לאחר פתיחת שבוע מבטיחה ומפתיעה לטובה בבורסה אתמול, ננעל המסחר בבורסה בת"א בירידות שערים כשהמשקיעים בחברות השותפות לפרויקט הגז מממשים את הרווחים שגרפו אתמול ובכך שוק המניות יצא מהאופוריה בה היה שרוי אתמול. רונן אביגדור: "צריך לקנות בשמועה, ולמכור כשנהפך למציאות".
מדד המעו"ף ננעל בירידה של 1.3% כשמניית מכתשים אגן בלטה עם עלייה של 3.3% כשמהעבר השני בלטו מניות הבנקים והנדל"ן כשמניות דיסקונט, אפריקה ישראל והפועלים איבדו מערכן 4.9%, 4.1% ו-4% בהתאמה. מדד הנדל"ן בלט לרעה עם ירידה של 5% כשאחריו במדדים הסקטוריאליים, איבד מדד הבנקים ב-3.3% מערכו.
ברקע למסחר, התבשרו אתמול המשקיעים על תחילתו של עידן חדש בשוק האנרגיה הישראלי לאחר שבדיקות שנערכו בקידוח "תמר 1" המצוי מול חופי חיפה חשפו מאגר עצום של גז טבעי וידיעה זו הקפיצה את מניות החברות השותפות בחיפושים ביניהן בלטו מניות ישראמקו וקבוצת דלק בעשרות אחוזים, מניות אלו ממשיכות לרכז עניין ועליות שערים גם הבוקר.
בתגובה לתגלית המרעישה אמר אתמול בעל השליטה בקבוצת דלק, יצחק תשובה: "הצלחת הקידוח היא נקודת ציון היסטורית בעצמאותה הכלכלית של מדינת ישראל ועשויה לפתור את בעיות הגז שלה למשך דורות ארוכים", והוסיף: "אני לא מאמין שישנו מישהו שחושש שמא הוא לא יקבל את האג"חים שלו בחזרה". מכירות מאגר הגז מוערכות בשווי פוטנציאלי של 15 מיליארד דולר.
שותפו של תשובה להצלחה הוא יוסי לוי, מנכ"ל ישראמקו שהתראיין ל"גלובס" ואמר "האמנו בקידוחים לאורך כל הדרך, למרות שחלק מהשותפים קיבלו רגליים קרות. ברור שכרגע המדינה לא תסמוך רק עלינו כספק גז יחידי". אחרי 21 שנים של פעילות בתחום חיפושי הגז והנפט, יוסי לוי זוכה סוף-סוף לקצת נחת: "בכל המדינות שמסביבנו מצאו נפט וגז, ורק כאן כלום. אז עכשיו יש גם לנו". נציין כי בין השותפים שנשרו בדרך היו: כלל תעשיות, גרנית סונול, דור כימיקלים, המפעלים הפטרוכימיים ובני שטיינמץ.
המשקיעים ימשיכו לעקוב בדריכות אחר "הפסקת האש השברירית" בין ישראל לחמאס אשר עד כה מצליחה לשמור על שקט בגיזרה הדרומית, וזאת כאשר מנהיגי אירופה באו לארץ כהבעת תמיכה במהלך. עתה, משהסתיימה באופן רשמי הלחימה בעזה שנמשכה 22 יום, נערכת המערכת הפוליטית בישראל לקראת הבחירות אשר מועדן נקבע ל-10 בפברואר.
הבורסות באסיה פתחו את שבוע המסחר בעליות של כ-1% ואילו הבורסות באירופה, לקראת נעילת המסחר בת"א עברו להיסחר בירידות שערים של כ-0.5%.
בארה"ב לא יתקיים היום מסחר על רקע יום חגו של מרטין לותר קינג, המסחר יפתח מחר בהמתנה נרגשת להשבעתו של הנשיא הנבחר, ברק אובמה, אשר גם הוא מסמל תחילתו של עידן חדש באמריקה, לאחר 8 שנות שילטונו של הנשיא היוצא בוש. בשוק ממתינים בדריכות לצעדים בהם ינקוט הנשיא החדש ביחס לכלכלה המצויה במשבר החריף ביותר מאז שנות ה-30' של המאה הקודמת.
שוק האג"ח הקונצרניות אשר נהנה אתמול מהרוח הגבית שנשבה ממרחק של כ-90 ק"מ ממערב לחופי חיפה, ממשיך לרכז עניין. אתמול אמרו כלכלני גאון בית השקעות כי "המרווח בתל-בונד 20 הגיע ל-3.4% ול-5.9% בתל בונד 40 - ולכן מומלץ לשקול השקעה באג"ח קונצרניות בדירוגים גבוהים". להערכתם האג"ח הממשלתית-שקלית הארוכה מסדרה 0217 מגלמת ירידת פרמיית הסיכון של ישראל לרמה של 2.3%.
המסלולים הבנקאיים
מגזר נוסף שממשיך לרכז עניין הוא מגזר הבנקאות. אתמול פורסם לראשונה ב"גלובס" כי בנק ישראל דן עם הבנקים על השלב הבא ברפורמה - מסלולי עמלות. בכוונת הפיקוח על הבנקים לאפשר לבנקים להציע ללקוחותיהם 3 מסלולים, כאשר המוצר יהיה זהה והתחרות תהיה על המחיר, כאשר הלקוח ישלם סכום ידוע מראש בעבור מספר נתון של פעולות בנקאיות.
נזכיר כי הרפורמה בעמלות, שנכנסה לתוקף ביולי 2008, הקטינה את כמות העמלות הבנקאיות למגזר הקמעונאי מ-198 עמלות ל-72 עמלות. עם זאת, מנתוני בנק ישראל עולה כי חלק מהבנקים, בעיקר הבינוניים, ניצלו את המבנה החדש כדי לייקר את העמלות בשיעורים ניכרים. בדיסקונט ובמזרחי טפחות התייקרה ההוצאה על עמלות ב-7.9% ו-14.6% בהתאמה ואילו בבנק הבינלאומי קפצה ההוצאה על עמלות ב-47.8%.
בנוסף החליט בנק ישראל להחמיר את ההוראות הרגולטוריות לשמירת יציבות הבנקים. החל משנת 2010 ייקבעו כללים מחייבים לנזילות הנדרשת המינימלית. המושג החדש ייקרא "הלימות הנזילות" והטמעתו במערכת הבנקאית מהווה לקח מהמשבר הפיננסי ויישום של לקחים שהופקו בבנקים מרכזיים בעולם. את עבודת המטה מוביל באופן אישי רוני חזקיהו, המפקח על הבנקים, שרואה בהלימות הנזילות יעד מרכזי.
מניות בכותרות
בסקירה של מריל לינץ' על הבנקים בישראל, ציינו בחטיבת ההשקעות של בנק אוף אמריקה כי הם נשארים בהמלצת "קנייה" על מניית בנק לאומי , המלצת "ניטרלי" על הפועלים ומזרחי-טפחות ו"תשואת חסר" למניית בנק דיסקונט .
בתוך כך, בנק הפועלים הודיע אתמול על ביטול רכישת בנק SDM הרוסי. זאת לאחר שהתנאים להשלמת הרכישה היו אמורים להתקיים עד יום שישי האחרון, ה-16 בינואר, אך "על רקע ההתפתחויות בכלכלה העולמית בכלל, וברוסיה בפרט, הרכישה התבטלה".
מניות החברות הקשורות לקידוח "תמר 1" הוסיפו לרכז עניין על רקע גילוי מאגר הגז הטיבעי הגדול ביותר שנמצא אי פעם בישראל אשר פוטנציאל המכירות שלו מוערך בכ-15 מיליארד דולר. בפרויקט שותפות חברת נובל אנרג'י האמריקנית (36%), יחד עם ישראמקו (28.75%), דלק קידוחים (15.625%) ואבנר חיפושי נפט וגז (15.625%) שבשליטת קבוצת דלק , ודור-גז מקבוצת אלון (4%).
גם מניות כי"ל והחברה לישראל שבלטו אתמול בעליות חדות הוסיפו לרכז עניין וזאת לאחר שחברת אגריום הודיעה על מחיקת מלאי בהיקף של כ-117 מיליון דולר, לאחר הירידה התלולה במחירי הפוספט והחנקן. כלכלני הראל פיננסים העריכו כי מדובר בחדשות טובות בענף הדשנים: "המחיקה באגריום תהווה את תחילת מסע ההתאוששות". בהראל חזרו על המלצת "משקל יתר", למניית כי"ל, ומחיר היעד לה עומד לדעתם על 32 שקל.
ביחידת המחקר של בנק הפועלים העלו את מחיר היעד של מניית טבע מ-47 דולר ל-50 דולר כשהמלצתם עלתה מ"תשואת שוק" ל"תשואת יתר". ביחידת המחקר של בנק הפועלים ציינו כי טבע הינה מניית עוגן דפנסיבית החייבת להיות בכל תיק השקעות.
תושב אשדוד הגיש בקשה לתובענה יצוגית כנגד מכתשים אגן המוערכת ב-100 מיליון שקל בשל השריפה שפרצה במפעל אגן כימיקלים. הטענה שמעלה תושב אשדוד בבקשה לתובענה היצוגית הינה לנזקים אשר נגרמו, לכאורה, בשל הסבל שנגרם לטענתו, כתוצאה מהשריפה שהתרחשה ב-14 בינואר במחסן במפעלה של אגן באשדוד, בה נפגעו משאיפת עשן 8 אנשים, מהם 5 עובדי החברה.
חברת פאנדטק ריכזה עניין לאחר שגם היא הודיעה על קיצוץ של 6%-10% בשכר העובדים בישראל. הקיצוץ הוא מדורג, כך שעובדים שמשתכרים עד 20 אלף שקל לא ייפגעו מי שמרוויח בין 20 ל-30 אלף שקל - שכרו יקוצץ ב-6%.
מניית אל על ריכזה עניין לאחר שחברת התעופה הלאומית הודיעה כי תוזיל מחירים ב-7%-15% ליעדים קרובים ובינוניים וב-14%-30% ליעדים רחוקים. בנוסף פונה אל-על למגזר הצעירים ומציעה להם כרטיסים במחירים הנמוכים ב-10%-28% מהמחירים הנוכחיים, תוך עידוד רכישת כרטיסים ליעדים הפופולרים למטיילים הצעירים.