בעת שחברת החשמל ניצבת על סף משבר תזרימי, ובעוד שהיא נוטלת הלוואות ענק בניסיון להתמודד עם עיצומי הוועד שמאיים על אלפי ספקיה בעצירת תשלומים — הנהנתנות בחברה הממשלתית לא עוצרת, ועובדי החברה ומנהליה ממשיכים להפליא באדישותם.
ביום ראשון בערב הגיעו מאות מעובדי החברה, בלוויית בני ובנות זוגם, אל אמפי־פארק מיני ישראל שבלטרון — במטרה להשתתף בחגיגה השנתית שעורך ועד העובדים במחוז ירושלים של החברה הממשלתית.
לפי הערכות, 1,000–1,500 חוגגים מילאו את המתחם ונהנו מקייטרינג עשיר ומהופעות בידור שהוזמנו בעשרות אלפי דולרים. את הערב הנחה הבדרן צביקה הדר, ואת זמנם של הנוכחים הנעימו הזמרים הפופולריים שלומי שבת ומירי מסיקה.
לפי הערכות, עלות הפקת הנשף הסתכמה במאות אלפי שקלים, ויתכן שהיתה אף יותר מחצי מיליון שקל. זאת, מכיוון שכל עובד קיבל עם צאתו מהאירוע שי "צנוע" — כרבולית בשווי מאות שקלים.
חברת החשמל נוהגת להשתתף במימון האירועים החגיגיים שמארגן ועד העובדים באמצעות סעיף סבסוד "ימי גיבוש", שמקורו בכספי ציבור צרכני החשמל. בדרך כלל, השתתפות החברה מסתכמת בעלות של 100 שקלים לכל עובד. ביתרת עלות ההפקה נושאת קופת ועד העובדים — לצד השתתפות עצמית סמלית של כל משתתף.
אורח הכבוד בערב החגיגי בלטרון היה לא אחר מאשר יו"ר דירקטוריון חברת החשמל, יפתח רון טל. רק בסוף השבוע שעבר קרא רון טל להעמיד סיוע חירום ממשלתי לחברה — בטענה כי לנוכח השבתת מערך הגבייה של החברה, בהוראת ועד העובדים, מחמיר מצבה הפיננסי.
"ככל שלא יימצאו פתרונות נוספים לעיצומים, תימצא החברה בתוך חודש במצב שבו לא יהיו בידיה המקורות לביצוע תשלומים לספקים או לתשלום משכורות", הלין רון טל במכתב ששיגר לשר האוצר, משה כחלון. זאת, מבלי שציין מהלכי התייעלות וצמצום שבהם מתכוונת החברה הממשלתית לנקוט לנוכח מצבה.
למרבה ההפתעה, בנאומו בפני החוגגים בנשף לא הזכיר רון טל את העיצומים — וגם לא את איומי הוועד לעצור העברות כספים לספקי החברה. לצד רון טל הגיעו לנשף גם המשנה למנכ"ל חברת החשמל, יצחק בלמס; מנהל מחוז ירושלים, משה כהן; וכן יו"ר ועד העובדים הארצי, דוד (מיקו) צרפתי ויו"ר ועד ירושלים, משה לוי.
מחברת החשמל נמסר: "עובדי החברה עובדים קשה ומסכנים את חייהם 365 ימים בשנה, ומותר להם לקיים פעילויות גיבוש כפי שנהוג בכל ארגון אחר". בחברה טענו כי ההנהלה משתתפת במימון של 100 שקל לעובד "עבור מגוון פעילויות גיבוש במהלך השנה, המאורגנות בידי ועד העובדים", וכי סכום זהה ניתן על ידי הוועד והעובדים. באשר להשתתפות יו"ר הדירקטוריון באירוע על רקע העיצומים הננקטים בחברה, נמסר: "היו"ר, כמו הנהלת החברה, מכבדים ומוקירים את עובדי החברה. הניסיון לקשור את מאבק העובדים לכך לא נכון, ובין מאבק עובדים חוקי, תחת החלטת בית הדין, לבין אירוע גיבוש — אין כל קשר".
הוועד לא מסתפק בעצירה של 10%
התנהלות ועד העובדים וההנהלה בחברת החשמל צורמת לנוכח היקף ההלוואות שנטלה החברה מאז פרוץ העיצומים — שהגיע אתמול ל–1.3 מיליארד שקל. ההתנהלות צורמת במיוחד גם לנוכח ההיתר השנוי במחלוקת שקיבלו לפני שבועיים העובדים מבית הדין האזורי לעבודה בחיפה, לקזז 10% מהתשלומים שלהם זכאים 9,400 ספקי חברת החשמל בארץ ובחו"ל.
בחברת החשמל טענו כי הם נדרשים לשלם החודש לספקיהם 1.3 מיליארד שקל, בעוד ש–80 ספקים, שלהם חייבת החברה 560 מיליון שקל — הוגדרו "קריטיים" עבור אמינות אספקת החשמל במשק.
החלטת בית הדין להתיר פגיעה בצדדים שלישיים עוררה זעם במגזר העסקי, בין היתר, בטענה כי בית הדין הכשיר הפרת חוזים בחסות דיני עבודה. עם זאת, נשיא בית הדין הארצי לעבודה, השופט יגאל פליטמן, הותיר על כנו את ההיתר — לאחר שדחה בקשות ערעור שהונחו לפניו — אך ועד חברת החשמל לא מסתפק בכך.
באת כוח הוועד, עו"ד אורנה לין, הפתיעה אתמול בבית הדין לעבודה בחיפה כשביקשה לבטל את המגבלות שהוטלו על עצירת התשלומים לספקים — ובכך לאפשר לוועד לעצור 100% מהתשלומים שמגיעים להם.
לטענת לין, לא ניתן ליישם את החלטת בית הדין מלפני שבועיים, ולקזז רק 10% מהשכר לכל ספק — בשל מגבלות טכניות. עקב כך, טענה לין, נבצר עד כה מהוועד לממש את היתר השביתה שניתן לו, ולכן יש לשוב ולדון בבקשתו לעצירה גורפת של תשלומים.
למשמע טענה זו נזעק ממקומו בא כוחה של תחנת הכוח הפרטית דליה אנרגיות, עו"ד אהרן מיכאלי, שמשמש בדיונים כמעין נציג ציבור הספקים. "לא מסתדר על דעתי שלחברה שיש לה רשימת ספקים שלה, ושיודעת בכל רגע נתון כמה היא חייבת למי וכמה היא צריכה לשלם — לא מסוגלת במהלך עסקים רגיל לחשב כמה זה 90% מהסכום", אמר מיכאלי, ותמה כיצד מתקבלת קביעת הוועד ללא סימוכין, ללא הסבר לוגי וללא הגשת תצהיר שניתן יהיה לחקור את החתום עליו.
מיכאלי הביע תהיה על הפניית עיצומי הוועד כלפי הספקים דווקא — בעוד שהעובדים נמנעו עד כה מלעצור את התשלומים לבעלי אגרות החוב של החברה, למשל. "אם מישהו רוצה להכאיב למדינה, אז למה לא פוגעים בבעלי האג"ח של חברת החשמל — בעוד שכן פוגעים בבעלי החוב של צד שלישי, שבמקרה הוא גם מתחרה?" שאל מיכאלי, וביקש מבית הדין לקבל הסבר על נסיבות החלטת הוועד לפגוע בספקי חברת החשמל — ולא בבעלי החוב.
נשיא בית הדין בחיפה, אלכס קוגן, הורה לוועד להגיש תצהירים בתוך 48 שעות, ויקיים דיון נוסף בסוגיה בראשון הבא.
הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker
כתבות נוספות:
בלומברג: "הבום של מחירי הדירות בישראל מגיע לסיומו"
"ישראל הפכה למקרה בוחן של הידרדרות המאבק בעישון"