היו"ר קיבל חצי מיליון שקל. המנכ"ל שני מיליון. רק העתיד של 3,500 עובדי רשת המזון "מגה" הקורסת נותר לא ברור, וגובר החשש לפיטוריהם. אובדן מקום עבודה הוא אירוע טראומטי, אולם חשוב שאלפי העובדים יבינו את זכויותיהם במקרה שהחברה בה הם עובדים תגיע לידי פירוק.
עוד ב-mako כסף:
- המבחן שיראה כמה הכסף שלכם שווה ברחבי העולם
- המוצרים ששווה לשלם עליהם יותר
- תעשיית הזיוף לא פוסחת על שטר ה-200 שקל
האם מצבה הקשה של החברה יפגע בעובדים בצורות נוספות? האם חברה בפשיטת רגל או בפירוק חייבת לשלם לעובדים או שמא הם צריכים להצטופף בתור הנושים יחד עם הספקים השונים?
מתברר שלא. עורך הדין שרון הורנשטיין, עורך התוכן הראשי של אתר "כל זכות", מסביר: "כאשר חברה נכנסת להליך של פירוק או כשמעסיק נכנס להליך של פשיטת רגל העובדים מקבלים מעמד מיוחד ומוגדרים כ'נושה בדין קדימה'. המעמד הזה מעניק להם קדימות בחלוקת נכסי החברה.
"במילים אחרות, אם נותר מה למכור מנכסי החברה, הראשונים בתור לקבלת התשלומים מתמורת המכירה יהיו במקרים רבים העובדים. כמו כן, עובד בחברה שהתפרקה, או שמעסיקו פשט את הרגל, זכאי לקבל מהביטוח הלאומי חלק מהתשלומים שהמעסיק נשאר חייב לו, בין אם מדובר במשכורות, פיצויי פיטורין, הפרשות לקופות גמל ולפנסיה".
עו"ד הורנשטיין מדגיש כי זכות העובד במקרה זה אינה אוטומטית והיא כרוכה במילוי טפסים והגשת תביעות חוב לנאמן או למפרק: "את זה אסור לפספס, שכן לעובדים שלא יגישו תביעה, לא יהיה למי לבוא בטענות".
לאחר שניתן צו פשיטת רגל או פירוק, חובה על העובד להגיש תביעת חוב לנאמן או למפרק. חשוב לאסוף את כל הניירת שיש ברשותכם ממקום העבודה - שלושה תלושי שכר אחרונים, מכתב פיטורין, אסמכתאות על רצף זמן עבודה, יתרות בקרנות הפנסיה, הגמל ופיצויי הפיטורין. את התביעה ניתן להגיש באמצעות טופס תביעת חוב.
ניתן לקרוא בהרחבה על הנושא באתר כל זכות.
שמרו על זכויותיכם במקרה של פיטורים
אבל לא רק בעת פירוק או פשיטת רגל נפגעים עובדי החברה; בשנים האחרונות אנחנו נתקלים בפיטורים המוניים של עובדים בעקבות צעדי התייעלות של חברות שונות. גם במקרה שרשת "מגה" תימכר, קיים סיכוי סביר שעובדים רבים ימצאו את עצמם ללא מקום עבודה. במקרה כזה, אלא הן הזכויות של העובדים, שחובה לעמוד על קיומן.
חובת שימוע – מעביד חייב לקיים שימוע לעובד בטרם פיטורים כדי לאפשר לו להשמיע את טענותיו כנגד הפיטורים. בתי הדין לעבודה פוסקים פיצויים לטובת העובד כאשר הם מוצאים שהשימוע נעשה שלא כדין.
הודעה מוקדמת לפיטורים – על פי החוק חייב המעביד לתת לעובד הודעה מוקדמת על פיטוריו חודש ימים מראש, לאחר שנת העבודה הראשונה. בששת החודשים הראשונים – יום לכל חודש עבודה. החל בחודש השביעי ועד לתום השנה הראשונה – 6 ימים + 1/22 בשל כל חודש עבודה בתקופה האמורה.
גם עובד בשכר יומי / שעתי זכאי להודעה מוקדמת לפי הכללים הבאים: במהלך השנה הראשונה –יום לכל חודש; בשנה השנייה – 14 ימים + יום עבור כל שני חודשי עבודה. בשנה השלישית – 21 ימים + 1 יום עבור כל שני חודשי עבודה. בשנה הרביעית – חודש ימים.
ראוי לשים לב כי מעביד אינו רשאי להוציא עובד לחופשה שנתית בחפיפה לתקופת ההודעה המוקדמת.
מתן אישור בכתב על תקופת העבודה - על המעביד מוטלת החובה לתת לעובד עם פיטוריו אישור בכתב על מועד תחילת עבודתו במקום העבודה ועל סיומם. האישור בכתב צריך להינתן בתוך 14 ימים מיום העבודה אחרון של העובד או תוך שבעה ימים מיום דרישת העובד בכתב, על פי המוקדם מביניהם. מעביד שלא נותן לעובד מכתב כאמור עובר עבירה פלילית וצפוי לקנס של 12,900 שקל.
האישור חשוב לשם הצגתו בשרות התעסוקה לצורך קבלת דמי אבטלה. אולם עובד שמעבידו מונע ממנו את קבלת המכתב על סיום יחסי עובד ומעביד חשוב שיתייצב בשרות התעסוקה וירשם כחוק כדי שיוכל לתבוע תשלום דמי אבטלה עבור הימים שבהם נרשם כמובטל בשרות התעסוקה.
פדיון חופשה שנתית – המעביד חייב לשלם לעובד שפוטר את ימי החופשה השנתית שצבר ולא מימשם, וזאת בהתאם לחוק חופשה שנתית או על פי חוזה העבודה. עובד זכאי לפדיון ימי חופשה לגבי תקופה של עד שלוש שנים לפני סיום עבודתו.
הבראה - עובד אשר השלים שנת עבודה אחת זכאי לדמי הבראה ואם עבד יותר משנה זכאי גם עבור החלק היחסי משנה. עובד יכול לתבוע פדיון דמי הבראה לגבי תקופה של עד שנתיים לפני תום תקופת העבודה.
פדיון ימי מחלה – אין בחוק התייחסות לגבי הזכות לפדיון ימי מחלה בלתי מנוצלים עם סיום יחסי עובד ומעביד. קיימים הסכמים קיבוציים בהם הזכות לפדיון ימי מחלה בלתי מנוצלים קבועה בהוראות ההסכם, ואם חל על עובד כזה הסכם כאמור המפרט באילו תנאים ניתן לקבל את התשלום יש לנהוג על פי הוראותיו.
תביעות אחרות (בהן מוטלת חובת ההוכחה על העובד) - א. תביעות לגמול עבודה בשעות נוספות שלא שולמו כדין. ב. תביעה לדמי חגים שלא שולמו.
עובד יומי / שעתי – הממוצע היומי / שעות עבודה בתקופה של 12 החודשים האחרונים שקדמו לפיטורים כפול השכר היומי / שעתי..
פיצויי הפיטורים יחושבו כמולנים אם הם לא שולמו בתוך 15 ימים מן המועד לתשלומים.
במקרים רבים פיצויי פיטורים משולבים בהסדרי הפנסיה אליהם מופרשים כספי העובד והמעביד על פי חוק. זכותו של העובד לקבל את חלק הפיצויים שבהסדר הפנסיה.
במידה והתשלומים לקרן הפנסיה הם "על חשבון" פיצויי פיטורים זכאים העובדים להשלמת פיצויי פיטורים בגובה ההפרש בין מה שנצבר בקרן הפנסיה לבין 100% השכר האחרון כשהסכום מוכפל בשנות העבודה של העובד במקום העבודה.
על העובד לקבל ממעבידו מכתב שחרור לכל קרנות הפנסיה והחיסכון השונים.
טופס 161 ו-161א' - בהתאם לתקנות מס הכנסה ומס מעסיקים על המעביד אשר משלם מענק פרישה לעובד להגיש טופס 161 לפקיד השומה. טופס 161א' ממלא העובד עצמו כדי להיות זכאי מפטור ממס בגין פיצויים שמעניקה לו פקודת מס הכנסה (מענק פרישה לכל שנת עבודה הוא 10,980 שקל).
דמי אבטלה – עובד שכיר שפוטר זכאי לדמי אבטלה באופן מיידי בהתאם למועד פיטוריו במכתב הפיטורים אותו יש להציג בלשכת שרות התעסוקה.
אגב, עובד שמפסיק את עבודתו מרצונו זכאי להתחיל לקבל דמי אבטלה רק לאחר 90 יום מהפסקת העבודה. התפטרות בנסיבות מוצדקות מזכה את העובד המובטל כאילו פוטר, אם יעלה בידו להציג מסמכים שיוכיחו את טענתו.