"הפן המכוער של המשבר הכלכלי החל להכות במשק הישראלי בעוצמה. לישראל צפויה שנה קשה במיוחד, והאבטלה צפויה לגידול משמעותי" - כך אמר היום (ה') מנכ"ל ישיר בית השקעות, גיורא סרצ'נסקי, בהתייחסו לנתונים שפירסם משרד האוצר על הכנסות המדינה ממסים בחודש ינואר.
"פעולות הממשלה עד כה נעשות באיחור ובמינון לא מספיק והתוצאה תהיה קשה אף יותר. עד כה הגוף היחיד שפועל בעוצמה הראויה הוא בנק ישראל והנגיד, סטנלי פישר, כאשר הכלים שעומדים לרשותו הולכים ומתמעטים. לממשלה שתקום צפויה תקופה קשה ומאתגרת ובכל מקרה קשה לדמיין יציאה מהמשבר לפני אמצע 2010", הוסיף סרצ'נסקי.
הכנסות המדינה ממסים הסתכמו בחודש ינואר 2009 בכ-14.3 מיליארד שקל, ירידה נומינלית של 16.4% לעומת ינואר אשתקד, כך דיווח היום (ה') משרד האוצר. הנתונים הם עקביים עם תחזיות האוצר ובנק ישראל, לפיהן המשק ישראלי נכנס בתחילת השנה למיתון וכתוצאה מכך צפויה ירידה חדה בהכנסות המדינה ממסים. הירידה בגביית המס משתקפת, גם במס הישיר (מס הכנסה ומס חברות) וגם במס העקיף (מע''מ ומכס): הכנסות ממסים ישירים הסתכמו בכ-7.2 מיליארד שקל לעומת 9 מיליארד שקל בינואר 2008, כאשר ההכנסות ממסים עקיפים הסתכמו בכ-6.7 מיליארד שקל לעומת 7.6 מיליארד בינואר אשתקד.
על פי אומדנים ראשונים שנערכו על ידי החטיבה למידע ניהולי באגף החשב הכללי, בחודש ינואר היה לממשלה עודף בסך של 1.5 מיליארד שקל (עודף של 1.8 מיליארד בפעילות למימון, גירעון כולל מתן אשראי נטו).
בפעילות המקומית היה לממשלה עודף של 1.5 מיליארד שקל ובפעילותה בחו"ל גירעון של כ-100 מיליון שקל. העודף התקציבי אופייני לחודשי ינואר עקב הוצאה עונתית נמוכה.
בחודש ינואר פעלה הממשלה ללא מסגרת תקציב מאושרת ובהתאם לחוק יסוד משק המדינה המאפשר לממשלה להוציא 1/12 מתקציב שנת 2008 בכל חודש.
מסגרת ההוצאה החודשית הכוללת שתוכננה בינואר על ידי החשב הכללי עמדה על סך של כ-17.5 מיליארד שקלים, בכ-8.3 מיליארד פחות מ-25.8 מיליארד שהם כ-1/12 של תקציב 2008. התכנון נעשה בהיקף כזה על פי הנחיות החוק ועקב הוצאה עונתית נמוכה בחודש ינואר בכל שנה ועל מנת להשאיר יתרה מספקת לתשלום החזר חובות (קרן וריבית) בהיקף של כ-32.8 מיליארד בחודשים פברואר ומארס 2009.