משקיעי הבורסה בת"א ממשיכים היום את המומנטום החיובי שהחל אתמול. ל"אפקט סיטיגרופ", שהביא אתמול לעליות חדות בת"א ולאחר מכן גם לוול סטריט, נוספה הבוקר הודעת האוצר על תוכנית להתערבות ישירה בשוק ההון הישראלי, שבמסגרתה יועמדו 11 מיליארד שקל כהון וכערבויות למערכת הבנקאית ולהקמת קרנות השקעה שימחזרו חוב באג"ח קונצרניות.
לפני פתיחת המסחר בוול סטריט מתגברות העליות בשוק המקומי על רקע הצפי לעליות גם מעבר לים וזאת לאחר שה'פד' הציג תוכנית חדשה לעידוד האשראי הצרכני בארה"ב. על רקע אלה מציגים המדדים בבורסה בת"א עליות שערים חדות בהובלת מדד הבנקים, שמזנק ב-11.2%.
לעליות החדות היום במדדי המניות מצטרפים גם מדדי התל-בונד המאגדים את המסחר בשוק האג"ח הקונצרניות. וזאת כמובן על רקע התוכנית של האוצר אשר עיקרה יופנה לתמיכה בשוק ההון דרך התמיכה בשוק האג"ח הקונצרני אשר היה אחד האפיקים שנפגעו באופן הקשה ביותר מהמשבר בשוק.
מדד התל-בונד 40 מזנק ב-6% ומבין האג"ח הקונצרניות בולטות היום בעליות חדות הסדרות השונות של קבוצת דלק בשיעורים שמגיעים ל-26%. מניות הקבוצה גם הן מזנקות היום בשיעורים חדים על רקע פרסום דו"חותיהן של דלק נדל"ן ושל DGRE אשר למרות ההפסדים האדירים שהציגו כתוצאה מירידת ערך נדל"ן ונכסים פיננסים, רשמו יציבות בפרמטרים האחרים ובהם ההכנסות וסעיפי המאזן.
נציין כי הבוקר נפתח המסחר בעיכוב קל לאחר שהופעל שוב מנגנון "הפתיחה האנגלית", בשל מה שניתן הפעם לכנות כ"נסיבות חיוביות" דווקא; עליה חדה (ולא ירידה, כבדרך כלל) מ-2.5% בשערו של מדד המעו"ף התיאורטי בשלב הטרום-פתיחה הביאה לדחייה קלה בפתיחת המסחר.
תוכנית האוצר: נדבך נוסף ל"תוכנית ההאצה"
הצעדים שפירסם הבוקר משרד האוצר מהווים נדבך נוסף ל"תוכנית ההאצה". משקיעים זרים יהיו פטורים ממס על ריבית מאג"ח ועל דיבידנד ממניות ישראליות (להרחבה).
התוכנית הכלכלית החדשה, המתווספת לתכנית שהוצגה בשבוע שעבר, מתיימרת הפעם לטפל בשוק ההון, כאמור. התכנית בינתיים לא כוללת את "רשת הביטחון" המפורסמת לקופות הגמל ולפנסיה, שעליה ידונו בכירי האוצר עם ראש הממשלה ביום רביעי.
רם בלינקוב, הממונה על אגף התקציבים במשרד האוצר, אמר היום (ג') בכנס שדרות כי "הגירעון התקציבי ב-2009 יגיע לסכום דו-ספרתי של מיליארדי שקלים". לדבריו, "אסור לתת בתקופה הזאת לגורמים פוליטיים ומקצועיים לנצל את המצב ולשפר עמדות". מנכ"ל משרד הרווחה אמר לבלניקוב כי "אף אחד לא הזמין אותנו לבדוק מהן ההשלכות החברתיות של המשבר כשבנו את התוכנית הכלכלית", וביקש: "אנא זמנו אותנו".
הנגיד פישר מעודד צמיחה - הוריד את הריבית ב-0.5% ל-2.5%
נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, הודיע אתמול (ב') על הורדה חדה מהצפי של הריבית במשק לחודש דצמבר ב-0.5% לרמה של 2.5%, שפל היסטורי חסר תקדים. בנק ישראל הציג את הגורמים העיקריים להחלטתו ואומר כי חזרתה של האינפלציה לתוך יעד יציבות המחירים של 1% עד 3% ב-12 החודשים הקרובים, תורמת לחיזוק יכולתו של המשק להתמודד עם ההשלכות של המשבר הפיננסי העולמי, ובפעילות הריאלית.
בבנק ישראל מציינים כי הפחתת הריבית הנוכחית נועדה לתרום להוזלת עלות האשראי במשק ולחזק את יכולתו להתמודד עם ההאטה הצפויה בפעילות הכלכלית וההשלכות של המשבר הפיננסי העולמי.
שוק ההון ברובו בירך על החלטתו של פישר בניסיונו לחזק את הכלכלה הישראלית. מספר גורמים אף קראו לנגיד להבטיח שהפחתת הריבית אכן תועבר בפועל ובמלואה למגזר העסקי, שכן לא רק עלות האשראי חשובה, אלא גם זמינות האשראי. חלק מהגורמים אמר שאין להסתפק במדיניות מוניטרית מרחיבה, וקרא לממשלת ישראל להוביל תוכנית לבלימת המיתון.
על רקע ההחלטה של פישר, נזכיר כי אתמול פירסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה את נתוני הצמיחה של המשק הישראלי ברבעון השלישי של השנה. מהנתונים עלה כי נרשמה האטה חדה בקצב הצמיחה של ישראל ברבעון השלישי,כשהתוצר המקומי הגולמי, עלה ב-2.3% בחישוב שנתי, לאחר עלייה של 4.1% ברבע השני ושל 5.2% ברבע הראשון, בכך קיבלה הגלישה של המשק הישראלי לתנאי מיתון, ביטוי בסטטיסטיקה רשמית.