"המשבר הכלכלי עדיין לא הגיע הנה במלוא עוצמתו", כך אמר היום (ג') יו"ר האופוזיציה, חה"כ בנימין נתניהו. "אנחנו מושפעים פחות בגלל צעדים שעשינו והזניקו את הכלכלה במשך 5 שנים רצופות", אמר בכנס של "כלכליסט" בהתייחסו - בין היתר - לתקופה בה כיהן כשר האוצר.
"הצעדים, לרבות בשוק ההון, תרמו לצמיחה ולכן ישראל נמצאת במקום טוב יותר ממדינות מפותחות רבות אחרות. היא תבוא - וזו רק שאלה זמן, עד שהדברים יפגעו כאן בצמיחה, במקומות העבודה, בחסכונות של אזרחי ישראל ואנחנו צריכים לתת לכך מענה".
נתניהו מחלק את המענה אותו צריך לתת: עד הבחירות ולאחריהן. עד הבחירות הוא גורס כי יש להעניק רשת תמיכה: "אסור לנו לחזור על הטעות שעשה הקונגרס האמריקני לאחר קריסת בנק ההשקעות ליהמן ברדרס. כתוצאה מוויכוחים פנימים הם לא העבירו את הצעת הממשלה והדבר העצים את את אובדן הביטחון - וזה הדבר הגרוע ביותר שיכול לקרות גם כאן".
נתניהו ביקש לשדר מסר של פיוס לאור ההתכתשויות בין שר האוצר רוני בר-און ויו"ר ההסתדרות, עופר עיני, אשר נמשכו לאורך כל היום. "נתמוך בכל הצעה", אמר. "אם יהיה צורך, נתמוך גם בצעדים נוספים".
נתניהו רואה הפחתת מסים ארוכת טווח הנכנסת לביצוע מיידי כפעולה החשובה ביותר בה יש לנקוט. "זה מעודד צריכה מצד האזרחים, זה יוצר רווחיות מצד החברות שאחרת נשחקות תחת העלויות וצמצום ההכנסות, ומעודד להשקעה".
יו"ר האופוזיצה ציין כי הדבר חייב להיות מבוסס על הערכות ריאליות לגבי תקבולי המס הצפויים להתקבל כתוצאה מההפחתה.
המרכיב השני בו נקב הוא שינויים מבניים והסרת חסמים שמטרתם להאיץ את הצמיחה במשק.
"כל הצמיחה שראינו בחמש השנים האחרונות לא באה לידי ביטוי בשינוייים מבניים בשוק הנדל"ן", הוסיף. "תנסו לסגור מרפסת בארץ ותראו מה זה. שורת החסמים גדולה פי שלושה-ארבעה ממדינות אחרות". "להגיד, כולם יכולים להגיד. המבחן האמיתי של מנהיגים הוא קודם כל עשייה - והרבה פעמים נגד האינטרסים המיידים שלך, ואני חושב שעמדנו במבחן הזה".
המרכיב השלישי אותו ציין נתניהו הוא מה שכינה "שימור מוקדי הידע שלנו". לדבריו, "היתרון של חברות ההיי-טק שלנו במתן או יצירת מקומות עבודה נוספים" - וזאת על-ידי הקצאת משאבים למחקר ופיתוח. לגבי הנפלטים מהיי-טק, קרא נתניהו לביצוע שירות מילואים במערכת החינוך, וכן "לשמר את מוקדי הידע באקדמיה: זה משאב כלכלי ראשון במעלה".
לסיכום אמר, "בכלכלה אין ספינים - בפוליטיקה יש. אנחנו יכולים להתגבר על המשבר הכלכלי העולמי דווקא בגלל שאנחנו מדינה קטנה, אבל אנחנו חייבים לטפס", בעודו מציין כי "מה שמאפיין את הכלכלה הנוכחית הוא היעדר מדיניות".