ארי בכניסה לחדר (צילום: באדיבות המשפחה)
ארי בכניסה לחדר|צילום: באדיבות המשפחה

"בני הקטן,  ארי, בן 8 חודשים אוהב לזחול. אבל אנחנו  לא מרשים לו כי בחדרו יש קרינה גבוהה" אומר אריאל מתל אביב. "חברת חשמל חיברה את כבל המתח של הבניין בדיוק מתחת לרצפה בחדר לפני שנים".

גורמים בחברת החשמל מאשרים כי זה אכן היה נוהל ישן של חברות הבנייה עד לפני 15 או 20 שנה – להטמין את כבלי החשמל מתחת לבלטות. 

משפחתו של אריאל גרה בבניין מאז נבנה בשנות השישים. "הכול התחיל לפני ארבע שנים כשהייתה לי בלטה שהתרוממה", הוא מספר בשיחה עם mako. "מסור דיסק התפוצץ לי בידיים. בהתחלה לא הבנתי מה קרה. מתברר שמתחת לבלטה היה כבל. לשמחתי זה נגמר בנס ולא שילמתי בחיי. מהפיצוץ הזה נוצרה להבה, כשזה קרה מיד  קראתי לחברת חשמל והם כעסו עלי שפגעתי בקו אספקה. הם איימו עלי שצריך לחתום על דוח נזק ושאצא בעלויות התיקון וכל זאת רק  על מנת שיחברו את הבניין שוב לחשמל".

אריאל סרב לחתום. לדבריו, חברת החשמל חייבה אותו לשלם על התיקון, אחרי שהובהר לו שללא תשלום הבניין כולו ינותק מחשמל.

אלא שנותרה בעיה אחת, בעיית הקרינה. "אני מהנדס חשמל ואלקטרוניקה במקצועי והבאתי מודד פרטי. הוא  מדד ואמר שיש קרינה אלקטרו מגנטית מאוד גבוהה".

כבל החשמל מתחת לריצפה (צילום: באדיבות המשפחה)
כבל החשמל מתחת לריצפה|צילום: באדיבות המשפחה

ומה השתנה לאחרונה?
"לפני כשמונה חודשים נולד ארי, הבן שלי ובלית ברירה הבנתי שאני צריך להשמיש את החדר הזה שעד כה היה מחסן. הכנתי חדר לילד שלי שיהיה לו מקום למיטה, ארון וצעצועים, אבל החדר סגור ולכן הבן שלי ישן איתנו ומשחק בסלון במקום בחדרו. הבאתי חברה חיצונית וביקשתי ממנה שתמגן את החדר ועדיין אחרי הכול הקרינה הייתה  גבוהה. פניתי שוב  לחברת חשמל ותשובתם  הייתה שאין בעיית קרינה. אני לא משביח את הנכס, אני מנסה להוציא מפגע, בדירה. יש מפגע בשטח פרטי, ואני לא יודע איפה בדיוק הקו. אני לא יודע איפה אני יכול לקדוח ואיפה לא למרות שזו הדירה של המשפחה שלי".

עו"ד קובי בר-לב, שעוסק בתחום המשפט הסביבתי והרגולציה הסביבתית מסביר שבחיי היום יום אנחנו נחשפים למגוון רחב של מקורות קרינה. קרינה שנפלטת מקווי חשמל, כמו כבל המתח שנמצא מתחת לחדרו של ארי הקטן, היא קרינה בלתי מייננת הנחשבת אמנם למסוכנת פחות מקרינה מייננת (כמו קרינה הנפלטת ממכשיר רנטגן), אך גם לה עלולות להיות השפעות בריאותיות שליליות.

"בהתאם לעקרון הזהירות המונעת, המשרד להגנת הסביבה המליץ על הגבלת חשיפה לקרינה בלתי מייננת לסף חשיפה שאינו עולה על 4 מיליגאוס ממוצע ביום העמוס ביותר מבחינת צריכת חשמל, אולם המלצה זו אינה מעוגנת בחוק או בתקנות. למרות זאת, חברת חשמל פועלת בהתאם להמלצת המשרד להגנת הסביבה ומבצעת אכיפה עצמית ללא הוראת חוק המחייבת אותה לעשות כן", אומר בר-לב.

מדידת קרינה בחדר (צילום: באדיבות המשפחה)
מדידת קרינה בחדר|צילום: באדיבות המשפחה

גורמים בכירים בחברת חשמל אמרו היום ל-mako כי התקן על פי עובדת הוא החברה נקבעו על פי המדדים של ארגון הבריאות העולמי.

 

מחברת חשמל נמסר בתגובה: "חברת החשמל מדדה כבר בשנת בשנת 2018 את רמות הקרינה בדירה באמצעות מעבדה מוסמכת. רמות השדה היו נמוכות ועמדו בהמלצות ארגון הבריאות הבינלאומי. בעקבות פנייה חדשה של המשפחה, תואמה בדיקת קרינה חוזרת בסוף החודש, כולל ניטור רציף. הבדיקה תתקיים בשעה שבה צריכת החשמל גבוהה, כך שרמות הקרינה יהיו בשיא ונוכל באמת לדעת אם יש קרינה גבוהה. בהתאם לממצאים, יגובשו הפתרונות ככל שידרשו".