אחת ההקלות של הסגר הייתה הסרת האיסור להישאר בטווח 1000 מטר מהבית, וכן הותר להתקהל עד 20 איש בשטח פתוח. היו מי שחשבו שהסרת ההגבלות הללו סוף סוף תאפשר להם לצאת לעבודה שהם כל כך אוהבים, אחרי חודשים שהם נאבקים להשאיר את הראש מעל המים- אבל מסתבר שהחלטות לחוד ומציאות לחוד.

אורן ורדי, בן 37 נשוי מאמן כושר ודיאטן קליני מכפר סבא, ראה בקבוצת הוואטצאפ של מאמנים את ההודעה ששלח קולגה שלו לפיקוד העורף. בהודעה אותו קולגה ביקש להבין האם משמעות הסרת המגבלות היא ש, שהוא וחבריו יכולים לחזור לפארקים לאמן אנשים בשטח פתוח. הוא לא האמין שיקבל את התשובה שקיבל.
"פיקוד העורף השיב לקולגה שלי שמותר להתאמן עד 10 אנשים בחוץ. אך ללא מאמן", הוא מספר. חשבתי שאולי הם לא הבינו את השאלה שלו אז פניתי אליהם בעצמי כי התשובה לא נשמעה לי הגיונית.

ורדי פנה לדף הפייסבוק של פיקוד העורף ושאל גם הוא האם מותר להתאמן בחוץ יחד 10 אנשים. פיקוד העורף השיבו לו כי: "מותר להתאמן במסגרת כללי ההתקהלות- עד 10 אנשים במבנה ועד 20 איש בשטח פתוח תוך שמירה על מרחקים". אסור למאמן לאמן לקוחות ואסור להתאמן בחדר כושר או סטודיו או עסק אחר לפעילות ספורט".

"רגע", הקשה ורדי בשיחה, "אם מאמן מתאמן עם המאמנים שלו"? ופיקוד העורף השיבו: "אסור למאמן לקבל לקוחות, מותר לו להתאמן עם חברים ללא קשר לעסק".

"את מבינה", הוא אומר בשיחה עם מאקו. "הם מצפים ממני לאמן בהתנדבות! אני בקושי הצלחתי להחזיר את כל ההפסדים של הסגר הראשון וכבר בא הסגר השני. אין שום איסור כביכול שאוסר עלי לאמן בחוץ, אבל בשם "הסולידריות", שאסור לעסק לקבל קהל לעבוד – אסור לי לחזור לעבודה שלי".

ורדי, בעל סטודיו לאימוני קבוצות פונקציונלי, מספר כי הסגר השני תפס אותנו כשבדיוק הצליח להחזיר את כל הלקוחות שעזבו אחרי הסגר הראשון. " בתחילת הסגר השני לקחנו הלוואה כדי לחזור לרגליים. שוב זום שוב לקוחות עוזבים, אלו שמצאו פתרונות זולים אני לא מאשים אף אחד בעת הזו. ואז נותנים אישור של 20 איש להתקהל בחוץ , פארקים מפוצצים. לא קשה לשמור על מרחק. זה אבסורד. כי זה לא פייר שאני אעבוד ומישהו אחר לא".

"בסגר הראשון קיבלתי דו"ח של 5,000 שקלים כי שוטרים נכנסו לסטודיו וראו 2 מאמנים שלי מתאמנים. הם באותו זמן העבירו לאנשים שיעורים בזום, אף אחד חוץ מהם לא היה במבנה ומדובר על חלל גדול והשוטרים פשוט נכנסו ונתנו לי דו"ח", הוא מספר.

"לא היה לי שום מקרה בסטודיו של הדבקה ואף מתאמן פעיל לא היה חולה. ואנחנו הקפדנו. יש לי איזור לא מנוצל בסטודיו כי הוא קטן מידי כדי לאמן בתקופה הזו. אני מפסיד כסף רק כדי לשמור על החוק", הוא מדגיש. "צחקו עלי בקבוצת המאמנים שאני מקפיד עד כדי ככה.

איפה המדינה שלי כשאני צריכה אותה?!

גם אלמוג אבינועם (34), בעלת סטודיו "אלמוג בית לפילאטיס מכשירים" ביהוד ובנווה מונוסון, מספרת על תחושות דומות כשקראה את ההתכתבות. " זו הפעם השלישית השנה בה אני ועמיתיי נאלצים להפסיק את מתן שירותינו הכל כך מטיבים וחשובים לציבור לקוחותינו. ביממה האחרונה התבשרתי באבסורד בו מאשרים להתאמן במסגרות מסוימות, אך ללא מאמן ודורשים מאיתנו לאמן בהתנדבות. אם נאמן בהתנדבות, האימון מאושר".

" אני שואלת את הרשויות, האם את המיסים המטורפים שגובים ממני כעצמאית מידי חודש, גם בסגרים כשאוסרים עליי להתפרנס, ניתן לשלם בהתנדבות? האם ביטוח לאומי שממשיך לגבות ממני מידי חודש אלפי שקלים, גם בסגרים, מוכן להתנדב עבורי ולהפסיק לגבות ממני? האם את השכירות והארנונה שאני ממשיכה לשלם גם כשחויבתי לסגור את העסק, המדינה מוכנה להתנדב בשבילי ולשלם? ומה לגבי "מענקי הפיצויים", שהם בדיחה ומלבד כותרות בחדשות אינם מגיעים אלינו העצמאים ואינם באמת מפצים אותנו על 8 חודשים של מאבק הישרדותי והיד עוד נטויה", היא אומרת בכאב.

"בתור פטריוטית שנתנה מעצמה למדינה במשך שנים גם בקבע וגם במילואים, בתור עצמאית שהמדינה שותפה שקטה שלה לעסק במשך שנים, אני שואלת, איפה המדינה שלי כשאני צריכה אותה?!? ובאיזו הצדקה המדינה מבקשת ממני לעבוד במקצוע שלי בהתנדבות?"

"אם מבחינה בריאותית קבעו שאסור להתאמן באימון שמשקם ומשמר חיי אנשים ואין בו סכנת הידבקות, כיוון שהמרחקים גדולים בין המתאמנים והאימון הוא לא אירובי ומכיל כמות קטנה של מתאמנים. איך יכול להיות שמאפשרים בכל זאת אימון בחלל סגור או פתוח לקבוצת אנשים ללא השגחת מאמן? למעשה, הוראה זו אומרת בפירוש שאין מניעה מהתחום שלי לחזור לפעילות וההגבלה היא פגיעה כלכלית מכוונת. אנחנו, סטודיו לפילאטיס, שומרים על כל ההנחיות בסטודיו כיוון שבריאות הציבור היא משאלת ליבנו".

"ההנחיות חייבות להיות הגיוניות ופשוטות"

כשפנינו לפיקוד העורף על מנת לבקש שיסבירו את הרציונל מאחורי ההוראות הללו והאכיפה הבררנית, הם טענו שהם בסך הכל מסבירים את הוראות משרד הבריאות והפנו אותנו אליהם.

במקביל, ביקשנו מחברת הכנסת יפעת שאשא ביטון, יושבת ראש ועדת הקורונה להתייחס לסוגייה: "אם זה אכן כך, זוהי דוגמא איך מנהלי המאבק בנגיף הקורונה - מאבדים את אמון הציבור. אם מותר ש-20 איש יתאמנו בחוץ, כולל מאמן, למה זה משנה שבדרך, חס ושלום, גם יהיה מאמן כושר מובטל שיקבל כמה שקלים? אנחנו נלחמים בנגיף או בפרנסה? האבסורד שבהנחיות כמו זו פוגע באמון הציבור ומרחיק אותנו מהמטרה המשותפת. ההנחיות חייבות להיות הגיוניות ופשוטות".

כעת דנים על הנושא בועדת הקורונה בתקווה לעשות סדר בהנחיות. ״דווקא בנקודת הזמן הזו שהתחלנו תהליך ההקלות של הסגר. יש לנו הזדמנות מצוינת לרכוש מחדש את אמון הציבור- אין מחלוקת על כך שללא אמון הציבור לא נוכל לנצח את המגיפה- לצורך כך צריכים להיות כללים מאוד פשוטים וברורים שינחו את המתווים השונים ביציאה מהסגר, זה אומר שיש לנו כלל ואחר כך מחיריגים את היוצאים מן הכלל ולא להפך- יוצרים המון החרגות וכתוצאה מכך ההנחיות לא ברורות כלל", אמרה ח"כ שאשא ביטון. "הדברים צריכים להיות מאוד פשוטים ואני מוכרחה לומר שבאופן שזה מתנהל היום אנחנו מתריסים את הציבור ולא מגייסים אותו. חשוב לי לומר- בואו ננסה לעשות את זה אחרת על פי כללים שהציבור יבין איך הוא יכול לקיים את שגרת החיים שלו לצד זהירות.״

"מדברים על אמצע נובמבר שיפתחו חדרי כושר- מי מבטיח לי שזה יקרה. יש סיכוי שהתחלואה שוב תעלה כי פתחו בתי ספר וישיבות. אין לי מושג מה יקרה", מסכם ורדי. "יש לי מחשבות כבר על סגירה מחשבות הכי נואשות שיכולות להיות לעצמאי. כל היום. אני מרגיש שלא משנה כמה לחץ הציבור יעשה- לא סופרים אותו. זה הרגשה שמלווה אותו ועוד הרבה אנשים".

תגובת דובר צה"ל: המענה בפורטל הלאומי ניתן בהתאם להנחיות משרד הבריאות, כפי שאושרו על ידי הממשלה

ממשרד הבריאות טרם התקבלה תגובה לנושא