לפני כחודש הורה בית הדין האזורי לעבודה בירושלים למפעל הפיס להחזיר לאלתר לעבודתה עובדת שמסרבת להתחסן. "על מפעל הפיס לבחון בתום לב ומתוך שיקולים ענייניים בלבד את כלל ההתאמות הניתנות לביצוע כדי שהעובדת תוכל לשוב לעבודה בפועל ובאופן מידי".
במפעל הפיס קיבלו את הכרעת בית הדין, אבל החליטו לצמצם את החשיפה לעובדת על ידי הצבתה במקום אחר. היא עברה לעבוד בבניין שסמוך לבניין מפעל הפיס, ביחד עם עובדת נוספת שאינה מחוסנת. היא נדרשה להציג בדיקת קורונה כל 72 שעות.
בעקבות השינויים בתנאי עבודתה, העובדת פנתה לבית הדין בשנית, בבקשה כי יתערב בהתאמות שנערכו, בטענה כי "אלה אינן מידתיות, אינן סבירות ומנוגדות להחלטה הקודמת". בית הדין התבקש על ידי העובדת להורות על השבת העובדת לעמדת עבודתה המקורית, וכן לחדול מדרישת ביצוע בדיקות הקורונה אחת ל- 72 שעות. בהקשר לביצוע בדיקות הקורונה, העובדת טענה כי "נוכח החלטת הממשלה לחייב מי שאינו מחוסן בעלויות הבדיקות, הרי שמלבד היותן פולשניות ופוגעניות, הן גם בעלות השלכות כלכליות עבורה".
כמו כן, טענה העובדת, כי למפעל הפיס אין זכות לאמץ את כללי התו הירוק (אשר לפי התקנות חל על הציבור המגיע למקומות ציבוריים, אך אינו חל על עובדים), ולכן אינו יכול לדרוש מעובדיו להציג תעודת מתחסן/ מחלים או בדיקת קורונה בתוקף בכניסה למקום העבודה.
בית הדין דחה את בקשתה של העובדת וקבע כי "הצבת העובדת בעמדת עבודה מבודדת בשל היותה לא מחוסנת, הינה התאמה שהמפעל רשאי לשקול במסגרת הפררוגטיבה הניהולית שלו".
בית הדין אישר את דרישת מפעל הפיס כי העובדת תציג בדיקות קורונה שליליות בתוקף במועד התייצבותה לעבודה – "דרישה שעולה בקנה אחד עם הוראות התו הירוק ועמדת הגורמים הרפואיים המקצועיים המבוססות על בסיס רפואי מוצק".
טענת העובדת באשר לסוגיית עלויות הבדיקות נדחתה בהיותה בלתי רלבנטית כלפי המפעל – נקבע, כי "כל עוד יש הצדקה עניינית לביצוע הבדיקות, המפעל אינו נזקק להידרש לאופן בו תבחר הממשלה לספק שירות זה".
בהקשר לאימוץ כללי התו הירוק על ידי מפעל הפיס במקום העבודה, קבע בית הדין, כי "זכותו וחובתו של מעסיק לנהל את מפעלו באופן בו הוא מבטיח את בריאותם של עובדיו ככל הניתן. החלטת הממשלה להחיל את כללי התו ירוק במקומות ציבוריים הינה במסגרת חובותיה לשמירת בריאות הציבור ואינה מצמצמת את חובות המעסיק כלפי עובדיו וכלפי מי שבא בשעריו. ההפך הוא המתחייב, ככל שיש כללים רפואיים הגיוניים החלים במקומות ציבוריים ויש מכנה משותף בין אותם מקומות לבין מקום 'פרטי' המאכלס ציבורים – יש מקום להחיל בו את אותם הכללים".
נודע, כי מאז קבלת החלטת בית המשפט פנו ליו"ר מפעל הפיס אביגדור יצחקי כבר מספר עורכי דין שמייצגים מעסיקים נוספים במשק וביקשו לקבלה כדי ללמוד את משמעותיה וכן אם ניתן להשתמש בתקדים על מנת להתמודד עם אנשים שבוחרים לא להתחסן ולהגיע בכל זאת למקום העבודה.
יו"ר מפעל הפיס, רו"ח אביגדור יצחקי: "מפעל הפיס ימשיך לעשות כל מה שנדרש על מנת להגן על בריאות העובדים כולם ובפרט על בריאותם של העובדים שנמנים עם אוכלוסיות הסיכון. מפעל הפיס מברך את בית הדין על החלטתו התקדימית שלראשונה מעניקה גם למעסיקים כלים אפקטיביים להתמודדות עם האתגר המורכב הזה."