ביום רביעי הגיעה הנהלת רשת מכוני הכושר הולמס פלייס לאילת. למחרת היה אמור להיפתח סופ"ש "פיטנס אנד פאן" בשיתוף ישרוטל, עם 1,200 מתאמנים שהיו צפויים להגיע ולהשתתף. באותו ערב יצאה ההנחיה מטעם ראש הממשלה האוסרת על התכנסות של מעל 100 איש, והאירוע הענק בוטל מיד.
שלושה ימים לאחר מכן הודיע רה"מ גם על סגירת מקומות בילוי, פנאי ונופש, ובהולמס פלייס – כמו בשאר מועדוני הכושר – הבינו שאין ברירה אלא לסגור לאלתר את כל המכונים, לשלוח את המאמנים לחופשה ללא תשלום ולהקפיא את המנויים לכל הלקוחות.
"נאלצנו לתפעל את האירוע בזמן מאוד מאוד קצר", אומרת קרן שתוי, מנכ"לית קבוצת הולמס פלייס. "הנחת העבודה שלנו היתה שזה יקרה מיום שני אז יהיה לנו קצת זמן להתארגן. בסוף לא קיבלנו זמן להתארגן. אנחנו חברה ציבורית ושלחנו היום דיווח לבורסה על פגיעה חמורה בהכנסות של החברה. אנחנו הולכים לקראת אפס הכנסות, הקפאנו את כל המנויים לזמן בלתי מוגבל", מוסיפה שתוי.
הולמס פלייס לא לבד. ההנחיות החדשות ממשרד הבריאות אילצו את מכוני הכושר הגדולים לסגור מיידית את שעריהם, ואת בעליהם לחשב מסלול מחדש תוך ימים ספורים – עם עצירה פתאומית של כל ההכנסות מצד אחד, וספקים שממתינים לתשלום מצד שני.
"אנחנו בנויים על הכנסות תזרימיות וברגע שמפסיקים פעילות, הפגיעה היא מאוד קשה", אומר יובל ליבלינג, בעלים ומנכ"ל רשת מכוני הלואו-קוסט פרופיט. "כשהחלו ההנחיות בהדרגתיות פנינו ללקוחות, הגברנו את רמת החיטוי, הכנסנו למחשבים 'מונה קורונה' שסופר מאה אנשים בכל זמן נתון על מנת שלא נעבור על ההנחיה. אבל יומיים אחר כך בעצם כבר אמרו לסגור את המועדונים".
ליבלינג מדווח על קושי נוסף – מיקום המכונים. "חלק גדול מהסניפים שלנו נמצאים בקניונים, והקניונים ריקים מאדם. חזרתי עכשיו מהקניון בקרית אונו, קניון עם קרוב לעשרים אלף כניסות ליום. חוץ מהסופר, שגם מגביל את הכניסות, הקניון פשוט ריק בגלל ההנחיות החדשות".
"אנחנו עושים מאמצים להקטין דרמטית את זרם ההוצאות", מוסיפה שתוי. "אנחנו חברה עם תזרים מזומנים טוב, אנחנו עסק גדול, יש לנו חמישים מועדונים, זה באמת לא אירוע פשוט אבל אנחנו יודעים לשרוד אותו. אנחנו לא בדרך לקריסה. לבי עם העסקים הקטנים, יש לי חברים שלא יודעים אם יהיה להם ממה לחיות מחר".
למרות זאת, שתוי מדגישה שהחברות הגדולות נתקלות בקשיים מסוג אחר. "אמרו שארנונה לחברות עם מחזור של עד מאה מיליון שקל, או מקומות של 150 מ"ר, תבוטל - אנחנו לא בקטגוריה הזו. כבר מתחילים לומר לנו שגם הביטוח לא יהיה תקף במקרה של קורונה. אבל ללא ספק הקושי דווקא במקרה הזה הוא של החברות הגדולות. אומרים לנו - אתם גדולים? תתמודדו".
"מי שרוצה לשמור על כושר לא יקבל הנחה"
רגע לפני שנחתו ההנחיות החדשות האוסרות על קיום חוגי ספורט בכל פורמט שהוא, היה מי שהצליח להישאר עם הראש מעל המים ולמצוא יתרונות במצב הזה. ברוך סרוסי, בעלי סטודיו "אידיאל פילאטיס" ו-Baruch Sport, סטודיו לאימונים אישיים בגן העיר, משאיר את שני המכונים שלו פעילים תחת המגבלות שהורה משרד הבריאות – לא יותר מעשרה אנשים יחד בו זמנית, תוך שמירה על מרחק של שני מטרים זה מזה. ההיערכות מחדש כללה הוצאת שתי מיטות פילאטיס מ"אידיאל" ומעבר לאימונים אישיים וזוגיים בסטודיו בגן העיר.
"על פניו, ההנחיות החדשות מעלות הרבה שאלות - מה זה חדר כושר? היום לחדר כושר יש אלף צורות", אומר סרוסי, שעל לקוחותיו בעבר נמנו מפורסמים כמו נינט טייב, יהודה לוי ועדי הימלבלוי. "סביר להניח שהולמס פלייס לא יפתחו בשביל עשרה מתאמנים, אבל סטודיו שמכיל שמונה מתאמנים - איזו סיבה יש לו לא לפתוח?". סרוסי מפרט גם את נהלי ההיגיינה המעודכנים בסטודיו: מגבת אישית לכל מתאמן, חיטוי המיטות על ידי המתאמנים בסוף ובתחילת שיעור בחומר אנטי-בקטריאלי ובקשה מכל מתאמן להביא בקבוקון אלכוג'ל אישי עמו.
"אנחנו חייבים לשרוד את התקופה הזו, אחרת מה נעשה? אני משלם 40 אלף שקל על שני מקומות בחודש", הוא מסביר. רווחיו הצמצמו משמעותית עם הגבלת מספר המתאמנים, הוא טוען, אבל חשוב לו לשמור על שגרת אימונים ולספק למדריכים מקום עבודה יציב.
מחיר אימון אישי נע בין 160 ל-200 שקלים, אבל אל תבנו על הנחה בתקופה כזו. "למה שתהיה הנחה? מי שרוצה לשמור על כושר ורוצה להמשיך להתאמן, צריך לבוא למקום אחר. אין שום מכון כושר גדול שפתוח היום. אין לו אופציות יותר".
ברשתות הגדולות לא בונים על רווחים בתקופה הקרובה, אך לצד צמצום ההוצאות עובדים שם גם על שימור הלקוחות והמוניטין. גם בהולמס פלייס וגם בפרופיט מיהרו לצלם סרטוני כושר לרשתות החברתיות, ובעוד שבפרופיט כבר חושבים על מערך שיעורים LIVE עם מדריכים פופולאריים של הרשת, בהולמס פלייס ישתפו פעולה ויספקו תכנים למבודדים בערוץ הייעודי ב-HOT.
"המהלך הזה נועד לשמור על קשר עם הלקוחות, יש בזה את האלמנט התדמיתי", מסביר ליבלינג. "יכול להיות נחמד לאנשים להתאמן עם המדריך שהם רואים פעמיים שלוש בשבוע".
"ברמה הכי אישית - זה עצוב", מודה שתוי. "אני חושבת שלעשות כושר זה אחד הדברים הכי חשובים. עוד לפני ההחלטה של אתמול, כמות הכניסות למועדונים היתה כמעט זהה ללפני עידן הקורונה, כלומר אנשים החזיקו את הדבר הזה כמשהו שמחיה אותם. אני קיבלתי אתמול מאות הודעות בפייסבוק ובווטסאפ שאומרות 'בבקשה אל תגידי לנו שאתם סוגרים'. יש אנשים שזה בבסיס של החיים שלהם, ופתאום סגרו להם את זה".