לפני כמה ימים הטלפון של ר', איש עסקים מבוסס תושב חיפה, צלצל ללא הרף. מצדו השני של הקו היה בחור שהציג עצמו בשם 'קובי' שהזדהה כבכיר בפרקליטות.

"הוא אמר לי שהוא קרא באחד מאתרי האינטרנט על פרשה שבה הייתי מעורב והוגש נגדי כתבי אישום. התפלאתי קצת שהוא מכיר את המקרה", שחזר ר', "הוא הציג עצמו כבכיר בפרקליטות שיש לו קשרים גם במשטרה, וטען שהוא יכול תמורת 50 אלף שקלים לסגור לי את התיק שבו הסתבכתי.

ר' קבע פגישה עם האיש בתל אביב ונתן לו עותק מתעודת הזהות שלו כדי שהאחרון יוכל לסגור את התיק. "מסרתי לו 30 אלף שקל במזומן במעטפה, ומאז לא שמעת ממנו יותר. הוא נעלם עם הכסף ואני נשארתי עם כתב האישום".

כמה שעות לאחר מכן אותו 'קובי' התקשר ל-י' חשוד שהיה מעורב בשוד אלים והציע גם לו לסגור את התיק תמורת 50 אלף שקלים.

"הוא ידע על המעצר שלי. אין לי מושג איך השיג את מספר הטלפון שלי. הוא אמר שתמורת 50 אלף שקלים הוא יפעיל את הקשרים שלו בפרקליטות ובמשטרה, אני אשתחרר ממעצר בית והתיק נגדי ייסגר. הטעות הכי גדולה שלא התייעצתי עם העורך הדין שלי", התוודה י'. "אחרי כמה שיחות דאגתי שהוא יקבל את הכסף במזומן, וזמן קצר לאחר מכן הוא נעלם לגמרי. הטלפון שלו היה מנותק. הבנתי שמדובר בנוכל שעקץ אותי ושהלך הכסף. התקשרתי לעורך הדין שלי והוא אמר שאני טיפש שלא התייעצתי אתו".

"אל תספרו לעורכי הדין שלכם"

י' ו- ר' הם לא היחידים שנעקצו בחודשים האחרונים על ידי נוכלים המתחזים לפרקליטים בכירים בפרקליטות. מדובר על מאות מקרים של אנשים, ששילמו מיליוני שקלים בתמורה לסגירת התיקים נגדם במשטרה, מחיקת כתבי אישום או שחרורם ממעצר בית.

חלק מרשת הנוכלים הם בכלל אסירים הפועלים מבתי הכלא, ומבצעים את מעשי ההונאה והעוקץ כשהם נעזרים בחבריהם מחוץ לחומות.

הוצאה לפועל (צילום: By Dafna A.meron)
"התקשרתי לעורך הדין שלי והוא אמר שאני טיפש שלא התייעצתי אתו"|צילום: By Dafna A.meron


השיטה די פשוטה: הנוכלים קוראים באתרי אינטרנט על פרשות מעניינות בהם מעורבים אנשי עסקים שנעצרו או הסתבכו בפלילים, כאלה שיש להם כסף, ויוצרים עמם קשר ישיר או באמצעות בני משפחותיהם. בשיחה הם מתחזים לעורכי דין בכירים, העובדים בפרקליטות, וטוענים שיש להם קשרים במשטרה שיכולים להביא לכך שהתיקים נגדם ייסגרו. כל זה כמובן תמורת עמלה נאה של כמה עשרות אלפי שקלים.

"הם טוענים שהם יכולים לעזור לנו יותר מאשר עורכי הדין שמייצגים אותנו, מייעצים שלא נספר להם שאנחנו בקשר איתם, ושתמורת 30 או 50 אלף שקלים, ולפעמים גם 100 אלף שקל הם יסגרו את התיקים במידי", סיפר איש עסקים מהקריות שנעקץ ב-80 אלף שקל על ידי הנוכלים.

"הנוכל שדיבר איתי היה בקיא מאוד בתיק שלי. בדיעבד הבנתי שהוא קרא על הפרשה באינטרנט. הוא סיפר שיש לו קשרים חזקים מאוד במשטרה ושהוא עובד בפרקליטות, ושאני יכול רגוע מאוד שהוא יסגור את התיק נגדי תוך כמה שעות תמורת 80 אלף שקלים. לאחר כמה שיחות התרשמתי ממנו לטובה, ודקות אחרי שהכסף הגיע אליו לאיזה משרד בתל אביב הוא פשוט ניתק מגע".

גם ככה אני על הקרשים מסובך בחובות

אבל לא רק עבריינים נופלים ברשת של הנוכלים. גם אנשים אומללים שנפתחו נגדם תיקי הוצאה לפועל וחשבונותיהם עוקלו, היו מטרה קלה, במיוחד בזמני הקורונה. מהם הנוכלים דרשו סכומים של 5,000 ו-10,000 שקלים תמורת סגירת התיקים וביטול העיקולים.

"אני מעוקל על ידי הבנק", סיפר ס' מבאר שבע, "יש לי חובות של מאות אלפי שקלים בתיקי הוצאה. התקשר אליי אחד הנוכלים, הציג עצמו כרוני מהפרקליטות ודרש 10,000 שקלים תמורת הבטחה שהתיקים נגדי ייסגרו, והעיקולים בבנק יוסרו".

הוצאה לפועל (צילום: שאטרסטוק)
"גם ככה אני על הקרשים מסובך בחובות ועוד עקצו אותי"|צילום: שאטרסטוק


ס' סיפר שבשביל לגייס את הסכום הוא נאלץ להיעזר בבני משפחה וחברים. גירדתי כספים והעברתי אותם בתוך מעטפה כפי שנאמר לי. אחרי יום, כשהתקשרתי אליו לברר מה קורה, הקו שלו היה מנותק. חטפתי פצצה לפנים. גם ככה אני על הקרשים מסובך בחובות ועוד עקצו אותי".

אבל ללא ספק הסכום הכי גדול שהנוכלים הצליחו לעקוץ היה מאנשי עסקים, בעלי חברות גדולות שהסתבכו עם רשות המיסים. הם הציעו להם לסגור את התיקים נגדם, שעליהם נדרשו לשלם שומה של מיליוני שקלים- 150 אלף שקלים. כמה מהם נפלו בפח ושילמו לנוכלים את הסכומים שדרשו, וכמו כולם הם גילו שנפלו בפח מיד לאחר מכן.

"את הלקח שלי למדתי לכל החיים"

ק' בעל עסק גדול למכירת מכוניות יוקרה, היה בין הבודדים שניצל מזרועות הנוכלים. הוא הסתבך כשתקף אדם שרכש ממנו מכונית, וביקש לבטל את העסקה, אבל סירב לשלם דמי ביטול כפי שהתחייב מההסכם. הוא נשלח למעצר בית, וכתב אישום הוגש נגדו.

"פתאום אני מקבל שיחת טלפון מאדם בשם קובי שטוען שהוא בכיר בפרקליטות, שהוא קרא את התיק שלי, והוא יכול תמורת 70 אלף שקלים למחוק את כתב האישום ולשחרר אותי ממעצר הבית. סיפרתי לאשתי. היא שמחה מאוד", נזכר ק'. "היא שוחחה אתו כמה פעמים, בהן הוא ביקש שנגיע למשרד בתל אביב. הבטיח שיש לו קשרים במרחב ירקון של המשטרה ובפרקליטות, ושהוא יסגור את התיק. משיחה לשיחה זה נשמע לי יותר ויותר מוזר ולא הגיוני שככה סוגרים תיקים".

ק' ואשתו התקשרו לעורכי דינם מיכאל כרמל ודן אסלנוב וסיפרו להם על ההצעה שקיבלו מאותו קובי שהתחזה לבכיר בפרקליטות תמורת סגירת התיק.

"אמרתי להם מיד שמדובר בנוכלים ושלא ישלמו אגורה", סיפר עו"ד אסלנוב. "הם אכן הקשיבו לי ולא העבירו למזלם את הכסף לאותם נוכלים, וכך הם ניצלו מעוקץ שרבים אחרים נפלו בו. הנוכלים ניצלו באופן ציני אנשים מסכנים שהיו במצב קשה כדי להונות אותם. אני מציע לאנשים שלא להתפתות לשיחות ולהתייעץ עם עורכי מוסמכים".

רבים מהנעקצים סירבו להגיש תלונות במשטרה מחשש שתפתח נגדם חקירה פלילית. "אם אגיש תלונה במשטרה על כך שאני מעורב בעצמי שרציתי לרמות את מערכת המשפט יעצרו אותי אז למה אני צריך את זה על הראש שלי", ציין ר', "הלך הכסף כפרה. את הלקח שלי למדתי לכל החיים".