לפני כמה שבועות הגיעה ל', צעירה כבת 30, לחנות סלולר גדולה בקרית גת. היא ביקשה מהמוכרת לרכוש מכשיר מסוג 'סמסונג גלקסי נוט 20' בשווי של 3,410 שקלים. היא מסרה למוכרת את כרטיס האשראי אבל העסקה לא כובדה ונכתב שנדרש קוד לאישורה.
ל', צלצלה לחברת האשראי, ומסרה קוד והעסקה אושרה. "לא הייתה לי שום סיבה שבעולם לחשוד. אחרי יום, יומיים גיליתי שהעסקה לא אושרה ואז הבנתי שזה עוקץ והגשתי תלונה במשטרה", סיפרה בעלת החנות בעדותה במשטרה.
בעלת החנות למוצרי אלקטרוניקה איינה היחידה שנפלה בפח. מדובר בנוכלת סדרתית, שלפני שבעה חודשים בית המשפט אסר עליה להשתמש בכרטיסי אשראי כדי שלא תעקוץ בעלי חנויות, אבל היא צפצפה על ההחלטה והמשיכה בסדרת עקיצות.
השיטה של ל' הייתה די פשוטה. היא נהגה להגיע לחנויות סלולר, לבקש לרכוש מכשיר סלולארי חדש, ולמסור להם את כרטיס אשראי של בנק הדואר כשאינו טעון בכסף.
המוכרים מעבירים את הכרטיס, מגלים שאין אישור ומבקשים ממנה קוד סודי של ארבע ספרות. בשלב זה ל' הייתה הולכת הצידה כאילו מתקשרת לחברת האשראי ומוסרת ארבע ספרות שעולות לה בראש, המוכר מעביר את כרטיס שוב במכשיר הסליקה, מקבל אישור ו-ל' יוצאת שמחה ומאושרת עם השלל: מכשיר טלפון בשווי אלפי שקלים. כמה ימים לאחר מכן בעל החנות נחרד לגלות שהעסקה לא אושרה והוא נפל בפח.
כך פעלה גם בחנות סלולר גדולה בעיר שדרות, בה רכשה אייפד חדש ואייפון 11' בשווי של 8,000 שקלים. היא מסרה לבעל החנות קוד סודי שכאילו קיבלה מחברת האשראי בהודעה לטלפון שלה. העסקה אושרה אבל למחרת בעל החנות גילה שגם הוא נפל קורבן לתרגיל עוקץ של ל'.
כמה ימים לאחר מכן הגיעה ל' לחנות סלולר אחרת וביקשה לרכוש אייפון פרו מקס '12 בסכום של 5,150 שקלים. גם הפעם הכרטיס עבר ולא אושר ונדרש קוד סודי. ל', מסרה קוד סודי פיקטיבי, העסקה אושרה והיא לקחה את המכשיר. בעל החנות נותר בלי מכשיר ובלי כסף.
הצליחה לפצח את השיטה די בקלות
את המכשירים הגנובים ל' פרסמה באתרי יד שנייה ושלשלה לכיסיה עשרות אלפי שקלים. "היא רכשה מוצרים שניתן לממש אותם במכירה מהירה באתרי יד שנייה", הסביר מפקד יחידת ההונאה במשטרת המחוז הדרומי, רפ"ק רונן עמרם, "היא מספר קודים פיקטיביים שעלו לה בראש והתבררו כנכונים וכך היא הונתה את בעלי החנויות שגילו מאוחר יותר שהעסקה לא אושרה והכסף על הרכישות לא הועברו אליהם".
אבל לא רק מכשירי אלקטרוניקה נגנבו בדרך זו. בחנות תכשיטים גדולה ברחוב רוטשילד בראשון לציון, ל' ביקשה לרכוש שני צמידי זהב גדולים- אחד לגבר ושני לאישה בשווי כולל של 9,500 שקלים.
היא מסרה לידי המוכרת את מספר כרטיס האשראי ותעודת הזהות כדי שתוכל לצלם אותה. המוכרת העבירה את הכרטיס והופיע הודעה שעל ל' לרשום קוד של שלוש ספרות ושעליה להתקשר לחברת האשראי. ל' חששה שהמוכרת תתקשר לחברת האשראי ואמרה לה שהיא תעשה זאת. היא מסרה לה קוד פיקטיבי.
"היא התקשרה ומסרה לי שקיבלה לטלפון הסלולרי שלה הודעת אס.אמ.אס עם מספר קוד סודי. הקשתי את הקוד שהיא מסרה לי והעסקה אושרה", סיפרה בעלת החנות לחוקרי יחידת ההונאה במשטרת המחוז הדרומי. ל' יצאה מאושרת מהחנות עם צמידי הזהב היקרים ולמחרת בעלת החנות נדהמה לגלות שהעסקה לא אושרה.
בעלי החנויות שנעקצו הגישו תלונות ביחידת ההונאה במשטרת המחוז הדרומי. החוקרים בפיקודו של רפ"ק רונן עמרם גבו מהם עדויות, לקחו את סרטוני האבטחה המתעדים את ל' בעת מעשיה וכעבור כמה ימים עצרו אותה לחקירה.
לשכת התביעות במשטרת מרחב לכיש הגישה כתב אישום נגד ל' לבית משפט השלום באשקלון המייחס לה עבירות שקל קבלת דבר במרמה, הפרת הוראה חוקית ושימוש ברכיב חיוני באמצעי תשלום בכוונה להונות. ל' הכחישה וטענה בחקירתה שהיא לא זאת שמופיעה בסרטונים ושלא עקצה אף אחד אבל בעלי החנויות העידו שזו היא שהונתה אותם.
"מה שהכי מדהים שאין לה שום ידע בתחום הסייבר. היא לא כזאת מתוחכמת, אבל היא הצליחה לפצח את השיטה די בקלות ופענחה קודים של כרטיסי אשראי וגרמה לעסקה להיות מאושרת בחנויות מבלי להיתפס", הסביר קצין משטרה בכיר ביחידת ההונאה במשטרת המחוז הדרומי. משפטה ייפתח במהלך השבועות הקרובים.