות והשקיפות (...) אין לי ספק שארצות הברית תצא מן המשבר הזה, בזכות כלכלה חזקה המייצרת מקומות עבודה חדשים בכל חודש. צריך לזכור שהסאב-פריים הוא רק חלק קטן מהשוק האמריקאי".
"המשבר ידעך לקראת אמצע 2008"
פרופ' ג'רמי סיגל, מרצה בכיר בבית הספר למינהל עסקים וורטון מאוניברסיטת פנסילבניה, באירוע השנתי של פורום ה-CFO, ינואר 2008
"ארצות הברית רחוקה ממיתון (...) וגם משבר הסאב-פריים ידעך לקראת אמצע 2008 (...) באשר לשוק המניות - ההתאוששות לקראת המחצית השנייה של השנה צפויה להקרין לחיוב על המדדים המובילים שצפויים, להערכתי, להניב תשואה של 10%.
"אני חושב שיעברו עוד כמה חודשים עד שהמשבר בשוק המשכנתאות יתמתן והמשקיעים יבינו שהחששות היו מוגזמים. עם זאת, אני סבור שהמשבר בשוק המשכנתאות הוא לא סופי ושנראה עוד פשיטות רגל בשוק המשכנתאות, אבל בגדול, השוק יתאושש שכן הייתה תגובת יתר חריפה מדי שלו".
"האטרקטיביות של שוק המניות עולה"
יו"ר מיטב, צבי סטפק, במסיבת עיתונאים, ינואר 2008
"שנת 2007 התאפיינה בשווקים שלא מתמחרים נכון את הסיכונים. אני חושב שמשבר הסאב-פריים הוא השערורייה הפיננסית הגדולה ביותר בתולדות ההיסטוריה הכלכלית. המכשירים הפיננסיים המורכבים יצרו ממשק בין התחום הריאלי לתחום הפיננסי, מה שמתברר היום כמסוכן מאוד (...) לעומת זאת, 2008 נפתחת כשהסיכונים כבר התממשו וקל לזהות אותם. הבנקים המרכזיים נחלצו לפעולה, גם אם באיחור, על מנת להחזיר את אמון המשקיעים בשווקים. רמות השערים ירדו, ובאופן יחסי ליתר האפיקים, האטרקטיביות של שוק המניות עולה".
לא ניתן היה להשיג את תגובתו של צבי סטפק.
"למרות משבר הסאב-פריים וההאטה הכלכלית, השוק האמריקאי אטרקטיבי להשקעה"
רועי ורמוס, מנכ"ל פסגות, בכנס שערכה החברה ליועצי השקעות, אוקטובר 2007
"ייתכן שנקבל עוד בשורות רעות מהכיוון של משבר הסאב-פריים, וסביר להניח שהכלכלה האמריקאית היא בכיוון של האטה, אולם בהסתכלות על השווקים הפיננסיים, השפעת הריבית היא הדומיננטית, ונראה כי הריבית בארצות הברית נמצאת במגמת ירידה והדבר ישפיע לטובה על הבורסה שם".
ואיך מתייחסים בפסגות לדברים כעת? "באוקטובר 2007 הובעה אופטימיות בבית ההשקעות על רקע תנאי השוק. זמן קצר לאחר מכן שונתה ההערכה, והתקבלה החלטה להקטין את החשיפה למניות. מדיניות זו הוכיחה את עצמה. המבחן של בית השקעות הוא מבחן התוצאה: מה הייתה תשואת התיק ומה היה הסיכון הגלום בו. פסגות יותר מאשר עמדה במבחן זה".
"מניות הבנקים הן מציאה לא רגילה"
צבי לובצקי, יו"ר אי.בי.אי, בראיון לגלובס, אפריל 2008
"המשבר אמנם עדיין לא הגיע לשיאו, אבל הסבירות של קטסטרופה דוגמת שנות ה-30 מאוד ירדה. המערכת הפיננסית והרגולציה בעולם מאוד השתנתה מאז, והמערכות יודעות היום הרבה יותר טוב להתמודד עם משברים (...) אין בועה בשוק המניות. להבדיל ממשברים שתפסו את השוק ברמות לא סבירות, שבהם גם ירידה של 50% לא הייתה מספיק חזקה, הרי שכיום הדאונסייד במרבית המניות מאוד מוגבל, שכן רמות המחירים מלכתחילה לא היו מופרזות (...) ניקח לדוגמה את מניות הבנקים. המניות האלה מהוות היום מציאה לא רגילה. לא היה יחס כזה בין המחיר לתשואה על ההון ורמות מכפילים כבר הרבה זמן".
באי.בי.אי סירבו להתייחס לדברים.
"החלק הגרוע כבר מאחורינו - שוק המניות אטרקטיבי"
סמואל פינטו, יו"ר ניהול נכסים באדמונד דה רוטשילד העולמית, בראיון לגלובס, פברואר 2008
"שוק המניות אטרקטיבי למדי. משבר האשראי אמנם לא נגמר עדיין, אך הוא מתומחר כבר בשוק. מבחינה זו החלק הגרוע כבר מאחורינו. להערכתי, בטווח הקצר נראה ראלי בשווקים, ולאחר מכן הם יבחנו את הרמות שבהן הם נמצאים בהתאם להמשך הנתונים הכלכליים. ייתכן שאז נראה שוב ירידה בשווקים, אך היא לא תהיה דרמטית יותר מדי.
"עיקר הפוטנציאל קיים באג"ח קונצרניות, במיוחד באירופה ובשווקים המתעוררים. ישנן חברות רבות, שלמרות המצב הכלכלי נמצאות במצב טוב. בניגוד למקרים בעבר, שבהם היה מיתון, הן לא שקועות בחובות גדולים (...) על כן בנקודת הזמן הנוכחית הן יכולות להניב תשואה מעניינת".
לא ניתן היה להשיג את התייחסותו של פינטו לדברים.
"לא נראה התאוששות לפני המחצית השנייה של 2008"
רוני פטישי, סגנית נשיא בבנק ההשקעות ליהמן ברדרס, בראיון לגלובס, פברואר 2008
"יש עכשיו ירידה שאחריה יגיע הדשדוש, והשאלה היא כמה זמן זה יימשך עד שתגיע העלייה. בארצות הברית קצת נבהלו על רקע נתוני המאקרו שפורסמו והמדיניות הכלכלית הקצת מבלבלת. לא נגיע, לדעתי, למצב של מיתון אמיתי, אלא של האטה בקצב הצמיחה, וכנראה לא נראה התאוששות לפני המחצית השנייה של 2008".
לא ניתן היה לקבל את התייחסותה של פטישי לדברים.
"שיא המשבר מאחורינו"
יעקב וינשטיין, מנהל ההשקעות הראשי במגדל שוקי הון, בוועידה לתכנון פיננסי של בנק הפועלים, מאי 2008
"ספקולציה חסרת תקדים בשוק הנדל"ן ומינוף הספקולציות על אג"ח המשכנתאות יצרו משבר, שאיים לא רק על היציבות של המשק האמריקאי אלא על העולם כולו. בהתחלה לא כל כך הבינו כיצד להתמודד עם המשבר. היום אנחנו יכולים להגיד ששיא המשבר מאחורינו; הפד הבין מה צריך לעשות על מנת להציל את המצב. ראינו שהבנק המרכזי הוריד את הריבית הבין בנקאית".
את התייחסותו של וינשטיין, השוהה בחו"ל, לא ניתן היה להשיג.