נטע ברזילי עשתה היסטוריה כשהביאה אתמול (שבת) לישראל זכייה רביעית בתחרות האירוויזיון, שעורך איגוד השידור האירופי כבר 63 שנה. אך האם מלבד חשיפה וכבוד הזכייה באירוויזיון גם שווה לברזילי - ולישראל - כסף? הנה חמישה דברים כלכליים שלא ידעתם על האירוויזיון.
1. זוכי האירוויזיון לא לוקחים הביתה שום פרס כספי, אלא רק פסלון בצורת מיקרופון. תחרות האירוויזיון יכולה להיות מקפצה לקריירה מוזיקלית מכניסה ביותר, אם כי נראה שבעבר המקפצה הזו היתה גדולה יותר.
הדוגמה המפורסמת ביותר היא כמובן של להקת אבבא, שנהפכה אחרי זכייתה באירוויזיון 1974 לאחת הלהקות הפופולריות ביותר בעולם שהמשיכה להרוויח הרבה כסף, גם הרבה אחרי התפרקותה, וחבריה - שעומדים להתאחד בקרוב בשיר חדש - מוערכים בשווי של יותר מ-100 מיליון דולר. גם הזמרת סלין דיון, שייצגה את שווייץ ב-1988, השיקה לאחר זכייתה באירוויזיון קריירה בינלאומית והיא כיום מוערכת בשווי של 400 מיליון דולר.
2. המדינה המארחת את האירוויזיון מוציאה לא מעט כסף על האירוע, בתקווה שיביא הרבה תיירים - אך בדרך כלל קשה לכסות על ההוצאות. בירת אזרבייג'ן, באקו, שאירחה את האירוויזיון ב-2012, היתה זו שהוציאה הכי הרבה כסף בשנים האחרונות על אירוח התחרות - קרוב ל-65 מיליון דולר, שהושקעו בעיקר בבניית אולם חדש במיוחד עבור האירוע. ההכנסות מתיירות בעקבות אירוח התחרות היו פחות מ-10 מיליון דולר - סכום לא קטן עבור מדינה כמו אזרבייג'ן, אך לא ממש מתקרב לכיסוי ההוצאות.
3. לאורך השנים הצטרפו לאירוויזיון מדינות רבות, אך גם פרשו ממנו לא פעם מסיבות שונות. ב-2010, למשל, הודיעו אנדורה, צ'כיה, הונגריה ומונטנגרו כי לא יקחו חלק בתחרות באותה שנה, ונימקו זאת בכך שהן אינן יכולות להרשות זאת לעצמן. אנדורה, שהשתתפה באירוויזיון שש פעמים אך לא זכתה באף אחת מהן, היא היחידה מבין המדינות האלה שגם לא חזרה לתחרות.
4. השנה, כשבריטניה נמצאת בעיצומו של תהליך הפרישה שלה מהאיחוד האירופי, קרא חבר הפרלמנט הבריטי מייקל פבריקנט לפרוש גם מתחרות האירוויזיון. בריטניה אמנם זכתה באירוויזיון חמש פעמים, אך בשנים האחרונות לא הצליחה להתברג למקומות הראשונים, והיו שטענו כי זה רעיון לא רע. ואולם ההצעה של פבריקנט כנראה לא תידון ברצינות - הרשתות החברתיות סערו בעקבותיה ומעריצי האירוויזיון הבריטים איימו לצאת לרחובות אם אכן בריטניה תצא מהתחרות.
5. אם נדמה לכם שאתם מחייכים היום יותר, זה לא מקרי. מחקר שפורסם לאחרונה בבריטניה הראה כי הצלחה באירוויזיון משפרת את מצב הרוח הלאומי. חוקרים מאימפריאל קולג' לונדון בדקו באמצעות סקרים 33 מדינות ומצאו כי כל עלייה של עשרה מקומות בדירוג הסופי לוותה גם בעלייה ברמת שביעות הרצון של תושבי המדינה, וירידה בשיעורי ההתאבדות. בנוסף, מצאו החוקרים כי גם אם ביצועיה של מדינה בתחרות לא היו טובים, שביעות הרצון של התושבים היתה גבוהה יותר כשמדינה השתתפה באירוויזיון, מאשר במקרה של אי השתתפות.
יודעים מה הסיפור הבא של mako כסף? כתבו אלינו money@mako.co.il
הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker
כתבות נוספות:
הסיוט של המשקיעים: חמש נורות אזהרה שיעזרו לכם לא ליפול בפח
הונאת ביטוח על סטרואידים: כך גרפה חבורת נוכלים 30 מיליון דולר ממעידות מבוימות