נתניהו, ארכיון (צילום: רויטרס)
החליט לוותר על הגזירות. נתניהו|צילום: רויטרס

לאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו, ויתר על העלאת המע"מ על פירות וירקות, מתבהרת תמונת חבילת המס בשנים 2009-2010. גם מס הבצורת בדרך לביטול, הטלת מע"מ על שירותי התיירות בוטלה והפחתת הטבת המס לבוגרי תואר ראשון גם היא בוטלה. מאין יבוא הכסף? בין היתר, ייתכן כי המע"מ הכללי יעלה ב-0.5% נוספים, וכמו כן הפחתת מס החברות תבוטל כליל.

סלע המחלוקת בחבילת המס היה, כידוע, הטלת המע"מ על פירות וירקות. פירות וירקות נהנות מפטור מלא ממס, דבר חסר כל היגיון כלכלי. לפי התוכנית של האוצר, הוצע להטיל מע''מ מלא על מוצרים אלו, מהלך שביישום מלא יניב 2.7 מיליארד שקלים לקופת המדינה (900 מיליון שקל ב-2009 ו-1.8 מיליארד שקל ב-2010). עם זאת, מפני שכלל חברי ועדת הכספים הביאו התנגדות נחרצת למהלך והוא לא יעבור במתכונת הנוכחית, מתגבשת פשרה בין כלל השחקנים לפיה הטלת המע''מ תיעשה בצורה הדרגתית ולא בבת אחת. בתמורה, יוותר ראש הממשלה על ישום מלא בתוכניתו להפחתת המס השולי המרבי על יחידים.

כזכור, על מנת לממן את הגרעון ולחסוך במים הוצע היטל מס על שימוש במים - "היטל בצורת" - לפיו משקי בית ישלמו 20 שקלים על כל קוב מים החל מהקוב ה-15. המהלך צפוי להניב לקופת המדינה בין 800 ל-1.2 מיליארד שקל. עם זאת, בעקבות ההתנגדות הנחרצת מחברי ועדת הכספים, מתגבשת בין הוועדה לבין פקידי האוצר פשרה. כעת, נראה סיכוי נמוך למהלך הזה לעבור. רק אתמול אמר יו''ר וועדת הכספים, משה גפני: "היטל בצורת הוא גרוע מהטלת מע''מ על פירות וירקות". מה שבטוח, ההצעה לא צפויה לעבור במתכונתה המקורית".

במוקד האידיאולוגיה הכלכלית של ראש הממשלה נמצאת הטענה כי הפחתת מס חברות היא המנוע העיקרי לצמיחה ולמשיכת חברות זרות ארצה. כתוצאה מכך, בחבילת המס הוצע לבצע מייד הפחתה של 1% במס חברות מ-26% ל-25%, אשר עלותה לקופת המדינה נאמדת בחצי מיליארד שקל וב-2010 הפחתה נוספת של 1% בעלות דומה (סך אובדן הכנסות ב-2010-2009 נאמד במיליארד שקל). לפי המתווה המוצע, מס החברות צפוי לרדת ב-1% כל שנה עד 2015, אז יעמוד על 18% בלבד. צפויה התנגדות נחרצת בוועדת הכספים לצעד זה ויתכן כי הוא לא יאושר במתכונת שהוצע. עם זאת, הערכות הן כי ראש הממשלה ושר האוצר יאלצו להתפשר, הם יעדיפו לוותר על הפחתות מס הכנסה על יחידים ולא על חברות. המנצות הגדולות מטבע הדברים, הן החברות ובעליהן, השייכות לשכבות החזקות במשק.

בנוסף, על מנת לסגור את החור בתקציב, ייתכן כי המע''מ במשק יעלה ב-0.5% לרמה של 17%, לאחר שכבר הועלה השנה ב-1% ל-16.5%. המע"מ יעלה במידה וחלק מהגזרות הנוספות שהטיל האוצר לא יעברו במלואן, מהלך שיניב 2.7 מיליארד שקל נוספים.