סופרים דולרים (תמונת AVI: חדשות1 ערוץ 2)
תמר עשויה לתרום כ-130 מיליון דולר לשווייה של קבוצת דלק|תמונת AVI: חדשות1 ערוץ 2

בזירת המט"ח המקומית נפתח המסחר הבין-בנקאי בהיחלשות של הדולר ביחס לשקל ב-0.7% ל-3.965 שקל, וזאת כאשר בזירה הגלובלית רושם המטבע האמריקני התחזקות ביחס למטבעות המובילים, אך נחלש ביחס לין היפני.

נזכיר כי המסחר הבוקר מתנהל על רקע שני אירועים מרכזיים: האחד הוא הודעתו הבוקר (ג') של משרד האוצר על סדרת צעדים להתערבות בשוק ההון הישראלי. האוצר יעמיד הון וערבויות בהיקף כולל של 11 מיליארד שקל. מתוכם, 6 מיליארד שקל יעמדו כערבות לגיוס הון למערכת הבנקאית, ו-5 מיליארד שקל יועמדו לשם הקמת קרנות השקעה בשותפות קרנות פנסיה לסוגן שיטפלו באשראי חוץ בנקאי ומחזורו. המהלך צפוי לחזק את מחזיקי האג"ח בעמידתם אל מול החברות לצורך פירעון החוב.

האירוע השני הוא החלטת הריבית של אמש, כאשר הודיע נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, על הורדה חדה מהצפי של הריבית במשק לחודש דצמבר ב-0.5% לרמה של 2.5%, דבר אשר המשיך את המסחר בדולר סביב רמת ה-4 שקלים. בכך המשיך נגיד בנק ישראל, בדומה לשאר הבנקים המרכזיים בעולם, בסבב הפחתות הריבית העולמי.

היחלשות הלחצים האינפלציוניים, כאשר לפי תחזיות האנליסטים בשוק צפויה האינפלציה לחזור לתחומי היעד של הממשלה של 1%-3% כבר במחציתה הראשונה של 2009, תמכו בהחלטת הנגיד להורדת שיעור הריבית לרמת השפל ההיסטורי של 2.5%.

אך עם זאת בטווח הקצר, ממשיכים להתחזק החששות מפני הזעזועים הצפויים בכלכלה הריאלית, כמו גם הטלטלות בשוק האג"ח הממשלתי והשלכות השחיקה בשווי האג"ח הקונצרני והבנקאות העולמית על מוסדות פיננסיים בישראל.

כל אלו למעשה עומדים ברקע להתנהלותם של קובעי המדיניות הכלכלית בארץ בימים אלו, ובנוסף לכך נזכיר כי בבנק ישראל עדיין ממשיכים ליישם את תוכנית רכישת המט"ח בהיקף של 100 מיליון דולר ליום, זאת למרות עליית שערו של הדולר ולמרות ההגעה ליעד יתרות המט"ח שנקבע עם תחילת הרכישות.

הדולר נסחר בין הבנקים בירידה של 0.7% ל-3.965 שקלים, האירו האירו נסחר סביב רמת ה-5.094 שקלים.

אתמול נקבע שערו היציד של בירידה של 0.7% ל-3.993 שקלים. האירו התחזק ב-0.99% ושערו היציג נקבע ב-5.0919 שקלים.

פריקו: המשך החששות הבמשק תומכים בפיחות השקל ביחס לדולר

אי היציבות בשוקי ההון והחשש מפני תגובת משקיעים זרים בזירה המקומית ממשיכים לתמוך במשנה זהירות מצד קובעי המדיניות, דבר התורם לפוטנציאל פיחות השקל כמו גם להמשך מהלך הורדת הריבית בישראל.

בשלב הנוכחי היצעי המט"ח הצפויים בקרבת רמות 4.06-4.10 נדרשים להישבר במטרה להביא להתייצבות הדולר מעבר לרמת 4.12 דבר המונע מהלך תומך דולרי לעבר רמת 4.20 ויותר. נציין כי עד כה בלם תחום 4.35 - 4.40 את פיחות השקל וכעת עשוי לשמש לסוחרים על בסיס טכני כרמת יעד במקרה של התייצבות הדולר מעבר לרמת 4.12.

פינוטק: בנק ישראל צפוי לשוב ולהפחית את הריבית גם בדצמבר

מאז חודש אוקטובר ירדה הריבית ב 1.75%, כאשר נכון להיום הערכת הבנק המרכזי כי האינפלציה בשנת 2009 תהייה ביעדה הנמוך של 1% בלבד ותחזית הצמיחה לשנה הבאה ירדה מ 2.7% לרמה של 1.5% כשהנתונים הכלכלים מעידים על האטה חדה יותר ומעלים את הסבירות לקיצוצי ריבית נוספים בפגישת הבנק המרכזי בחודש דצמבר.

פעולה זו תקטין למעשה את פער הריביות בין ארה"ב לישראל פעם נוספת, התוצאה עשויה להיות קודרת למטבע המקומי אשר צפוי להוריד מערכו כלפי הדולר. באם המצב ימשך הצמד דולר/שקל צפוי להגיע לרמה של 4.35 בטווח הקצר-בינוני.