בית קברות עם חלקות פנויות (אילוסטרציה: Oleg Zaslavsky, shutterstock)
אופס, הקבר נעלם|אילוסטרציה: Oleg Zaslavsky, shutterstock

זה קרה לפני כשנתיים בבית העלמין בקרית מלאכי. בני משפחה שאביהם נפטר הגיעו לאחר השבעה לעלות לקברו. לתדהמתם הם הבחינו שחלקת הקבר של אביהם הועתקה למקום אחר מבלי שעודכנו בעניין. עובד של המועצה הדתית שהיה במקום וניהל את טקס האשכבה הכחיש את טענותיהם וטען כי לא היה ולא נברא.

אלא, שבני המשפחה, שתעדו את מסע ההלוויה של אביהם בסרט וידאו עבור אחיהם שגר בארצות הברית,  הציגו אותו בפניו של העובד והוכיחו לו שקבר אביהם הוחלף בעוד יושבים עליו שבעה בביתם ומבלי שאיש במועצה הדתית טרח לעדכן אותם בעניין.

עובד המועצה שצפה בסרטון נשבר והודה בפניהם, כי אכן גופת אביהם הועבר לקבר אחר בחלקה סמוכה מאחר והחלקה בה נקבר נמכרה לאדם אחר.

באמצעות עורך הדין גיל קונפינו הגישו בני המשפחה תביעה נגד המועצה הדתית בעיר לבית משפט השלום באשקלון ותבעו פיצוי של 600 אלף שקל.

בכתב התביעה טענו בני המשפחה כי המועצה הדתית פעלה בניגוד לדין כאשר העבירה את הקבר של אביהם לחלקה אחרת ללא ידיעתם ומבלי לקבל את אישורם. לטענתם, אביהם נקבר בפעם השנייה דבר שפגע בכבודו.

לדבריהם, המועצה הדתית ניהלה איתם משא ומתן כדי להגיע לפשרה שכלל הצעה של שלושה קברים בחינם עברו בני המשפחה אך הם סירבו בתוקף.

בכתב ההגנה שהגישה המועצה נטען, כי אכן אביהם המנוח של התובעים הועבר מקברו לקבר אחר  על ידי עובד בית העלמין - דבר שנעשה בשגגה וללא כוונת זדון. לטענת המועצה הדתית, רב מהרבנות אישר את קבורתו השנייה של המנוח בחלקת קבר אחרת.

המועצה טוענת, כי אירוע של טעות בקבורה אינו נחלתה הבלעדית והיו אירועים מסוג זה במקומות שונים ברחבי הארץ וכי הם הסתמכו על פסק הלכה של הרב שהתיר העברת גופת המנוח לקבר אחר כיוון שהקבר בו נקבר נמכר לאדם אחר.

השופט עידו כפכפי שדן בתביעה קבע בפסק הדין, כי המועצה הדתית הנתבעת בתיק וכי היא פעלה בניגוד לתקנות וכי העברת גופתו של המנוח נעשתה ללא אישור המשפחה ורופא מטעם משרד הבריאות.

לדבריו, במקרה זה הנתבעת פעלה בניגוד להלכה כאשר החליטה על דעת עצמה להעביר את גופת המנוח לחלקה אחרת ולא טרחה להעיד בבית המשפט את הרב שאישר לה לעשות זאת.

"אין ספק כי מעשיהם של עובדי המועצה הדתית מעידים על רשלנות חמורה ובפרט מעשיו של ר' (עובד מועצה הדתית) אשר החליט להעביר את המנוח מקברו ככול הנראה על דעת עצמו מבלי ליידע את המשפחה ואף ניסה להסתיר מפניהם את המקרה", הדגיש השופט כפכפי בפסק הדין.

לדבריו, למרות חומרת המעשה אין הדבר מעיד שהייתה כוונה לפגוע במשפחת המנוח, אך הוסיף כי המועצה הדתית הודתה שחלה טעות  להעביר את המנוח ללא קבלת אישור כמתחייב על פי החוק ולכן היא זכאית לפיצוי כספי בגין עוגמת נפש.

השופט פסק כי בני המשפחה יקבלו פיצוי של 100 אלף שקל , 23,400 שכר טרחת עורך דין ועוד 2,500 שקל אגרת בית משפט.